Az ablakok sokszor méltatlanul elhanyagolt részei az épületeknek, pedig érdemes egy kicsit több energiát és akár magasabb összeget fordítani a nyílászárókra és kiválasztásukra. Nemcsak azért, mert a jó minőségű ablakok tartósabbak, hanem mert a legnagyobb hőveszteség a nyílászárókon keresztül távozik, így, ha jól választjuk ki őket, rengeteg energiát takaríthatunk meg, ami akár rezsiköltségeken is látszódhat. Akár új épületben, akár felújításban gondolkozunk, az Inoutic/Deceuninck átfogó tanácsait mindenképp érdemes megfontolnunk.

A falak, az elrendezés, a berendezés, a helységek kialakítása – számos dologra kell figyelnünk, ha álmaink otthonát tervezzük épp. De mi a helyzet az ablakokkal? Talán nem is gondolnánk, de a nyílászárók témaköre legalább olyan fontos kérdés, mint a fent említettek. Milyen anyagból készüljön az ablak? Mit várunk el a nyílászáróktól – passzívházhoz vagy energiahatékony épülethez keresünk megoldást? Milyen tájolású épületről van szó? Mennyire zajos és mennyire biztonságos a környék?

Az Inoutic/Deceuninck szakértői több sarkalatos pontra is felhívják a figyelmünket az ablakokkal és ajtókkal kapcsolatban, amelyek megfogadásával nemcsak szebbé tehetjük az otthonunkat, tartós és jól szigetelő nyílászárókkal az energiával is spórolhatunk, emellett nyugodtabb, komfortosabb életet biztosíthatunk magunknak és a családunknak.

Anyagi kérdés

Nem, nem a pénzre gondoltunk, hanem az ablakprofilok (keret) anyagára. A hagyományos faablakok mintázatának szépsége tagadhatatlan, és persze futurisztikus megjelenése miatt kedvelt az alumínium is, mégis a modern építészetben méltán lett népszerű választás a műanyag. Hiszen a PVC profilok akár 40-60 évig tartják magukat minimális karbantartással is, szemben a fával. A műanyag nyílászárók szigetelőképessége is jobb egy átlag fához vagy alumíniumhoz viszonyítva, ráadásul gazdaságosabban kivitelezhetők mint ezek az alternatívák. De szerencsére ma már nem kell lemondanunk a fa vagy az alumínium szépségéről sem, hiszen például az Inoutic/Deceuninck kínálatában választhatunk különböző fák erezete, fémhatás (valódi fémszemcsékkel) de akár különleges színek közül is mint vörös vagy zöld.

Tisztázzuk az elvárásokat

Az ablakok terén ma már nagyon sok lehetőségünk van, és ha már tudjuk, milyen anyagból szeretnénk a profilokat, érdemes azt is átgondolni, hogy mit várunk el pontosan a nyílászáróinktól. A technológia fejlődésének köszönhetően ma már egészen minimális energiafelhasználással működő passzívházak is kivitelezhetők, vagy ezeknél kevésbé hatékony, de még mindig rendkívül alacsony energiaigényű megoldásokban is gondolkodhatunk. Ez esetben fontos, hogy a nyílászáróknak is szigorú előírásoknak kell megfelelniük.

Az Inoutic/Deceuninck Eforte (hőátbocsátási tényező Uf = 0,95 W/m²K), vagy a dizájn Oscar-díjas Elegante (hőátbocsátási tényező Uf = 0,93 W/m²K) profiljai gond nélkül ugorják meg ezeket a követelményeket, és spórolnak nekünk rengeteg energiát. Ha azonban szűkösebb a büdzsénk, egy olyan profilrendszer, mint az Arcade (hőátbocsátási tényező Uf = 1,2 W/m²K) is jelentős hatékonysággal bír az elöregedett műanyag, a fa vagy a régi alumínium és vas ablakokkal szemben.

