Az igények és a digitalizáció térhódításának köszönhetően a rohamosan fejlődő „okos” megoldások mára szinte hétköznapi funkcióvá tették az elérhetetlen magasságba kerülő nyílászárók mozgatását, vagy éppen a beltéri hőmérséklet és páratartalom szabályozását. Ezek beépítése nemcsak kényelmi, de energiatakarékossági szempontokat is szolgál. Lássuk a Roto megoldásait!

Irodaházakban, kereskedelmi vagy ipari épületekben, de lakásokban is egyre több digitalizált un. „okos megoldásra” van igény, melyek amellett, hogy emelik a komfortérzetet, biztonságot vagy épp védelmet nyújtanak. Az okos megoldásoknál többek között olyan funkciók játsszák a főszerepet, mint a különböző redőnyök, rolók mozgatására alkalmas automatizálás, vagy a helyiségen belüli hő- és fényszabályozásban szerepet játszó páraszabályozók és esőérzékelők. Kényelmi funkcionalitásuk mellett ezek a beltér méretétől függően hozzájárulnak az épület üzemeltetési költségeinek és energiafelhasználásának optimalizálásához is.

Alkalmazásokon keresztül irányítható rendszer

Egy magasan lévő nyílászáró esetén a kényelmi szempontok mellett az egyetlen megoldást sokszor az okos megoldások jelentik. A tulajdonos akár előre programozottan tudja – a megfelelő eszközhöz csatlakoztatva – az ablakokat együtt vagy külön nyitni-csukni. Ehhez az árnyékolók mozgatása is beállítható. A szél- vagy csapadékérzékelőkkel, páraszabályozókkal felszerelt Roto ablakok biztosítják a védelmet az időjárás szélsőségeitől: azaz a nem várt zivatar esetén az ablakok csukódnak, illetve ha a beltéri levegő elhasználódott, kinyílnak.

Az árnyékolók mozgatása is automatizáltan történhet, hogy a túlzott felmelegedést elkerüljük. Mindez nemcsak előre programozottan lehetséges, hanem a megfelelő eszközökhöz csatlakoztatva, akár a számítógépen keresztül is beállítható. A mobiltelefon alkalmazásait használva pedig valós időben kaphatunk információt az épület biztonsági és energetikai állapotáról. Ezt megtervezhetjük az egyszerűbb fali kapcsolós, távirányítós modellel, vagy akár a szolár-modullal is, esetleg a saját akkumulátorral ellátott vezérléssel. Az utóbbi esetében még elektromos bekötésre sincs szükség. A kínálathoz tartozó „plug and play” rendszer lehetővé teszi a külső és belső árnyékolók egyszerű integrálását is.

Okos funkciók adatbiztosítással

A digitalizált megoldások esetén jogosan merülhet fel a kérdés, hogy mennyire biztonságos, mennyire védhető a rendszer a nem kívánt visszaélésektől. A Rotoval kompatibilis és bevizsgált Becker vezérlőközpont (BTronic) biztosítja a megrendelőt arról, hogy az információk végponttól-végpontig történő erős titkosítása révén a visszaélés lehetősége se merüljön fel.

A Roto többféle üvegrétegű motoros tetőablakai Designo R4, R6, Designo I8 és RotoQ-4 alkalmasak az épületautomatizálási rendszerekbe való integrációra. A különböző modellek igazodnak a megrendelő különféle igényeihez, és mindegyik termék prémium minőségű – ránézésre is „van benne anyag”. Az otthonautomatizálási rendszerek átlagos élettartama 20-25 évre tehető. A Roto ezen modelljei a szintén német Becker épületautomatizálási termékeivel kompatibilisek, amelyek természetesen garantálják a Roto tetőablakoknak megfelelő „üzemidőt”.

 

További információ: https://www.rototetoablak.hu/smarthome-rendszer.html

 

 

Forrás: Build Communication Kft.