Elegáns sasadi villa és a sok hazai és nemzetközi elismeréssel büszkélkedő MOME Campus lett idén az Év háza. Az építészeti közélet rangos elismerése, az évtizedes hagyományra visszatekintő független Év háza pályázat díjait gálaest keretei között adták át szeptember 22-én, a Symbol Budapestben. A helyszínről élőben közvetített eseményt a teremben ülő közel 130 szakember mellett több százan követték az online térben idén is.

A 2008-ban újjáélesztett szakmai pályázaton családi ház, kis társasház, valamint középület kategóriában oszt ki fődíjat a zsűri, ami mellett két szakmai és további 5 támogatói díj odaítéléséről is dönt. Sőt a szervezők második éve a közönség véleményét is megkérdezik.

Idén 13 középület és 29 családi ház került az Év háza pályázat elismert szakemberekből álló zsűrijének asztalára. A pályázatot évről-évre a Magyar Építész Kamara, a Magyar Építőművészek Szövetsége szakmai védnökségével írják ki, fenntartását pedig az építőipar legnagyobb gyártóinak együttműködése és támogatása teszi lehetővé.

Az Év háza pályázatot a Leier Hungária Kft. mint főtámogató mutatta be 2021-ben is. A családi ház, lakóépület kategóriát a Prefa Hungária Kft. és a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft., a középület kategóriát pedig a Hella ÁNR Árnyékolástechnika Kft. és a Meva Zsalurendszerek Zrt. támogatta.

Minden évben neves zsűri dönt

A példamutató építészeti teljesítményeket értékelő zsűribe a hazai építészet legfontosabb szakmai szervezeteinek képviselői mellett minden évben meghívást kapnak az előző években Ybl Miklós-díjjal kitüntetett építészek is.

A zsűri elnöki pozícióját Noll Tamás Ybl Miklós-díjas építész, a Magyar Építész Kamara egykori elnöke tölti be jelenleg.

További társelnökök:

 • Dévényi Sándor DLA, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, az Év háza pályázat elnöki tisztét 4 évig ellátó szakember,
 • Dr. Hajnóczi Péter DLA, a Magyar Építész Kamara elnöke,
 • Krizsán András DLA, a Magyar Építőművészek Szövetsége elnöke és
 • Szoják Balázs építész, az Év háza díj kurátora.

A zsűri szakértő tagjai:

 • Tóth Balázs, építész az ÉMI Nonprofit Kft. szakértője,
 • Dr. Tóth Elek, a BME címzetes egyetemi tanára,
 • illetve a 2020-ban Ybl Miklós-díjjal kitüntetett építészek:
    • Csontos Györgyi DLA,
    • Fazakas György,
    • Pirity Attila,
    • Sajtos Gábor DLA,
    • Varga Tamás DLA.

„Az Év háza már a létével is az értékállóságot képviseli”

Családi ház kategóriában a fődíjat idén Földes László és Lukács Anna egy téglaburkolatos, elegáns sasadi villa tervezéséért kapta, míg a legjobb középületért járó díjat Csillag Katalinnak és Gunther Zsoltnak, a már sok hazai és nemzetközi elismeréssel büszkélkedő MOME Campus tervezőinek ítélte oda a neves zsűri.

Év Háza Fődíj családi ház kategória

Az elmúlt években sok értéket képviselő ügy eltűnt, áldozatául esett a mai világ gyors és néha kegyetlen folyamatainak. És itt nem csupán a vírushelyzetre gondolok, sőt az okok között nem is csupán mindig a hiányzó pénzügyi forrást látom. Ezért is különös fontos, hogy az Év háza pályázatot minden körülmények között sikerült életben tartanunk. Meggyőződésem, hogy a pályázat ma már az állandóságot, az értékállóságot képviseli a magyar építészeti közéletben. Köszönet ezért azoknak, akik ebben partnereink.” – mondta Szoják Balázs, az Év háza pályázat kurátora, aki az idei, családi ház kategóriában, a független zsűri által fődíjjal jutalmazott sasadi családi házról mondott értékelésében így fogalmazott: „Egy kiváló, és már többször díjazott építész idén ismét pályázott. És ismét példaértékűt alkotott mindannyiunk számára. Földes László épülete, egy részletekre kiterjedő és kétségkívül alapos tervezési folyamat eredménye. A végeredmény tiszta formáival, minőségi anyagaival és megvalósításával csendes harmóniát hozott létre a kert és a közvetlen és távolabbi környezete között.

