Az építőipari termelés havi alakulása, szerkezeti elemek szerint (2015 évi átlag = 100%) Forrás: insse.ro

A román országos statisztikai intézet közleménye szerint az idei első hét hónapban 18,1 százalékkal nőtt a román építőipari termelés volumene a tavalyi év azonos időszakához mérten. A szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint a bővülés 20 százalékos volt.

A nyers adatok szerint a bővülés főleg a karbantartási és javítási munkáknak, illetve a felújításoknak köszönhető, amelyek volumene 48 és 48,2 százalékkal bővült. Az új építéseknél 6,2 százalékos volt a bővülés.

Az épületek típusa szerint az ipari létesítményeknél 25,5 százalékos volt a növekedés, a lakóépületek építése 17,2 százalékkal bővült, a nem lakóépületeké 8,4 százalékkal.

Az építőipari termelés havi alakulása, építménytípusok szerint (2015 éves átlag = 100%)  Forrás: insse.ro

Júniushoz viszonyítva júliusban az építőipari termelés volumene 4,3 százalékkal nőtt mind a nyers, mind a szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint. A tavalyi hetedik hónaphoz mérten az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 12,2 százalékkal, a kiigazított érték szerint 12,7 százalékkal emelkedett.

Tavaly csaknem 28 százalékkal nőtt a román építőipari termelés a nyers adatok szerint az előző évhez mérten, miután 2018-ban 4,1 százalékkal, 2017-ben 5,4 százalékkal csökkent éves összevetésben.

 

 

Forrás: MTI/insse.ro