A tetőablakok kiválasztásánál gyakran az üvegrétegek száma alapján döntünk, és ezzel nem is követhetünk el nagyobb hibát. A szakmában gyakran használják az Uw-érték fogalmát a szerkezeti anyagok esetében. Egy nyílászáró vagy tetőtéri ablak szerkezet-komplexitása ennél azonban jóval összetettebb, mint hogy az Uw-értéket vegyük alapul. Az építtetők, ha az ablak minőségét határozzák meg gyakran és – tegyük hozzá – tévesen az üvegezés minőségét, pontosabban az üvegrétegek számát nézik, holott nem ez a döntő.

A félreértések elkerülése végett senkit sem szeretnénk eltántorítani attól, hogy háromrétegű üveggel készült ablakot vegyen, de nagyon fontos utánanézni, milyen szempontok alapján választ. Ha a tokszerkezet Uw-értéke vagy a beépítés módja nem megfelelő, az üvegrétegek száma több problémát is okozhat.

Nem lehetetlen egy laikus építkezőnek sem elmagyarázni az Uw-érték jelentőségét, de ez egy tetőablak esetén bonyolultabb. Tekintsük át, mire érdemes figyelni, ha egy közel nulla energiafogyasztású épületbe keressük a megfelelő, például Roto tetőablakot.

2021. január 1. után új szabályozás lép életbe a közel nulla energiafogyasztású épületek tervezésénél, ami komplex tervezői odafigyelést és természetesen kivitelezői hozzáértést feltételez. A szakértők szerint a jelenleg ismert anyagtól és annak minőségtől függően érdemes kb. 20-30%-kal vastagabb hőszigeteléssel számolni, de érdemes tetőablakot is gondosan választanunk.

A háromrétegű üveg és a tokszerkezet

A gyártó a tetőablak Uw-értékét modellenként a szabvány szerint beminősített méretre, és ami még fontosabb, a tokot és az üvegezést egyaránt figyelembe véve adja meg. A RotoQ-4 típusú kétrétegű üveggel ellátott ablak esetében az Uw-értéke 1,0–1,1. Ennél a típusnál már egyértelműen látszik, hogy megfelel egy közel nulla energiafelhasználású épület igényeinek. A háromrétegű üveg már önmagában U=0,5–0,7 értékkel rendelkezik. Ha a tokkal együtt nézzük, és úgy kell néznünk, akkor egy passzívház esetén is megfelelő, U=0,8 értéket érhet el. Vegyük figyelembe azt is, hogy a keret Uw-értéke a szerkezetben szinte mindig rosszabb az üvegnél, így ha a standardnál nagyobb ablakot választunk, annak Uw-értéke is javulni fog.

Mit jelent az Uw-érték egy tetőablaknál?

A Roto-nál az Uw-érték az adott kompakt egységet, a gyárban magas szinten előszerelt, biztonságos beépítést garantáló modellt jelenti abban a pillanatban, amikor a csomagolásból a kivitelező kiveszi. Tapasztalatok alapján a tokszerkezetek és az üveg Uw-értéke közötti különbség, és persze a beépítési hibák okozzák a legtöbb problémát.

Kidobott pénz, ha egy kiváló értékkel rendelkező háromrétegű üveg rossz tokszerkezetben van, vagy szakszerűtlenül illeszkedik a tetőbe.

A második legfontosabb tényező beépítéskor, a csomópontok kialakításának kérdése. Minderre a válasz az Épületszigetelők, Tetőfedők, Bádogosok és Ácsok Magyarországi Szövetsége (ÉMSZ) irányelvei hamarosan frissített kiadása és persze a gyártó ad részletes útmutatást.

Extra hőszigetelő réteg

Egy homlokzati nyílászáró beépítésénél a tetőablak hőhídmentes beépítése több akadályba is ütközhet. A tetőablak ugyanis kisebb vagy nagyobb mértékben, de mindenképp kiemelkedik a tető síkjából, így a tok védelmet igényel az oldalsó lehűléssel szemben. Ennek érdekében a Roto már a gyártásnál minden ablakot a teljes tokot körülvevő extra hőszigetelő kerettel lát el. Ezzel a plusz védelmi réteggel a pára lecsapódását is akadályozza. Ausztriában már két éve kötelező ez a fajta kialakítás, mi miért adnánk lejjebb…

Mit jelent mindez a gyakorlatban?

Ha a tetőablak Uw-értéke alapján – például a háromrétegű üvege miatt – megfelel a rendeletnek, még komoly problémákat okozhat a tetőtérben. Az Uw-értéknek (a hőszigetelés nélküli tokkal készült tetőtéri ablak esetében) és az üvegrétegek számának nincs szerepe a hőhidak kialakulásának szempontjából.

 

Részletes információt a www.rototetoablak.hu oldalon talál.

 

 

Forrás: Build-Communication Kft.