A MOME Campus értékelését a zsűri képviseletében Fazakas György, Ybl-díjas vezető építész mondta el: „Csillag Katalin és Gunther Zsolt érdeme, hogy az 1954-ben épült főépület tengelyére szervezett új épületegyüttes önálló építészeti karaktere jól illeszkedik a teljes együttesbe, sőt az alkalmazott „kopilit” üvegrendszer még a 60-as 70-es évek ipari épülettervező gyakorlatára is utal. (…) A campusfejlesztés által gyökeresen megújult fizikai környezet, az új intézményi keretek arra késztetik az egyetemi hallgatókat és oktatóikat, hogy egy szabadabb, kreatívabb alkotói légkörben végezzék tanulmányaikat, és képzésük befejezése után világszínvonalú alkotókká váljanak.

Év Háza Fődíj középület kategória
Komlós Andor, a Leier Hungária Kft. ügyvezető igazgatója

Az Év háza 2021 díjait mindkét kategóriában Szoják Balázs, a pályázat kurátora, Noll Tamás, Ybl Miklós-díjas építész, a Magyar Építész Kamara egykori elnöke, és az Év háza pályázat zsűrielnökétől adta át a legjobbnak ítélt épületek tervezőinek. A támogatók képviseletében hozzájuk csatlakozó Komlós Andor, a Leier Hungária Kft. ügyvezető igazgatója szerint azokban az időkben talán még fontosabb a minőségi építészet, és a szakemberek hozzáértő együttműködése, amikor a munkaerőhiány miatt sokkal nagyobb odafigyelés szükséges a tartós és megfelelő minőségű végeredményhez.

7 épület kapott különdíjat

Az Év háza pályázat esetében ki lehet jelenteni, hogy a támogatói különdíjak is egytől egyig szakmai díjak, hiszen odaítélésükről szintén a zsűri dönt – ezúttal is 7 ilyen díj talált gazdára.

A következő épületek tervezői vehettek át különdíjat a 2021. évi Év háza pályázaton:

 • Vesmásné Zákányi IldikóSzabó CsanádVesmás PéterSipos György: Móra Ferenc Múzeum És Vár Múzeum, Szeged – a Magyar Építőművészek Szövetségének Szakmai Különdíja
Év Háza MÉSZ szakmai díj
 • Hőnich Richárd, Nagy Péter: Pilisi Len Látogatóközpont, Pilisszentiván – a Magyar Építész Kamara Szakmai Különdíja
Év Háza MÉK szakmai díj
 • Álomos Gergely, Bubla Ágnes: családi ház, Szeged – Leier Főtámogatói Különdíj
Év Háza Leier főtámogatói díj
 • Lenzsér Péter, Jug Mátyás: Média Értési és Oktatási Központ, Sopron – Hella Támogatói Különdíj
Év Háza Hella támogatói díj
 • Szél Norbert: Óvoda-Bölcsőde, Sajószentpéter – Meva Támogatói Különdíj
Év Háza MEVA támogatói díj
 • Benczúr László, Weichinger Miklós: családi ház, Budapest – Prefa Támogatói Különdíj
Év Háza Prefa támogatói díj
 • Kocsis Barnabás, Kocsis Gáspár: többlakásos társasház, Szentendre – Terrán Támogatói Különdíj
Év Háza Terrán támogatói díj

Híd a szakma és a megrendelő között

Rajki Diána, a Build Communication Kft. ügyvezetője

Az Év háza pályázat a szakma által az építésznek ítélt díj, a folyamat újdonsága, hogy a szervezők idén is megkérdezték a nagyközönség véleményét a pályaművekről. „A közönségszavazás mintegy hídként szolgál a szakma és a megrendelők között. Érdekes látni, hogy néha mennyire más a szakma és megrendelő véleménye” – mondta Rajki Diána, a mintegy 12 éve a pályázati folyamatot szervező Build-Communication ügyvezetője.

Kiss-Szilágyi Judit, az OTP Ingatlanpont Kft. országos értékesítési vezetője

Hasonló véleményen van Kiss-Szilágyi Judit, a közönségszavazás családi ház kategóriáját támogató OTP Ingatlanpont Kft. országos értékesítési vezetője, aki a díjátadón így fogalmazott: „a közösségi médiában zajló szavazás során kiderült, hogy nem csak a szakma, hanem a nagyközönség számára is fontos a minőségi szemlélet az otthonteremtés minden vonatkozásában, mi pedig örömmel vállalunk szerepet a színvonalas megoldások bemutatásában és népszerűsítésében.

Középület kategóriában a közönség a Szél Norbert és Varga Gábor által tervezett sajószentpéteri Óvoda-Bölcsőde épületét választotta a legjobbnak, míg családi ház kategóriában Göde Ferenc, a Velencei-tóra szemet gyönyörködtető panorámát kínáló családi háza bizonyult a legnépszerűbbnek.

A közönségszavazás megrendezését idén családi ház kategóriában az OTP Ingatlanpont és az OTP Pénzügyi Pont, középület kategóriában pedig az Internorm Ablak Kft. támogatása tette lehetővé.

 

További információ: www.evhaza.hu

 

 

Forrás: Build-Communication Kft.