2022/3-4

2259

TARTALOM

  • A szakma hírei

KIÁLLÍTÁS

  • Áprilisban ismét CONSTRUMA!
  • Az idei CONSTRUMA DÍJ nyertesei

JEGYZET

  • Bálint Péter: Hova lettek a szakemberek?

FÓKUSZ

  • Varázslatos Zene Háza a Városliget fái közt
    2022. január végén megnyitotta kapuit a Magyar Zene Háza, melyet az év legérdekesebb új intézményei között tart számon a nemzetközi szakma.
  • Budapest egyik legmodernebb épületében éled újjá a terrazzo
    A Magyar Zene Háza kül- és beltéri cementbázisú terrazzo burkolatai
    A terrazzo múltja az ókorra vezethető vissza, de a modern építészetben újra teret nyer ez a természetes és elegáns anyag. Fő előnye, hogy minimális fugával nagy felületet lehet kialakítani. Alkalmazásával letisztult és harmonikus terek hozhatók létre.
  • Egyedi szennyfogó burkolatok és designtapéták a Magyar Zene Házában
    A magyar fejlesztésű szennyfogó rendszer hozzájárul az épület takarítási költségeinek
    csökkentéséhez és a belső burkolatok épségének megóvásához. Gyártása során az ökolábnyom csökkentése érdekében a hatékonyság, a tartósság és az időjárásállóság volt a fő szempont.

INTERJÚ

  • Az ismeretlen technológiától a piacvezető szerepig
    25 éves a HORIZONT Global, az acélvázas építéstechnológia meghonosítója
    Negyed évszázada Észak-Amerikából egy kezdetleges rendszerként került Magyarországra egy innovatív építéstechnológia. Az akkoriban hazánkban teljesen újdonságnak számító építkezési találmányra a piac még nem állt készen. Számos műszaki fejlesztésre és kitartó munkára volt szükség, hogy a HORIZONTTM acélvázas, energiatakarékos építési rendszer és az azt meghonosító vállalkozás piacvezetővé váljon. Arról, hogy milyen út vezetett idáig, Dienstmann Tamást, az idén 25 éves HORIZONT Global Kft. alapítóját és ügyvezetőjét kérdeztük.

NYÍLÁSZÁRÓVILÁG

  • Okos és tetszés szerint variálható ablakprofilok a Deceuninck-től
    Akár funkcióról és műszaki paraméterekről van szó, akár stílusról, az épületeknek ma igen
    sokszínű elvárásoknak kell megfelelniük, ráadásul a legtöbb esetben minél környezetbarátabb kivitelben. Ebbe természetesen harmonikusan kell illeszkedniük a nyílászáróknak is.

IRÁNYTŰ

  • Építésgazdasági és építőanyag-ipari kihívások – Covid után, háború közelségében
    Szarka László elnök, Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség: Az elmúlt időszakban eddig nem tapasztalt kihívásokkal néztek szembe az építésgazdaság
    szereplői a pandémia hullámai, majd a többlépcsős újraindítás során.

