A természetes anyagok felhasználásával készülő, anyagában színezett EQUITONE homlokzatburkolatok megjelenése az elmúlt években elsősorban középületeken volt jellemző. Éppen ennek ellenpontja a legutóbbi EQUITONE építészeknek és építészhallgatóknak kiírt pályázatán megjelent családi házakon történő felhasználásuk.

Lebegő hatás a homlokzaton

Megosztott első díjat kapott a Tóth László, Papp László, Schalling Frigyes és Schmidt Péter, vagyis a Tóthproject Építésziroda tervei alapján megvalósult családi ház, amelynek fő kontúrját alapvetően kettő, a domboldalba helyezett vakolt földszinti kubus adja. E két dobozt összekötő bejárati részhez, illetve a lejtős terephez csatlakoztató épületrészekhez kerestek a tervezők olyan anyagot, ami megfelelő kontraszttal jelenik meg a homogén világos vakolt felületek mellett.

Fontos szempont volt, hogy egy megfelelően homogén, lehetőleg nagy táblás burkolatot biztosító rendszert találjunk. Az EQUITONE [pictura] burkolatára esett a választás, amelynek elhelyezésével sikerült kialakítani egy hangsúlyos és elegáns bejárati elemet, a pinceszint leburkolásával pedig el tudtuk érni a lejtős terepből kiálló földszinti rész lebegő hatását.” – indokolta az anyagválasztást Tóth László építész, vezető tervező – ez az elgondolás a pályázati eredmény szerint úgy tűnik a zsűrit is meggyőzte.

II. díj: Tarr Zsuzsanna

A homlokzaton átforduló burkolat eleganciája

Tarr Zsuzsanna, a PTE Műszaki és Informatikai Karának hallgatója Pécs átalakuló városi részére tervezett társasházát az épület homlokzatainak kialakításában egységes megjelenésre törekedett, ezért egy homlokzaton átforduló EQUITONE szálcement burkolatot tervezett. A nyílászárók előtti árnyékolók szintén szálcementből készültek, használatukkal dinamikusabbá téve a homlokzat megjelenését. A földszinti tárolók nyílászárói előtt perforált burkolóelemek teszik lehetővé a szellőzés-megvilágítást, illetve a vagyonvédelmet.

A tervezett épület Pécsen egy meglehetősen összetett beépítési helyzetbe került. A tervező szellemesen telepítette épületét, izgalmas külső tereket létrehozva. Az épület tömegformálása, részletképzése, színe egyaránt nagyon mai, finom építészeti szemléletű. A homlokzat burkolataként használt antracit színű EQUITONE burkolat nagyon jól támasztja alá az építészeti elképzelést és minőségi, időtálló épület reményével kecsegtet.” – méltatta az építészhallgatók versenyében második díjat elnyert pályaművet Kertész András Tibor, Ybl Miklós és Pro Architectura díjas építész, a zsűri tagja.

Természethez idomulva

 

III. díj: Vörös Gergely

A fiatal szakember a pályázati kiírásnak megfelelően az erdős környezetbe elképzelt épület homlokzatára EQUITONE szálcement burkolatot tervezett két színben. „A sötétebb szín a külső réteg felületét adja, sziklaszerű monolit hatást kölcsönöz az épületnek, a táj részét képezi. Az anyag jól alakítható osztásával tükrözi a táj, az erdő képét, illetve erősíti a koncepciót, és segíti annak érthetőségét. Emellett a homlokzatburkolat, könnyen szerelhető, ami az extrém környezetben gazdaságos és előnyös.” – indokolta anyagválasztását a Norvégiába tervezett Forest House kapcsán Vörös Gergely, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatója, aki a pályázat harmadik díját kapta.

Az EQUITONE anyagai közül kétfélét is használt, a világosabb színt a kisebb épülettömeg kapta, ezzel jól elkülönítve a két tömeget és jelölve a rétegződést. A burkolat kisebb léptékű épületek esetében finom, részletgazdag, homogén hatást kelt. E hatás érdekében a homlokzatburkolat és a tető anyaga megegyezik. Az EQUITONE szálcement burkolatok két tónusa tisztán és érthetően választja szét a funkciókat, míg a fa használata elegáns kontrasztot képez a beharapásoknál, nyílászárók keretezésénél.

 

További információ: www.equitone.hu

 

 

Forrás: Build-Communication Kft.