Fontos-e az üvegrétegek száma?

1055
Roto Designo i8 tetőablak

Minél több rétegű üveg = annál jobb minőségű ablak?

Az építtetők egy ablak minőségének meghatározására gyakran és – tegyük hozzá – tévesen az üvegezés minőségét, pontosabban az üvegrétegek számát nézik. Pedig nem ez az egyetlen döntő tényező: a teljes szerkezet összhangján és a beépítésen is sok múlik.

A megfelelő nyílászáró, vagy éppen tetőablak kiválasztásával és beépítésével csökkenthető hőveszteség maga a szerkezet komplexitása okán is jóval összetettebb, mint hogy más építőanyag esetén a szakmában oly gyakran használt és egyértelmű Uw-érték fogalmát nézzük.

Az üvegrétegek növelése nem újonnan bevezetett technika az építőiparban, de az ilyen jellegű adatközlés gyakran figyelmen kívül hagyja a szerkezet többi részét. Egyedül az üvegrétegek növelése vagy különbségének értékelése téves következtetésekre ad lehetőséget.

Mit jelent az Uw-érték egy tetőablak esetében?

Az Uw-értéknek az adott kompakt egységre kell vonatkoznia. Tehát tetőablak esetén a Roto gyárban magas szinten előszerelt, biztonságos beépítést garantáló modellre, aminek minősége abban a pillanatban nyilvánvalóvá válik, amikor a csomagolásból a kivitelező kiveszi. Érdemes megjegyezni – és aki dolgozott már Roto-tetőablakkal, az könnyen meg is tudja ezt erősíteni –, hogy a Roto tokszerkezetre jellemző az a nem túl szakszerű kifejezés, miszerint már a dobozból kivéve látszik rajta, hogy „van benne anyag…”.

A tapasztalatok alapján a legtöbb problémát a tokszerkezetek és az üveg Uw-értéke közötti különbség mellett a beépítési hibák okozzák. Ha egy kiváló értékkel rendelkező háromrétegű üveg rossz tokszerkezetben van, vagy szakszerűtlenül illeszkedik a tetőbe, akkor nem éri el célját: a tető energiapocsékoló, gyenge pontja lesz, és ekkor lesz igazán drága mulatság. Ezért is félrevezető, ha egy nyílászáró gyártó csak az üvegek minőségének jelzésére fókuszál.

A beépítéskor a második fontos tényező a csomópontok kialakításának kérdése, amire az Épületszigetelők, Tetőfedők, Bádogosok és Ácsok Magyarországi Szövetsége (ÉMSZ) irányelvei hamarosan frissített kiadása és persze a gyártó ad részletes útmutatást.

Mi lehet a megoldás?

A Roto évek óta kiemelt figyelmet fordít termékei minél minőségibb kivitelezésére, egyik legfőbb jellemzője a német precizitás és maximalizmus. Ugyan a tetőablakok tokjai is jelenleg az egyik legminőségibbek, Hőszigetelő Csomaggal és saját gyártású vasalataikkal ellátott termékek a piacon, külön pozitív tényező, hogy a termék a gyárban magas szinten elő van szerelve, így hozzásegít a szakszerű beépítéshez is – minimális hibázási lehetőséget hagyva a beszerelés folyamatában.

A Roto kínálatában több opció közül választhatunk az üvegezés típusát tekintve is, hiszen már a 2-rétegű üveggel ellátottak közül is választhatunk Standard – kívül edzett biztonsági üveggel gyártott – , vagy Comfort üvegezést, amely belül ragasztott biztonsági üveget is tartalmaz 1,1-es hőátbocsátási értékkel. Ez az energiahatékonyság még tovább fokozható a cég saját gyártású redőnyeivel vagy külső hővédő rolóival, melyek kialakításuknak köszönhetően tökéletesen illeszkednek a tetőablakokra.

Ha még ennél is biztosabbra szeretnénk menni a betervezett ablakok biztos hőtartásával kapcsolatban, választhatjuk a 3-rétegű Standard, Comfort vagy Premium üvegezéssel készült modelleket. A Standard hasonlóan a 2-rétegű ugyanezen név alatt futó társához, kívül edzett biztonsági üveget tartalmaz, valamint a hővédő rétegen kívül fényvisszaverő bevonattal is el van látva. A 3-rétegű Comfort és Premium üvegezés az ún. Anti-Tau bevonattal több, amely láthatatlan rétegének köszönhetően a beltéri pára lecsapódását akadályozza meg.

 

További információ: Tetőablak szakembereknek (rototetoablak.hu)