Az R+T Innovációs Díj 2021 díjazottjai

269

Február 22-én este, immáron tizenegyedik alkalommal hirdették ki az R+T Innovációs Díj győzteseit. A díjat a Redőny- és Árnyékoló Gyártók Szövetségi Egyesülete (Federal Association for Manufacturers of Roller Shutters and Sun Protection – BVRS), az Ajtó- és Kapugyártók Nemzeti Szövetsége (National Federation of Door and Gate Manufacturers – BVT), a Műszaki Textíliák, Redőnyök és Napvédők Ipari Szövetsége (Industrial Association for Technical Textiles, Roller Shutters and Sun Protection – ITRS) és a Messe Stuttgart ítél oda, az innovatív technikai fejlesztéseket díjazza. A pályázatokat egy 18 fős független szakértői zsűri bírálta el Dr. Christoph Meyer, a Hausladen + Meyer Mérnökiroda ügyvezető igazgatója vezetésével.

A nevezett termékeket a legapróbb részletekig megvizsgálták és értékelték. A fejlesztések innovatív minősége és piaci potenciálja mellett a zsűri döntése szempontjából a felhasználóbarátság és a termék megbízhatósága is releváns volt.

Mintegy 100 pályázat érkezett 10 országból, melyek közül 38 innovációt jelöltek a 11 kategóriában meghirdetett díjra az előzsűrizést követően.

Az idei év újdonsága, hogy a díjat idén először adták át arany, ezüst és bronz fokozattal, emellett különdíjakat is átadtak az energiahatékonyság, a fenntarthatóság és a design témakörökben.

A díjazottak

Redőnyök és árnyékolórendszerek meghajtó és vezérlő rendszerei kategória:

Arany Innovációs Díj: acomax GmbH

KLICK motorizált gyors összeszerelő rendszer redőnyrendszerekhez. Ennél a terméknél a motoros redőny tengelye csavarok és szerszámok nélkül, néhány másodperc alatt felszerelhető.

Ezüst Innovációs Díj: elero Antriebstechnik GmbH – RolMotion/RolMotion 868 csőmotor

A RolMotion hajtások rendkívül csendesen, tartósan és megbízhatóan mozgatják a redőnyöket, miközben védik a függönyt.

RolMotion hajtás

Bronz Innovációs Díj: Guangdong A-OK Technology Grand Development Co., Ltd – elektromágneses önzáró zip képernyős rendszer/AM45-ER-ZS

A ZIP képernyők meghajtója lehetővé teszi az első sín automatikus lezárását, amikor a szélerősség miatt az árnyékoló veszít feszességéből, ezzel magasfokú szélstabilitást biztosít. A zárolás Bluetooth-on keresztül történik.

AM45-ER-ZS elektromágneses önzáró zip képernyős rendszer

 

Ajtók és kapuk meghajtó és vezérlő rendszerei kategória

Arany Innovációs Díj: FACE S.R.L. – SLCOD – Szuperkondenzátoros vészhelyzet nyitó

A SLCOD – Szuperkondenzátoros vészhelyzet nyitó eszköz. Ebben az újításban egy speciálisan kifejlesztett kondenzátorcsomag szükségtelenné teszi a sürgősségi nyitáshoz szükséges elemek rendszeres cseréjét.

Ezüst Innovációs Díj: GfA ELEKTROMATEN GmbH &Co.KG – ELEKTROMAT 4.0

A rendszer kiértékeli az ipari ajtóhajtások üzemi állapotát, méri a környezeti feltételeket az erő-, rezgés- és hőmérséklet-érzékelők segítségével. Az üzemeltető vagy a karbantartó ezáltal adatokat szerez a hajtás és az ajtó állapotának részletes értékeléséhez.

Bronz Innovációs Díj: SOMMER Antriebs- und Funktechnik GmbH – Telecody Courier

Ez a megoldás lehetővé teszi a megrendelt csomagok garázsokban történő elhelyezését bonyolult digitális hálózat nélkül. A csomagkézbesítő megnyomja a két kulcs egyikét, és beírja a tárolt csomagkódot. A Telecody parancsot küld, hogy a garázsajtó nyílon fel egy előre meghatározott magasságig, majd a csomag behelyezése után automatikusan bezárja az ajtót.

Épületautomatizálás kategória

Arany Innovációs Díj: Reflexa-Werke Albrecht GmbH – RaffSun

Az innovatív napelemek lehetővé teszik az áramtermelést az ablak minden felületén. A 100% -ban zöld villamos energiát fenntartható módon állítják elő. A RaffSun-t az ablakok árnyékolására használják, és egyenáramot is generál. Úgyszólván miniatűr erőműként működik az ablakon.

