Felújítás: üveghomlokzat energiatakarékosan

538

Két évtized után kelt újra életre a madridi AZCA pénzügyi központ Castellana 77 néven ismer magas épülete. Az 1977-ben épült 62 méter magas torony a környék egyik modern irodaépületeként született újjá. A Guardian Glass üvegekkel készült látványos homlokzat, amely a felújítás egyik fontos elem volt, az épület környezettudatosságának és energiatakarékosságának meghatározó szereplőjévé vált, és hozzásegítette az épületet, hogy elnyerje az ezt elismerő LEED Platinum minősítést. A meghatározó látvány és e korszerű működés a luis vidal + arquitectos építészei munkájának köszönhető.

A cél az épület modernizálása volt úgy, hogy az új létesítmény rugalmas és fenntartható legyen, mindeközben pedig kiváló minőségű, a mai igényeket kielégítő tereket kínáljon. Az új arculat emellett tökéletesen illeszkedik a gyökereit tisztelő, ugyanakkor jövőorientált Madrid látképéhez.” – mondta az épületről Luis Vidal, építész.

Az átalakítás a Castellana 77 teljes, 21.000 m2 területét, a 18 föld feletti emelet (összesen 16.261 m2-en) építészeti újragondolása mellett a föld alatti részeket is érintette. Ennek során rugalmasabbá tették a földszint elrendezését, ahol üzlethelyiségek és irodák is helyet kaphattak. Az eredetileg parkolásra kialakított négy föld alatti szintet is felújították és hozzáépítettek még egy emeletet. Így az öt emeletnyi földalatti parkoló több mint 200 autó befogadására alkalmas.

Fotó: Luis Vidal + arquitectos

A projekt megvalósítása két fókuszra koncentrált: egyrészt az épület egyediségének kihangsúlyozására, másrészt a természetes fényviszonyok maximális kihasználására. Ehhez teljes körű felújításra volt szükség, amelyben az éles, függőleges modulációval beépített üveg függönyfal kialakítása jelentős szerephez jutott. Ehhez pedig a Guardian SunGuard® SN 70/41 bevonatos üvegei szolgáltak megoldással.

Ennek az inspiráló, és modern építési rendszernek különleges tulajdonsága, hogy extra napfényvédelmet nyújt az árnyékolást biztosító, 60 cm-es, kiálló lamelláknak köszönhetően (amelyek a főhomlokzathoz képest 15 cm-rel kijjebb helyezkednek el a takarítás és épületfenntartás könnyítése érdekében). A Guardian Glass beépítése és ezek használata együttesen tovább javítja az épület általános naphővédelmi teljesítményét.

Háromféle üveg, egy homlokzat

A Castellana 77 homlokzatának megépítése két lépésből állt. Először le kellett bontani az omladozó, teljesen elavult, repedésekkel teli, eredeti homlokzatot. Aztán pedig három különböző homlokzati megoldás készült az elhelyezkedés és a felület függvényében: függönyfal homlokzat, lamellákkal ellátott függönyfal homlokzat és átszellőztetett homlokzat.

A függönyfal homlokzat préselt alumínium profilrendszerből és kitöltő panelekből áll, amelyek laminált, semleges színhatású bevonatos üvegből készültek, Guardian SunGuard® SN 70/41 külső üveglappal. Ez a megoldás a maximális napsugárzás elleni védelmet biztosítja a 70 %-os fényáteresztő képességgel, ugyanakkor semleges megjelenést kölcsönöz. Az épület nem párásodik, a homlokzati rendszer szellőzése az üvegezés élénél biztosított.

Napszakkal változó látvány

A Castellana 77 épület-felújításának másik különlegessége a kifejezetten ehhez a projekthez kifejlesztett ETFE bevonatos lamellák alkalmazása, amelyek a gyártás során olyan speciális ívekkel és irányokkal készültek, amelyek az épület teljes homlokzatának beborítását tették lehetővé. Ez a megoldás különleges, egészen egyedi megjelenést kölcsönöz a létesítménynek. A projekten dolgozó szakemberek az esztétikai célon kívül arra törekedtek, hogy a lamellák segítségével az épületet minél inkább megvédjék az erős napsugárzástól, így növelve annak fenntarthatóságát és energiahatékonyságát.

Ez a speciális anyag fényáteresztő, a hőt nem engedi át, azonban lehetővé teszi a háttérvilágítást. Ennek köszönhető, hogy gyakorlatilag az épület egy folyamatosan változó homlokzattal válik a környék látványosságává. Nappal a fény és árnyék váltakozása miatt (a fény erősségétől függően), a homlokzat fényesen csillog, éjszaka pedig beépített több kilométernyi LED világításnak köszönhetően az épület egyediségét a lamellák fényjátéka emeli ki.

LEED: kényelem és fenntarthatóság

A Castellana 77 élen jár a fenntarthatóságban, amit a minősítő független szervezet, az US Green Building Council (Amerikai Zöldépítési Tanács) LEED minősítéssel (Leadership in Energy and Environmental Design) is elismert.

A LEED a világ egyik legnívósabb zöldépület minősítő rendszere, amely az épületeket a fenntarthatóság különböző szempontjai szerint értékeli; célja a pénzügyileg is kivitelezhető, környezetbarát, kényelmes ingatlanok népszerűsítése. A Castellana 77 megszerezte a Platinum minősítést az épület tartószerkezete és külső határoló szerkezete (Core & Shell) kategóriában.

Kérdés esetén vegye fel a kapcsolatot a Guardian magyarországi képviseletével: Németh Árpád András; e-mail: anemeth@guardian.com; tel.: (+36-30) 479-1828

 

További információ a Guardian Glass weboldalán!

 

 

Forrás: Build-Communication Kft.