Innovatív megoldások és sikerek egy kihívásokkal teli időszakban

1317
A GEALAN két ügyvezető igazgatója, Ivica Maurović és Tino Albert. Fotó: GEALAN

A GEALAN, a német műanyag ablakprofil gyártó évértékelője

A 2022-ben kialakult, kiszámíthatatlannak mondható gazdasági környezet és feltételek ellenére az európai ablakipar egyik meghatározó szereplője, a GEALAN az évet rekordbevétellel zárja. A Covid-19 piacra gyakorolt hatásai, az ukrán háború és az árrobbanások dacára a cég folytatja az innovatív tervezésbe és infrastruktúrába történő beruházásokat, szem előtt tartva a stratégia egyik fő alapját, a fenntartható, felelős gyártást és vállalatműködtetés elvét.

2022: az intenzív változások éve

A német profilgyártó – a piac többi szereplőjéhez hasonlóan – a változékony gazdasági feltételek okán a kereskedelem két teljesen ellentétes pólusát tapasztalhatta meg: az év első felét rendkívül intenzív kereslet, míg az őszi-téli időszakot a növekvő árak és infláció miatt is elhalasztott építési projektekből adódó visszaeső igények jellemezték. „Igen komoly kihívásokkal kellett megküzdenünk, amelyek rugalmas kezeléséhez nagyban hozzájárult pénzügyi stabilitásunk. Az év első felében azonban a gyártási és szállítási kapacitásunk biztosítása volt a legnagyobb feladat, hiszen olyan mértékben nőtt a kereslet, hogy erősen feszített tempót alkalmazva tudtuk kielégíteni a rendelési mennyiségeket. Az év második felében tapasztalt erős visszaesés időszakát a szállítási- és gyártási folyamatok optimalizálására és a kapacitás növelésére szántuk.” – nyilatkozta Tino Albert, a GEALAN technológiai és pénzügyi igazgatója.

Felkészülés a jövőre – beruházásokkal

A bizonytalanságok ellenére a GEALAN továbbra is hisz a beruházások hosszútávú hatékony hatásaiban. Az iparág innovátoraként ismert cég beruházásokkal készül a jövőre. A 2022. év elejei, új nyersanyagtároló csarnokot üzembe helyezése után májusában kezdődött, a teljesen automatizált magasraktár építése a tanna-i telephelyen. Ebben több mint 5000 raklap befogadására is alkalmas rakodótér kialakítására került sor. Az összesen 25 millió eurós projekt mellett 2023-ban a cég további 7 millió eurót tervez invesztálni a gyártelep fejlesztésébe. Az elvégzett beruházások hozzájárulnak a GEALAN-profilok újrahasznosítása során keletkező anyagok tárolásának könnyítéséhez és hatékonyabbá tételéhez, a saját telephelynek és a szállítási távok csökkenésének köszönhetően.

A gyártó 2023-ban folytatja a megkezdett beruházásokat, többek között a prémium minőségű GEALAN-KONTUR® rendszer optimalizálásával, amelybe idén 5 millió eurót fektetett be. A tervek között szerepelnek digitalizációs és automatizálási jellegű projektek is. A legfontosabbak egyike az épületinformációs adatszolgáltató rendszer (BIM) fejlesztése, amely 3 évben egymás után nyerte el a legjobbnak járó díjat a német építőiparban. Emellett egy új webáruház és CRM rendszer kialakítása is szerepel, valamint olyan gyártási újítások, mint a Tannába szánt új lamináló üzem, vagy a meglévő szerszámműhely bővítése.

Az innovatív termék és szolgáltatási megoldások mellett eszmeileg is jelentős beruházásnak számítanak a fenntarthatósági törekvések érdekében tett újítások, olyan célkitűzéssel például, hogy a telephelyek a jelenlegi olaj- és gázáraktól függetlenül is működni tudjanak.

Értékteremtés fenntarthatóan

A GEALAN stratégiája alapvetően négy pilléren nyugszik: a hatékonyság, fejlődés, munkatársak és innováció. „Céljainkat és kihívásainkat közös erővel úgy teljesítjük, hogy mindeközben szem előtt tartjuk a fenntarthatóság kérdését, amely a műanyag iparban különösen fontos környezetünk szempontjából” – mondta Ivica Maurović, ügyvezető. „Dolgozunk a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésén, ezért is számított mérföldkőnek cégünk életében, hogy 2020-ban 100%-ban megújuló energia-felhasználásra tudtunk átállni a két németországi telephelyen.

Ugyanakkor a vállalat kutatásokat végez annak érdekében, hogy PVC-formulákban található anyagokra helyettesítő összetevőket találjon, amelyekkel akár negatív CO2 mérleg is elérhető. A 90-es évek végétől ezzel párhuzamosan a GEALAN az újrahasznosítás eszközét is szem előtt tartja, többféle módon is. Ezen között az egyik fontos folyamat, hogy nagy mennyiségű régi ablakkeretet használnak fel darálva az új szerkezetek gyártása során, amellyel több tízezer tonna CO2 takarítható meg éves szinten. A használt ablakok újra felhasználása mellett – ez jelen esetben 33%-os anyagarányt jelent az új termékekben – a saját gyártási maradékot teljes egészében visszavezetik a termelési körforgásba.

Közös erővel

A GEALAN 2022-ben elnyerte a „Legjobb munkahely” díjat! A GEALAN a 2022-es évben nem leépítéssel, hanem éppen munkaerő felvétellel reagált a kihívásokra, így mintegy 100 új munkavállalóval bővítette gárdáját. „Munkatársaink átlagéletkora 42 év körül van, nagyon fiatal csapattal dolgozunk az ipari szegmens átlagához képest. A fiatalabb korosztály számára viszont ezt a vonzerőt meg kell teremteni és fenn kell tartani. Akkor van nyert ügyünk, ha előremutató, stabil és fejlődési, előrelépési lehetőséget biztosító munkahelyet kínálunk. Büszkék vagyunk arra, hogy úgy tűnik, jó irányt követünk” – meséli Tino Albert.

A GEALAN tehát a jövőben is folytatja a termékek fejlesztését a magas színvonalú műszaki funkcionalitás, esztétika és a hétköznapokban való kényelmes használhatóság érdekében.

Amennyiben részletesebben érdeklik a GEALAN 2022. évi fejlesztései és elért eredményei, a IDE kattintva olvashat a témáról bővebben. 

 

Forrás: Build-Communication