Eddig elhanyagolt udvarok megújítása és energiatakarékos megoldások telepítése – az OTP Business Társasházi Pályázatán nyertes pályázók olyan közösségi, vagy energiahatékonysági funkcióval bővíthetik lakóterüket, amelyre eddig nem volt lehetőségük. Mindemellett természetesen több állagmegóvó beruházást is támogatott a zsűri. A pályázaton nyerhető díjakat szerdán adták át Budapesten.

Hamarosan egy tizenkét éves, mozgásában korlátozott gyermek is játszhat abban a lombházban, amit szülei és szomszédjai közösen álmodtak meg budapesti társasházuk udvarára. Az egyedi tervezésű, akadálymentesített lombházat az OTP Business Társasházi Pályázatának segítségével építtetheti meg a lakóközösség. A több mint félmillió forintos támogatással megvalósuló teraszos építményben a házban élő gyerekek mind együtt játszhatnak: az egyik kerti fa lombkoronájára tervezett rejtekhelyre a lépcső mellett egy kézi teherlifttel is feljuthatnak, ahonnan az említettek mellett csúszdán és kötélen leereszkedhetnek.

Több száz honfitársunk mindennapi életének megkönnyítése, vagy lakókörnyezetének szebbé tétele mellett a pályázat keretében nem először segíthetjük a mozgásukban korlátozottak integrációját. Pár éve szintén egy budapesti ház akadálymentesítését támogattuk, idén pedig ennek az izgalmas lombháznak segíthetjük a megépítését pályázatunkkal. Az integrálás számunkra azt is jelenti, hogy a pályázat benyújtása és a megvalósítás önmagában is szorosabbá teheti a lakóközösségek együttműködését. A társasházak vezető pénzügyi partnereként ez is kiemelt célunk” – mondta Csonka Tibor, az OTP Business ügyvezető igazgatója.

A díjazott lakóközösségek képviselői

Az integrált lombház mellett idén is több közösség pályázott sikerrel az eddig elhanyagolt közös terek, kiskertek jobb hasznosítására: Budapesten magas-ágyások telepítése, Sárbogárdon és Szigethalmon játszótér kialakítása, Szolnokon és Kaposváron a növényzet és kerti bútorzat felújítása valósulhat meg a közeljövőben.

A pályázaton nemcsak társasházak, de lakásszövetkezetek is indulhattak: idén szolnoki, kaposvári és szegedi szövetkezet is nyert. A csongrádi megyeszékhelyen egy 260 lakásos szövetkezet egymillió forintot kap, hogy 19 épületében mozgásérzékelős LED lámpákra cserélje az elhasználódott világítótesteket. A benyújtott dokumentumok alapján egyre több társasház tartja szem előtt a fenntarthatóságot: egy budapesti ház napelemes udvar-világításra, egy budaörsi szélenergiával hajtott szellőztetőrendszerre, egy debreceni pedig energiatakarékos izzókra pályázott sikerrel.

Az összesen 87 településről beérkezett, csaknem 800 idei pályázat nyomán három kategóriában osztott díjakat a zsűri: Ezermester, Biztonság és Közösségépítés. Több szempont mellett figyelembe vették a lakók számát, az épület korát és elhelyezkedését is. Végül tizenöt pályázatot, összesen tizenkét millió forint vissza nem térítendő támogatással díjaztak szerte az országban. A nyertes pályázatokat benyújtó közös képviselők vagy lakók további 100.000 forint értékű ajándékutalványt kaptak. Sőt, azon lakóközösségeknek, amelyek korábban nem voltak az OTP Bank ügyfelei, és a pályázat miatt nyitottak számlát, fél évig számlavezetési díjat sem kell fizetniük.

Azon lakóközösségek számára, amelyek idén nem nyertek vissza nem térítendő támogatást fejlesztési elképzelésükhöz, az OTP Business tanácsadói számos lehetőséget tudnak felkínálni, ezen felül az OTP MFB Pontjain energetikai célokra kínált – uniós forrásból származó –, kamatmentes hitelkonstrukciókat is elérhetnek.

 

Kategóriák:

  • EZERMESTER: energetikai és strukturális fejlesztés, zöld beruházás, üzemeltetési fejlesztés, hulladékgazdálkodás stb.
  • BIZTONSÁG: védelem és biztonság, akadálymentesítés, tűz és vagyonvédelem, stb.
  • KÖZÖSSÉGÉPÍTÉS: közösségi terek, játszótér, kertrendezés, kerékpártároló

 

Díjazás mindhárom kategóriában:

  • I. helyezés: 1.300.000 Ft
  • II. helyezés: 1.000.000 Ft
  • III. helyezés: 800.000 Ft
  • IV. helyezés: 600.000 Ft
  • V. helyezés:  300.000 Ft

 

További információ: www.otpbusiness.hu/tarsashazipalyazat

 

 

Forrás: OTP Bank