Ezüst Innovációs Díj: Becker-Antriebe GmbH – BOXCTRL csőhajtás integrált DECT rádióvevővel

Az új hajtásgeneráció innovatív megoldás az automatizált redőnyvezérléshez és az épületautomatika integrálásához. Minden egy megfelelő DECT bázisállomáson keresztül zajlik, egy FRITZ! Box-ban.

Bronz Innovációs Díj: KADECO Sonnenschutzsystem GmbH. – KADECO MOTION motorizációs program

Számos funkciónak, kétirányú csatlakozásnak és olyan működési lehetőségeknek köszönhetően, mint az alkalmazás- és hangvezérlés, a MOTION nagyon felhasználóbarát, a belső árnyékolórendszer kényelmesen vezérelhető.

Belső árnyékolórendszer kategória

Arany Innovációs Díj: KADECO Sonnenschutz GmbH. – Oslo belső redőny

Ez a belső redőny ötvözi a piacon egyedülálló dolgokat, vagyis a nemez hagyományos megjelenését a szintetikus gyapjú robusztusságával, miközben lehetővé teszi a megszokott finom fényszabályozást. A hangelnyelő tulajdonságoknak köszönhetően a speciálisan előállított anyag a helyiség akusztikáját is javítja.

Ezüst Innovációs Díj: Style Group Global International Trading – Antiviraltex

A szövet ezüstion-komponenseket tartalmaz a vírusok hatástalanítására és immobilizálására. Az ezüstionok vonzzák az ellentétes töltésű vírusokat és tartósan megkötik a kéncsoportjaikhoz. A vírust – beleértve a koronavírust is – immobilizálják és inaktiválják.

 

 

 

Outdoor kategória

Arany Innovációs Díj: Corradi – IMAGO

A bioklimatikus terasztető lehetővé teszi különálló kültéri területek kialakítását. A tetőszerkezet változó, és az optimális fénysugárzást a lamellák és a perspex alkatrészek alkalmazása révén érik el.

Arany Innovációs Díj: markilux GmbH & Co. KG. – markiluxpergola-stretch

Akár 7 x 7 méteres méreteivel ez a rendszer teljesen új teret nyit a nap- és időjárás-védelmi rendszerek designja terén.

Roló, római roló kategória

Arany Innovációs Díj: Reflexa-Werke Albrecht GmbH. – RF spacer

Ennek a megoldásnak köszönhetően a vezetősín szerszámok nélkül felszerelhető a távtartóra. A vezetősín és a rögzítő felület közötti távolság szerszámok nélkül is beállítható.

Ezüst Innovációs Díj: Storenmaterial AG – ECCE fejsíntartó

Ez a termék lehetővé teszi a fejsín elhelyezését U-alakú hordozókban ellencsapágyakkal. A fejsín az excenteres heveder elfordításával a tartóba van rögzítve. A rögzítéshez nincs szükség szerszámokra.

Bronz Innovációs Díj: Storenmaterial AG – VANTA++

Roló textil emelőszalagok nélkül, az oldalsó vezetősínekbe emelő mechanizmusok vannak beépítve.

Redőny kategória

Arany Innovációs Díj: Winsol – SolarBox

Egy nagy teljesítményű, beépített napelem által megtermelt napenergiát tároló akkumulátor biztosítja a termék hosszú élettartamát. Fúrás nélküli, gyors telepítést tesz lehetővé.

Speciális megoldások kategória

Arany Innovációs Díj: Neher Systeme GmbH &Co.KG – PL2 szúnyoghálós roló

A szövettartó biztosítja, hogy a 22 milliméter vékony rovarszűrő redőzött rolók fennakadás nélkül működjenek 1300 milliméter szélességben. Kisebb redőzött rolók esetén az előfeszített zsinóroknak köszönhetően a felszerelés nagyon egyszerű.

 

 

Arany Innovációs Díj: WAREMA Renkhoff SE – hangoptimalizált doboz új épületek külső redőnyéhez.

A hangszigetelés a redőnydobozba be van építve, szabványosított moduláris kialakítás lehetséges különböző hangvédelmi szintekkel. A megoldás magas hangszigetelési értéket kínál, a kettős oszcillátorok egyedülálló funkcionális elvével rendelkezik.

