Ők a 17. Média Építészeti Díja döntősei!

1208

Az Építészfórum által alapított Média Építészeti Díja tizenhét éve mutatja be a kortárs magyar építészet legkiemelkedőbb és legizgalmasabb munkáit. A nemzetközi szaktekintélyekből álló előzsűri idén több, mint 160 alkotás közül választotta ki a legjobbakat. A finalisták november 6-án 17:00 órakor az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatják be munkájukat a vezető magyar sajtóorgánumok képviselőiből álló médiazsűri és a nagyérdemű előtt. 

A Média Építészeti Díja versenyét és rendezvényét idén tizenhetedik alkalommal rendezi meg az Építészfórum csapata. A díjat a médium két alapító főszerkesztője Pásztor Erika Katalina és Vargha Mihály hívta életre azzal a céllal, hogy a legkiválóbb magyar építészeti alkotásokat ne csak a szakma, de az építészet iránt érdeklődők körében is bemutassa. Ebben az évben összesen 79 épületet, 63 tervet és 20 épített környezeti munkát neveztek a tervezők, amelyek közül két családi ház, egy óvoda, egy tornacsarnok és egy iroda verseng az év legjobb épületének járó díjért, a tervek között pedig öt diplomamunka mérkőzik meg egymással.

NEMZETKÖZI ELŐZSŰRI

TÁMOGATÓK ÉS PARTNEREK
Főtámogató:Austrotherm – Energiahatékonysági Különdíj, Kovács Zoltán Emlékdíj
Díjátadó támogatók:KÖZTI – Terv kategória
Europa Design – Belsőépítészeti Különdíj
Gránit Pólus – Fejlesztői Szakmai Nagydíj
Optimum Solar – Napelemes Ingatlanfejlesztések Különdíja
További támogatók:Canon, Digifol, Fischer Hungária, Hansgrohe, Lysis Project Kft., Murexin, Market Építő Zrt., Prefa Hungária Kft., Terrán Tetőcserép Gyártó Kft., Xella Magyarország Kft., Nemzeti Kulturális Alap

Az elbírálás első lépéseként a 2021. szeptember 15-ig nevezett alkotások közül 10-10-10 munkát választott ki a nemzetközi előzsűri épület, terv és épített környezet kategóriában, akik döntősként a közönségdíjért versenyeznek, emellett megjelölte azt az 5-5 finalistát is, akik a MÉD gála keretében prezentálhatják munkájukat a szakmai és médiazsűri előtt.

Az előzsűri 2011 óta szelektál a pályázatok között, ennek köszönhetően az Építészfórum ezidáig több, mint 20 nemzetközi szakértőt invitált arra, hogy megismerjék és véleményezzék a magyar építészet legfrissebb munkáit. A négyfős bíráló bizottság elnöke Indira van’t Klooster, az ARCAM, az Amszterdami Építészeti Központ vezetője volt, emellett a zsűriben olyan szaktekintélyek kaptak helyet, mint Jakub Moravcik és Cosmina Goagea, valamint Nagy Csaba, az Archikon vezető tervezője.

DÖNTŐSÖK

2019-ben az épület és terv mellett elindult a kisebb léptékű, épített környezeti alkotásokra specializálódott kategória is. Az épület, terv és épített környezet kategória legjobb 10-10-10 projektje a Közönségdíjért, míg az épület és terv kategória 5-5 finalistája a Média Építészeti Díjáért versengenek.

Épület kategória – Közönségdíjra jelöltek

Terv kategória – Közönségdíjra jelöltek

Épített környezet – Közönségdíjra jelöltek

KÖZÖNSÉGSZAVAZÁS

A közönségszavazás 2021. október 20-án indult. A 10 épületre, 10 tervre és 10 épített környezeti alkotásra 2021. október 31. éjfélig lehet leadni a voksokat, kizárólag online formában. A szavazás elérhető ezen a linken és a főoldal felső sávjában.

MÉDIAZSŰRI ÉS SZAKMAI ZSŰRI

Az elmúlt 16 év során a díjak odaítélésében több, mint 40 sajtóorgánum képviseletében több, mint 50 újságíró vett részt. 2021-ben a médiazsűri:

 • Zubreczki Dávid, zsűrielnök
 • Bagi László (Forbes)
 • Csernátony Dóra (TV2 Propaganda)
 • Földes András (Telex)
 • Etentuk Inemesit (Art Locator)
 • Rajcsányi Gellért (Mandiner)
 • Szilágyi Róza Tekla (Artmagazin)
 • Zsuppán András (Válasz Online)

A médiazsűri munkáját elismert szakmai szereplőkből álló zsűri segíti. 2021-ben a szakmai zsűri tagjai:

 • Tőrös Ágnes
 • Weiszkopf András
 • Wesselényi-Garay Andor

GÁLAEST

A Média Építészeti Díja rendezvényét egy nyilvános gála keretében rendezi meg az Építészfórum csapata. A program során a döntős finalisták épület és terv kategóriában élőben prezentálják munkájukat a szakmai és médiazsűri előtt. Az est keretében kiderül, hogy melyik épület és terv bizonyult a legjobbnak, kinek ítélte oda a nagyérdemű a közönségdíjakat, valamint a különdíjakat is átadják az esemény partnerei.

Helyszín: Uránia Nemzeti Filmszínház (1088 Budapest, Rákóczi út 21.)

Időpont: 2021. november 6., 17:00 óra

Jegyek: ticketportal.hu

 

További információ: www.mediadij.epiteszforum.hu

 

 

Forrás: Építészfórum