Tetőablakok csoportos beépítése

161

A tetőterekben elhelyezett lakótér mai igényeknek megfelelő átpozícionáláshoz az üvegfelületek mérete és ezzel a megfelelő fényhatások is hozzájárulnak. Erre adnak megfelelő műszaki megoldást a nagy, vagy a különböző módon, kombinálva beépíthető Roto tetőablakok.

Rég elfelejthettük azt, hogy a tetőtér a családi házak vagy nyaralók kényelmetlen hálószobája, vagy a lakás plusz tárolója. A társasházépítések trendi lakásai is gyakran az épület legmagasabb pontján kapnak helyet – remek kilátással, terasszal. Járhat kompromisszumokkal, ha mindezt tetősík alatt kell megoldani, de a standardnál nagyobb méretű tetőablakok, vagy a szokásos méretűek csoportos beépítése mind esztétikailag mind műszakilag megfelelő megoldást kínál. A tetőtérnek természetesen a ház többi részérhez hasonló energetikai jellemzővel kell rendelkeznie, teljes értékű otthoni funkciókat biztosítva. A Roto tetőablakaival ez is egyértelmű.

Tetőablak beépítési kombinációk

Nem újdonság már, hogy a Roto tetőablakok sem csupán a standard méretekben érhetők el. Egyedi, nagy üvegfelületet kialakítására ezek az ablakok nem csupán a különleges méreteikkel, hanem a tetőablakok különböző módon kombinált, csoportos beépítésével is látványos megoldást kínálnak.

Egymás mellett (ikerbeépítéssel), egymás alatt (tandem beépítéssel) vagy ezeket kombinálva, ún. csoportos beépítéssel akár a trendi térdfalablakokkal kiegészítve, egybefüggő üvegfelület hatását keltve, nem mindennapi tetőtéri tereket alakíthatunk ki. A napos hálószoba a kinyíló térdfalablakokkal még tágasabbá válik, a világos és jól szellőző tetőtéri fürdők vagy konyhák kellemes hangulatú terekké válnak.

Tetőablakok tandem beépítéssel

A tandem beépítéskor a két tetőablak egymás fölé kerül, a hagyományos méreteknél hosszabb és nagyobb ablakfelületeket eredményezve. Az így kialakítható ablakvariációk száma szinte korlátlan.

Néhány konkrét megoldás: ha felülre egy Roto R8 felnyíló ablak és alá egy R6 középen billenő tetőablak, vagy felülre egy Roto R7 felső harmadban nyíló ablak és alá egy R4 középen billenő tetőablak kerül. Az összeépíthetőség kulcsa e típusok azonos a formai megjelenése. A középen billenő, gombnyomásra működő elektromos ablakok ideális megoldást jelentenek a nehezen vagy egyáltalán nem elérhető helyeknél, de megfelelő kiegészítői a csoportos beépítéseknek is. Az intelligens Roto vasalatokkal és változatos nyitási módokkal a szellőztetés és az ablaktisztítás is egyszerű és garantáltan biztonságos.

Csoportos beépítéshez speciális burkolókeret

Ha a tetőablakok beépítése csoportosan történik – egy tetőtér átalakítása vagy felújítása során –, az megnehezítheti a kivitelező dolgát. A tetőablak ilyen fajta beépítéséhez ugyanis olyan tetőablakot érdemes választani, amely ezt a fajta beépítést nem csak lehetővé, de műszakilag biztossá is teszi. A hangszigetelés, vagy éppen a passzívház kritériumok kielégítése esetén elengedhetetlen, hogy a tetőtéri ilyen beépítési módban is megállják a helyüket. Moduláris rendszerének köszönhetően erre alkalmas a Roto tetőablakok rugalmas választéka: megfelelő kialakításuk helyes beépítéssel párosulva eleget tesz e feltételeknek.

Fontos kritérium a tetőablakok csoportos beépítésekor az egymáshoz és a tetőhöz történő megfelelő, víz-, szélzáró és hőszigetelő illeszkedés. Ebben a tekintetben az ablak megfelelő gyári kialakításán túl a beépítéskor használt burkolókeret típusa is fontos tényező. Különbséget kell tenni az egymás feletti és az egymás mellé történő beépítés között, de nagy szerepe van a tetőfedés típusának és az ablak szériájának valamint az ablakok közötti toktávolságnak is.

Az ilyen fajta beépítéshez a jó szakember, a megfelelő illeszkedés érdekében megfelelő burkolókereteket is visz, ezt a Roto saját ablakai mellé igény szerinti kivitelben biztosítja.

A kombinált beépítéshez kínált Roto burkolókeret az egyébként gyárilag előszerelt és minden, a tetőhöz való vízzáró csatlakozást tartalmazó tetőablakok minőségi beépítésének egyik utolsó lépéseként biztosítja a tetősík és az ablak csatlakozását.

 

További információ a Roto tetőablakokról szakembereknek