Műemléki rekonstrukció, akadálymentesítés, elektromos gépjármű töltők kialakítása, valamint parkosítás is szerepel azon célok között, amelyekre idén vissza nem térítendő támogatást nyertek a lakóközösségek az OTP Business Társasházi Pályázatán. A két kategóriában meghirdetett pályázatra rekordszámú − több mint 1300 − jelentkezés érkezett, ezek közül választotta ki a szakmai zsűri azt a húsz pályázatot, amelyeket a hitelintézet összesen 15 millió forinttal támogat.

Hamarosan ismét régi pompájában tündökölhet egy budapesti, Bethlen Gábor utcai műemléki védettségű társasház. A közel százéves lakóépület erősen leromlott homlokzatának – eredeti állapotnak megfelelő – felújítása az egyik, az OTP Business Társasházi Pályázatának idei nyertes kezdeményezései közül. A hitelintézet által 13. alkalommal meghirdetett felhívásra minden eddiginél több, összesen 1357 pályázat érkezett.

Örömünkre szolgál, hogy rekordszámú pályázat közül választhattuk ki a nyerteseket, hiszen ez is visszaigazolja azt, hogy kezdeményezésünkkel jó úton járunk, a társasházak és lakószövetkezetek keresik fejlesztéseikhez a támogatási lehetőségeket. Fontosnak érezzük, hogy az állagmegóvás és a biztonsági fejlesztések mellett ebben az évben ismét támogathatunk olyan kiemelten fontos célokat is, mint az akadálymentesítés, egy-egy játszótér kialakítása vagy a környezet megóvása” – mondta Dancsné Engler Bernadett, az OTP Bank Mikro- és Kisvállalkozási Főosztályának vezetője.

2021-ben is két kategóriában, összesen 15 millió forint vissza nem térítendő támogatással díjazta a zsűri a legjobbnak ítélt húsz pályázatot. Mivel a jelentkezők számos ötletes és előremutató kezdeményezéshez kértek támogatást, amelyek önmagukban is igazolták a lakóközösségek összetartását, idén is igen nehéz dolga volt a zsűrinek.

A testület a döntés során figyelembe vette egyebek mellett azt is, hogy a pályázat megvalósítása mennyire szolgálja a közösség érdekeit, a társasház szűkebb környezetének minőségi javítását,és azt, hogy a lakók mekkora közös munkát vállalnak a tervezésben, illetve a kivitelezésben.

A műemléki homlokzat rekonstrukciója mellett a lakók biztonságát és védelmét célzó beruházások, illetve az energiahatékonysági felújításokat célzó „Otthon a jövőben” kategória nyertesei közül egy kisvárdai és egy orosházi társasház az elöregedett bejárati ajtók cseréjére, míg egy szolnoki és egy budapesti lakóközösség az épületek akadálymentesítésére nyert támogatást, hogy így segítse az idős és mozgásukban korlátozott lakókat. Egy budapesti társasház az épület életveszélyessé vált függőfolyosójának felújítására fordíthatja az elnyert összeget, míg egy másik, szintén budapesti lakóközösség a környezettudatosságot szem előtt tartva az épület mélygarázsában elektromos gyorstöltőket alakíthat ki.

A lakók testi épségét és biztonságát célozta egy gyöngyösi társasház nyertes pályázata az épület körüli járda és lépcső felújításával. Hasonló céllal pályázott egy zalaegerszegi három lépcsőházas társasház a külső lépcsőkorlát cseréjének támogatására, míg egy győri lakásszövetkezet a világítótestek korszerűsítésével – a fogyasztás csökkentésével – kíván a biztonság mellett a környezet megóvásához is hozzájárulni.

Helyezés            Díjazott társasház               Elnyert támogatás összege

 1. hely       Budapest, Bethlen G. utca 33.                 1 200 000 Ft
 2. hely       Szolnok, Karczag L. út 5.                        1 100 000 Ft
 3. hely       Budapest, Peterdy utca 35.                     1 000 000 Ft
 4. hely       Kisvárda, Tompos úti ltp. 7.                       900 000 Ft
 5. hely       Orosháza, Kossuth utca 10-12.                  800 000 Ft
 6. hely       Budapest, Rétköz utca 47.                         700 000 Ft
 7. hely       Budapest, Pesti út 66-78.                          600 000 Ft
 8. hely       Gyöngyös, Bethlen Gábor utca 6-61-62.      500 000 Ft
 9. hely       Győr, Ipar utca 84-102.                             400 000 Ft
 10. hely       Zalaegerszeg, Jókai utca 34.                      300 000 Ft

A társasházak és lakásszövetkezetek üzemeltetésének hatékonyabbá vagy akár fenntarthatóbbá tételét, illetve a közös helyiségek fejlesztését támogató „Otthon a közösségben” kategóriában egy öt budapesti társasház közreműködésben megvalósuló kezdeményezés, az épületek által közrefogott, elhanyagolt kert megújítása nyert támogatást. Hódmezővásárhelyen és Debrecenben szintén egy eddig kevésbé használt zöld területet formál közösségi rekreációs térré a lakóközösség az elnyert támogatás segítségével. Egy győri társasház az ingatlan előtti zöldterületek parkosításával nemcsak a lakók életkörülményein fog javítani, de a megyeszékhelyek városképét is szebbé varázsolja.

Helyezés            Díjazott társasház             Elnyert támogatás összege

 1. hely       Zalaegerszeg, Vizslaparki út 25               1 200 000 Ft
 2. hely       Budapest, Visegrádi utca 42-46.              1 100 000 Ft
 3. hely       Budapest, Hernád utca 56.                      1 000 000 Ft
 4. hely       Budapest, Szigony utca 13-15.                   900 000 Ft
 5. hely       Budapest, Révész utca 19-21.                    800 000 Ft
 6. hely       Győr, Szabadi utca 13.                              700 000 Ft
 7. hely       Budapest, Angyalföldi út 36-38.                  600 000 Ft
 8. hely       Hódmezővásárhely, Vertics József utca 4.    500 000 Ft
 9. hely       Debrecen, Poroszlay út 81-85.                    400 000 Ft
 10. hely       Győr, Móricz Zsigmond rakpart 1.               300 000 Ft

A pályázatok díjazása mellett a nyertes pályázatok benyújtói is nyertek egy 100.000 forint értékű ajándékutalványt.

 

További információ: www.otpbusiness.hu/tarsashazipalyazat

 

 

Forrás: OTP Bank Nyrt.