Ezüst Innovációs Díj: HELLA Sonnen- und Wetterschutztechnik GmbH – HELLA TRAV®Integral

Ebben a megoldásban az ablak, az ablakpárkány és a napvédelem szerkezetileg optimalizált kombinációja könnyen integrálható a falszerkezetbe. A hőhidak, a víz behatolása, a vakolat repedései és egyéb építési hibák gyakorlatilag kizártak.

Műszaki textíliák kategória

Arany Innovációs Díj: Neher Systeme GmbH &Co.KG – Transpatec szövet

A kosztaszító bevonatnak köszönhetően a szúnyogháló szövet tartósan tisztán tartható, a fényáteresztő és a légáteresztő képesség tartós megőrzése mellett.

Ezüst Innovációs Díj: PARÀ Spa és weinor GmbH & Co. KG – Tempotest® Starlight® blue anyagból készült basicsblue®

Ez a világ első árnyékolóanyag-kollekciója, amely 85%-ban újrahasznosított PET-ből készül. Ezenkívül GRS-tanúsítvánnyal (Global Recycled Standard) rendelkezik.

Bronz Innovációs Díj: Julius Koch GmbH – Webtex (R) G2

Az emelőszalag szakítószilárdsága jóval meghaladja a piaci szabványt. Mivel az emelőszalagon nincs bevonat, nem keletkezik kopás.

Textil árnyékolók kategóriája

Arany Innovációs Díj: heroal – Johann Henkenjohann GmbH & Co. KG – heroal VS Z EM (Easy Mount) ZIP képernyő

Ez a termék minden típusú és alakú ablakhoz alkalmas, rendkívül szélálló. A fúrás nélküli telepítés az épület belsejéből történik.

 Arany Innovációs Díj: Jentschmann AG – NonVi heveder

Mivel a heveder közvetlenül a szövethez van varrva, nincs szükség szövetborításra. Ez biztosítja a nagy vízállóságot a szövet teljes szélességében, mivel nincs varratperforáció. Az új szövetek felszerelése szintén sokkal könnyebb.

Arany Innovációs Díj: MHZ Hachtel GmbH & Co. KG – Solix külső roló

Könnyen telepíthető, anélkül, hogy az ablak vagy a homlokzat károsodna.

Ajtók/kapuk kategória

Arany Innovációs Díj: Meißner GmbH Toranlagen – GREONIK függönykapu

Ez a világ első fenntarthatóan előállított és újrafelhasználható zöld függönykapuja újrahasznosított műanyagból. Számos tervezési lehetőség érhető el a különböző színű alapelemeknek, a változó elembetéteknek és a színkombinációknak köszönhetően.

Ezüst Innovációs Díj: GfA ELEKTROMATEN GmbH &Co.KG – elhajlásgátló eszköz az ELEKTROMATEN termékekhez

Ez egy univerzális GfA elhajlásgátló eszköz, amelyen keresztül az ajtótengely bármely helyzetben optimálisan beállítható mindkét görgős egység súrlódó keresztkapcsolatának köszönhetően. Ez nagyobb ajtósebességhez, jobb ajtó hőszigeteléshez és alacsonyabb menetzajhoz és záródáshoz vezet.

Ezüst Innovációs Díj: proMesh GmbH – alphamesh biztonsági rendszer/éjszakai zárórendszer

A gyűrűs háló stabilitásának és rugalmasságának köszönhetően a termékkel bármilyen forma megvalósítható. A padlón nincsenek zavaró vezetősínek, elektromágnesek segítségével kerül lezárásra. A teljes rendszer integrálható a mennyezetszerkezetbe, és a hajtóegység helyzete szabadon választható.

Különdíjak

Az egyes kategóriákban járó díjak mellett a zsűri különdíjakat is átadott.

Design Díj

  • KADECO Sonnenschutz GmbH – Oslo belső redőny
  • Promesh GmbH – alphamesh biztonsági rendszer/éjszakai zárórendszer

Fenntarthatósági Díj

  • PARÀ Spa és a weinor GmbH & Co. KG – Tempotest® Starlight® blue anyagból készült basicsblue® árnyékolóanyag.

Energiahatékonysági Díj

  • Reflexa-Werke Albrecht GmbH – RaffSun rendszer

Az R+T digital kiállítás látogatói az összes nyertest megtalálhatták egy külön virtuális csarnokban, az “Innovációk” témacsarnokban. Az R+T digitális platform elérhető marad a kiállítást követő 365 napig, egészen a 2022-es R+T-ig.

 

Részletes információ: www.messe-stuttgart.de/r-t/en/visitors/r-t-innovation-award-2021/winners/

 

FT