ANYAGOK

  • Ellenállásra tervezve – Kókusz az építőiparban?
    Mucsi Zsuzsanna okl. építészmérnök, Soproni Egyetem Cziráki József Faanyagtudományi és Technológiák Doktori Iskola doktorandusz hallgatója: A 20. század utolsó évtizedeiben egyre több figyelem irányult a természetes alapú építőanyagokra. Az újra „felfedezett” természetes anyagok az újfajta technológiákkal és alkalmazásokkal egyre nagyobb teret nyernek.
  • Falszárító vakolatok – jellemző hibák a felújítások során
    A modern építési piacon egyre nagyobb termékkínálat található kifejezetten régi, nedvesedő épületek felújításához. A Mapei termékkínálat is számos speciális összetételű és célú terméket tartalmaz, legyen szó utólagos vízszigetelésről vagy szerkezetmegerősítésről, és természetesen meg kell említeni a talán legáltalánosabban ismert és használt termékkategóriát, a felújító falszárító vakolatok népes családját is.
  • A színezővakolat-választás praktikái
    A homlokzati kialakítás fontos szerepet tölt be az épületeknél. A jól megválasztott anyagokkal és technikákkal növelhetjük az esztétikai élményt, kijavíthatjuk a felületi hibákat és védekezhetünk az időjárás ellen. Vannak azonban bizonyos szabályok, amelyeket érdemes betartani.
  • Állati vérből készült építőanyagok
    Dr. habil. Bozsaky Dávid tanszékvezető egyetemi docens, okl. építészmérnök, Széchenyi István Egyetem Építészeti és Épületszerkezettani Tanszék: A vágóhidakon, leginkább a szarvasmarhák levágása után, rendkívül bőséges mennyiségű állati vér keletkezik, melyet leginkább hulladékként kezelnek (többnyire kidobják vagy elégetik), annak ellenére, hogy potenciálisan hasznosítható, építőanyag előállítására is alkalmas termék lenne.
  • Olasz trónkövetelő
    Az Evocell IT flex szintetikus kaucsuk a 2021-es nagy projekteken is bizonyított, amelynek
    kiemelkedő minőségét tovább növeli, hogy 2021-től antibakteriális adalékkal gyártják.

SZIGETELÉS

  • Növekvő kivitelezői felelősség a tűzvédelmi követelmények kielégítésében?
    Az energetikai követelmények jelentősen megszigorodtak az elmúlt években, a tűzvédelmi
    követelmények pedig folyamatosan változnak annak érdekében, hogy lépést tartsanak többek között a jogszabály hatályba lépése óta bekövetkezett műszaki fejlődés kihívásaival.
  • Vakolható üveggyapot homlokzatok – Szigetelés a természet erejével
    Napról napra nagyobb hangsúlyt kap az épületenergetikai követelmények szigorodása. Ám
    nemcsak ez, hanem a józan ész is azt diktálja, hogy fordítsunk végre kellő figyelmet épületeink külső falszerkezeteinek megfelelő hőszigetelésére.

TETŐK FALAK HOMLOKZATOK

  • Innopan – A jövő PIR szigetelése – Korszerű megoldás a homlokzat hőszigetelésére is
    Az építészek és a kivitelezéseket végző szakemberek számára folyamatos kihívást jelent az
    épületeink szerkezeti elemeinek minél vékonyabb és magas hatásfokkal történő hőszigetelése.
  • Kőzetgyapot szigetelések nyújtotta biztonság a változó jogi környezetben
    Írásunkban arra a kérdésre keressük a választ, hogy a kőzetgyapot alapú hő-, hang- és tűzvédelmi szigetelés milyen módon képes biztonságot nyújtani a folyton változó jogi környezetben.
  • Az ÉMSZ és a szakmai oktatás
    Az ÉMSZ és az általa képviselt tetőfedő, bádogos, szigetelő és ács szakmák hosszú, és nagyon eltérő utat jártak be a mai állapotukig. A jelenlegi helyzet sok lehetőséget, de rengeteg problémát, kihívást is jelent mind a hazai építőipar, mind a Szövetségünk életében.

SZAKKÉPZÉS

  • 2022: súlyponti problémák és javaslatok ezek megoldásához – 2. rész
    Az ÉVOSZ elnöksége értékelte az építésgazdaság jelenlegi helyzetét és várakozásait. 2022-ben 8 súlyponti problémát meghatározva fogalmazták meg álláspontjukat. Ebben a lapszámban az oktatás és szakképzés területével foglalkozunk.