Számít a szomszédság

Nem biztos, hogy eszünkbe jutna első körben, de bizony nem csak a saját otthonunk, hanem a környezete is fontos szempont, ha ablakot választunk. Különösen akkor, ha forgalmas utak esetleg vasutak veszik körül a házat, de a hangos szomszédok is zavarhatják a család nyugalmát. Ilyen esetekben nemcsak a hőszigetelés, hanem a zajszigetelés is kiemelt kérdés az ablakok megválasztásakor.

Fontos tájékoztatni a kivitelezőt, építészt, ablakgyártót arról, hogy milyen zajszennyezéssel állunk szemben. A vasúti és közúti frekvenciák különbözőek, ennek tekintetében kell kiválasztani az üvegezést, az üveg vastagságát és az esetleges zajszigetelő fóliát” – mondta Búcsi János, az Inoutic/Deceuninck értékesítési vezetője. A sztenderd zajszigetelés kb. 35 dB-ig szűri a hangokat, de vastagabb üvegezéssel elérhetjük akár a 46 dB-es zajvédelmet is. Így nem kell amiatt aggódnunk, hogy a forgalmas út vagy a hangoskodó szomszédok megzavarják a család nyugalmát.

Biztonsági kérdés

Ahhoz azonban, hogy teljes legyen a nyugalmunk elengedhetetlen az is, hogy biztonságban tudhassuk szeretteinket. Talán elsőre nem gondolnánk, de a nyílászárók kiválasztásakor bizony a biztonsági szempontokat is fontos figyelembe venni. A betörők ugyanis az ajtókon és ablakokon keresztül hatolnak be az otthonokba, és a tévhitekkel ellentétben mindezt legtöbbször a tok (keret) megrongálásával teszik, mivel az üveg betörése nagyobb zajjal jár és körülményesebb is. Szakértők tapasztalatai alapján a villanegyedekben és a lakótelepeken is előszeretettel portyáznak a bűnözők, és az emeleti lakásoktól sem riadnak vissza, így célszerű betörésbiztos nyílászáróprofilokat választanunk.

Az épület fekvése

Kulcskérdés kell, hogy legyen az ablakok megválasztásakor az épület tájolása is. Ha már kész ingatlanról beszélünk, alkalmazkodnunk kell annak adottságaihoz, és úgy kell a nyílászárókat beépíteni, hogy a Nap hőenergiájával is számolunk. Eldönthetjük például, hogy szeretnénk-e egy kis segítséget kapni a Naptól a téli fűtésszezonban. A déli és nyugati fekvésű helységekben használt nagy ablakok, melyek több hőt engednek át, télen jól jönnek, ám számolnunk kell a nyári időszakkal is. A szobák hűvösen tartása érdekében fontos a megfelelő árnyékolás és/vagy légkondicionálás. Ha viszont nem szeretnénk redőnyözéssel és hűtéstechnikával vesződni, ajánlott inkább alacsony hőátbocsátású ablakokban gondolkozni. Ezzel szemben, az északi oldalon erősebb hőszigetelésre van szükség, így az oda kerülő nyílászárók hőátbocsátási tényezője minél alacsonyabb kell, hogy legyen.

A jövő ablakai

Az ablakokhoz használt üvegek is fejlődnek, és nemcsak a biztonsági üvegezésről van szó. Létezik például olyan ablaküveg is, amely óvja a privát szféránkat. Mindezt úgy, hogy hogy a napfény erősségének függvényében sötétül vagy világosodik, sőt már olyan megoldás is létezik, amellyel az ablakot egy kapcsolással elektronikus úton mattá varázsolhatjuk, ha épp nem szeretnénk, hogy belássanak a helységbe.

Ezen kívül olyan „okos ablakok” is fejlesztés alatt állnak, amelyek reagálnak a hőmérsékletre. Amikor a kinti hőmérséklet 25 °C alá csökken, az üveg több hőt enged be, ha pedig kint melegszik az idő, visszaveri a napfényt. A klímaváltozás korában, amely régiónk hőmérsékletére is hatással van a hasonló technológiák valószínűleg nélkülözhetetlenek lesznek.

 

 

Forrás: Morpho