2022/1-2

1992

TARTALOM

 • A szakma hírei

JEGYZET

 • Bálint Péter: Környezeti ártalmak

FÓKUSZ

 • 2022: súlyponti problémák és javaslatok ezek megoldásához
  Az ÉVOSZ elnöksége értékelte az építésgazdaság jelenlegi helyzetét és várakozásait. Ennek alapján nyolc területre vonatkozóan meghatározták az építőipar 2022. évi súlyponti problémáit, és elkészítették ezek megoldását szolgáló javaslatukat.

KIVITELEZÉS

 • Innovációval az útrehabilitációkhoz
  Kísérleti útépítési munka Concrete Canvas® betonpaplan beépítésével
  Magyarországon az úthálózat egy jelentős része alakváltozó kötött talajra és talajból épült. Az éghajlatváltozás egyik velejárója, a hosszabb periódusra kiható szárazság az elmúlt 10 évben korábban nem tapasztalt útkárosodások megjelenéséhez vezetett.

ÉPÍTÉSI HIBÁK

 • Terasztetők meghibásodásai egy szakértő szemüvegén át nézve
  Dr. Kakasy László: Szakértőként gyakran keresnek meg a teraszok építési hibáival, illetve felújítási terv készítésével. A következőkben közreadom a leggyakrabban előforduló problémákat. Írásomban csak olyan teraszokról lesz szó, amelyek alatt belső terek – rendszerint fűtöttek – helyezkednek el.

FENNTARTHATÓSÁG

 • A fenntarthatóság jegyében
  Fecske Károly: Jönnek a Mikro-CHP-k az épületenergetika területén
  Az épületenergetika szinte kulcsszereplővé vált, és elég régóta keresi a válaszokat, hogy ne ő legyen a főbűnös a klímaválságért.
 • Napterek
  Dr. Laczkovits Zoltán: A Magyar Építéstechnika 2021/11–12. számában ENERGIA „KOCKA” címmel egy rendkívül érdekes cikket olvashattam, amelyet cikkemben egészítek ki.
 • Épületfelújítási Keretrendszer segíti az önkormányzati klímacélok elérését
  A Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) tavaly év végén jelentette be, hogy a BUILD UPON2 elnevezésű, H2020 projektben megszületett egy olyan keret- és indikátorrendszer, amely lehetővé teszi a városok számára az épületenergetikai felújítások valódi hatásainak figyelemmel kísérését és számszerűsítését. Az eszköz felerősíti a nemzeti épületfelújítási stratégiák helyi hatékonyságát és végrehajtását.

AZ ÉPÍTŐIPAR DIGITÁLIS ÁTÁLLÁSA

 • Építőipar 4.0
  Kuczogi László: A szaklapos cikk annak az előadásnak az írásos változata, amelyet a Magyar Mérnök Kamara beruházáselőkészítési tanfolyamán tartottam, ahol igyekeztem összefoglalni mindazt, ami az építőipar legfrissebb technológiai újdonságairól tudható, illetve hogy mit is értünk az Építőipar 4.0 cím alatt.

TETŐK FALAK HOMLOKZATOK

 • Egy természetes felületű fémlemez esztétikája a homlokzaton
  Minőségi építészetet csakis nemes anyagokkal lehet létrehozni: hiszen egy nemes anyagnak olyan a kisugárzása, ami felértékeli az épületet. Különös jelentősége van ennek a kortárs építészetben, ahol a szoborszerűen alkotott kubusok a felületük minőségi hatása révén válnak azzá, amit az alkotójuk megálmodott.
 • Tervezői szabadság a szálcement alkalmazásával
  Az építészetben immáron évszázados múlttal rendelkezik a pala. A kizárólag természetes
  anyagokból álló szálcement lapok a modern kori építés kedvelt alapanyagai. Kiselemes, valamint nagytáblás tetőfedések, átszellőztetett homlokzatok gyakori fedőanyaga.
 • Fő a biztonság! – GRAFIT REFLEX® homlokzatszigetelés
  Az egyre szigorúbb épületenergetikai szabályozás mind hatékonyabb hőszigetelést kíván.
  Az elvárásainknak vagy extrém vastag hőszigeteléssel, vagy minőségileg jobb, ezért vékonyabb szigetelőanyagokkal tudunk csak megfelelni.

FAÉPÍTÉSZET

 • „Fából vaskarika”
  Prof. Dr. Markó Balázs habil DLA: Bevezető gondolatok, avagy hogyan látni a „fától az erdőt” – 1. rész
  A közismert mondást egy képtelen, megvalósíthatatlan dologra utalva használjuk. A fával építés legújabb történéseit figyelemmel kísérve gyakran láthatunk szinte képtelen szerkezeti, funkcionális és formai megoldásokat. A faépítészet új korszakát éljük, vagy csak egy korábbi történet folytatódik? Látjuk-e – és hogyan – a fától az erdőt?

TŰZVÉDELEM

 • Változik az Országos Tűzvédelmi Szabályzat!
  Lestyán Mária: Ez az év ismételten a tűzvédelmi előírások változásának éve lesz. 2022. január 11. napjától megváltozott a tűzvédelmi hatóság bevonásának és közreműködésének feltételeit tartalmazó 531/2017. (XII. 29.) Kormányrendelet.

ANYAGOK

 • Makromolekulák, polimer, geopolimer
  Leczovics Péter: Napjainkban szinte mindennapos a geopolimer, biopolimer szavak használata, azonban ezen fogalmak számos esetben adhatnak okot a félreértésre. Jelen összeállításban először az alapfogalmakat ismertetjük, majd a geopolimerek témakörét foglaljuk össze. A biopolimerekkel kapcsolatos ismereteket egy későbbi cikkben mutatjuk be.
 • Mit is várunk egy jó S osztályú ragasztótól?
  lapméretek növekedésével ma már prémiumgyártók esetében, mint amilyen a Mapei is,
  leginkább az S osztályos ragasztók jelentik a forgalom döntő részét.
 • A polisztirol építőipari felhasználása – 2. rész
  Dr. habil. Bozsaky Dávid: Cikkünk második részében folytatjuk az ágazatban rendkívül elterjedt polisztirolból készült építőipari termékek bemutatását az expandált polisztirolhab hőszigetelésektől a díszléceken át az ICF építési rendszerig.