AZ ÉPÍTŐIPAR DIGITÁLIS ÁTÁLLÁSA

  • Nagy érdeklődés mellett startolt az ELBA új építési költségtervezője!
    Bő egy hónap alatt több mint ezer regisztrált felhasználót szerzett a formabontóan korszerű megjelenéssel és rendhagyó logikával működő ELBA online költségtervező.
  • BME Építőmérnöki KarKutatások, fejlesztések a BME Építőmérnöki Karán a digitalizáció jegyében – II.
    Dr. Lovas Tamás oktatási dékánhelyettes, BME Építőmérnöki Kar és Dr. Nagy Balázs
    adjunktus: A Magyar Építéstechnika 2021/11–12. számában bemutattuk a BME Építőmérnöki Karának infrastruktúra-építőmérnöki és geoinformatika-építőmérnöki ágazatának – tanszékek által kiválasztott – jelentősebb kutatási eredményeit az építőipari digitalizáció vonatkozásában. Jelen cikkünkben a szerkezet-építőmérnöki ágazatot képviselő tanszékek kutatásait ismertetjük.
  • Háromdimenziós zsalutervezés
    A háromdimenziós megoldásokkal pontosságuk és hatékonyságuk miatt egyre több területen találkozhatunk. Ma már a zsaluzás tervezését is segíti a digitalizáció e modern eszköze: ha Mevával tervezünk zsaluzni, használhatjuk ezt a korszerű és látványos technológiát.

FENNTARTHATÓSÁG

  • Energiahatékonyabb működtetés a megfelelő épületautomatikával
    Erhardt Tamás mérnök-értékesítő, Building Technologies, Siemens Zrt.: Vajon mennyivel kevesebb energiafelhasználással és CO2-kibocsátással lehetne megoldani egy új, modern épület működtetését anélkül, hogy az a komfortérzet kárára menne? Jelen cikkben ezt a kérdést az épületek automatizálása szempontjából vizsgáljuk meg.
  • Innováció, ökotudatosság és esztétikum
    Az indulása óta sikert sikerre halmozó Terrán Generon napelemes tetőcserép már kétszáznál is több otthon és középület energiaellátását biztosítja.
  • Energiahatékonyság 3 in 1 – hajdu HPAW levegő-víz hőszivattyú
    Az energiahatékonyság jegyében a tavalyi évtől lehetőség nyílik arra, hogy jelentős állami
    támogatás igénybevételével korszerűsítsük lakóházunk fűtését, hűtését, melegvíz-ellátását. Ehhez kínál kézenfekvő megoldást a hajdu új termékcsaládja, a HPAW.
  • A legklímabarátabb glikol alapú közvetítőközegek – „A legkörnyezetbarátabb terméket valójában elő sem kell állítanunk – újra”
    Az egyre inkább előtérbe kerülő körforgásos gazdaság egyik alappillére a lehetőségek szerinti legnagyobb mértékű regenerálás és újbóli felhasználás.

TŰZVÉDELEM

  • Változik az Országos Tűzvédelmi Szabályzat! – 2. rész
    Lestyán Mária építésztervező szakmérnök, szakújságíró: Ahogyan azt már az előző számban is jeleztük, 2022 ismételten a tűzvédelmi előírások változásának éve lesz. A Magyar Építéstechnikában ezentúl részletesen ismertetjük a lényeges újdonságokat, fontos tudnivalókat.

ÉPÍTÉSZET

  • Biomimikri az építészetben
    Leczovics Péter, mérnöktanár, Óbudai Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar: A természeti jelenségek, alakzatok, formák mindig is hatással voltak az emberiségre.
    A 20. században létrejött új tudomány, a bionika/biomimikri ezen hatások, inspirációk
    összegyűjtésével, rendszerezésével, újabb felismerések megfejtésével foglalkozik.

MŰEMLÉKVÉDELEM

  • Felújítják hazánk egyetlen fennmaradt ciszterci apátsági templomát
    A bélapátfalvai apátság felújítása március közepén kezdődik. Az apátsági templom külső és belső rekonstrukciója mellett annak környezetét is megszépítik, a látogatókat fogadó épületet is bővítik.