Határtalan realitás: Fémlemezfedések az építészetben

712

Népszerű szakmai tanulmányút és megemelt pénzdíjak várják a PREFA alumíniummal tervező építészek és építészhallgatók munkáit 2023-ban is. A zsűri október 5-ig várja a fémlemez burkolatok alkalmazási lehetőségeinek sokszínűségét bemutató inspiráló pályázatokat, amelyek benyújtása az online felületen egyszerű és gyors! A pályázatlebonyolítás a Budapesti Építész Kamara védnökségével zajlik.

A PREFA évek óta keresi és díjazza a figyelemre méltó építészeti teljesítményeket bemutató elkészült, vagy előkészítés alatt álló épületeket, amelyeket egy fontos pont köt össze: az PREFA innovatív alumínium tető- és homlokzati panelek használata.

A kiíró célja, olyan minőségi fémlemezfedéssel, illetve alumínium burkolattal készült épületek bemutatása – legyen szó műemléki vagy modern környezetben való megjelenésűről –, amelyek példa értékűek és akár inspirációként is hatnak a szakmára és a jövő építészeire egyaránt.

„Az elmúlt években zsűrizett pályázatok sokszínűsége nem csupán a minőségi fémlemezfedés és -burkolat esztétikusságára és sokrétűségére hozott számtalan példát, de az anyag megmunkálhatóságából és műszaki jellemzőiből adódó előnyökre is rámutatott. Nem kérdés: a korszerű, környezetbarát alumínium nem szab határt a tervezői fantáziának, alkalmazásával a legkülönlegesebb építészeti elképzelések is megvalósíthatók.” – mondta el Nemere Judit, a PREFA ügyvezető igazgatója, építőmérnök, a zsűri tagja.

Gyakorló építészek és építészhallgatók is pályázhatnak

Az A. kategóriában az építészek PREFA anyaggal fedett,  burkolt, megvalósult épületekkel (középületek, lakóházak, műemléképületek), vagy PREFA termék falhasználásával készült, építési engedéllyel rendelkező tervekkel (középületek, lakóházak, műemléképületek),  dokumentáció benyújtásával pályázhatnak.

A B. kategória az építészhallgatók egyéni vagy csoportos ötlet/tervpályázata, ahol a hallgató az általa választott bármilyen középületen vagy lakóépületen (minimum 4 lakásos társasház) PREFA termékek alkalmazását mutatja be.

A 2023. évi pályázat Bíráló Bizottsága

  • Erő Zoltán, Budapest főépítésze, okl. építészmérnök, vezető tervező
  • Eltér István, a Budapesti Építész Kamara elnöke
  • Horváth Sándor, Széchenyi–díjas okleveles építészmérnök, a BME Épületszerkezettani Tanszék címzetes egyetemi docense
  • Prof. Dr. Kiss Gyula DLA, YBL-díjas okleveles építészmérnök, tanszékvezető egyetemi tanár, szakfejlesztési igazgató, építész szakfelelős (Óbudai Egyetem, Ybl Miklós Építéstudományi Kar), a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetettje
  • Nemere Judit, építőmérnök, ügyvezető igazgató, PREFA Hungária Kft.

Díjak, elismerések

Kategóriánként 1-1 építészeti alkotás első díjat nyer: gyakorló építészek kategóriájában a fődíj 500 000 Ft, építészhallgatók esetén pedig 150 000 Ft.

Kategóriánként további 5-5 építészeti alkotás jogosult tervezője (1 fő) rangsorolás nélküli díjazásban részesülhet, amely 2 napos ausztriai tanulmányút teljes ellátással.

A pályázat beadási határideje: 2023. október 5. 16:00.
A részletes pályázati kiírás és a pályázat beadása: www.prefapalyazat.hu

További információ a PREFA Hungária Kft. termékeivel műszaki megoldásaival kapcsolatosan: judit.nemere@prefa.com, telefon: (23) 511-670

További információ a pályázat benyújtásával kapcsolatosan a pályázat lebonyolítójától kérhető: Build-Communication Kft., Szelei Annamária, senior accout executive, a pályázatért felelős munkatárs, szelei.annamaria@buildmarketing.hu, telefon: (23) 611-028