Néhány hete lett szerkezetkész a Városligetben épülő Új Néprajzi Múzeum és Látogatóközpont, amely korábban a világ legjobb középülete díját nyerte el. A generálkivitelezők, a ZÁÉV és a Magyar Építő, a GEDI-vel működtek együtt a szerkezetépítésben. A szerkezet zsaluzati és állványozási technológiája nagy léptékű, különleges feladatnak bizonyult, melyet a PERI mérnökeivel és technológiai arzenáljával valósítottak meg nemzetközi színvonalon.

A NapurArchitect építésziroda által tervezett lendületes, mégis egyszerű vonalvezetésű épület alaprajza téglalapot formáz, melyet négy dilatációs egységre osztottak. A múzeum központját a térfelszín alatt kialakított kiállítótér-rendszer adja, ezért a kivitelezés során – a struktúra két végének kivételével – az egész épületet alápincézték. A pinceszint belső, nagy belmagasságú területei adnak majd helyet a kiállításoknak, míg az épület végeinek közelében található területek raktár és gépészeti funkciót kapnak. A zárófödém íves formájú és változó magasságú: az épület egy részén a pinceszint a teljes épületmagasságot jelenti, míg a további egységekben az épület változó szintszámmal emelkedik a pinceszint fölé.

A födémszerkezet teljes területe udvarként funkcionál majd, melyet a látogatók részben zöldtetőként, részben burkolt területként élvezhetnek a jövőben. A felívelő épületszerkezet szélső egységeiben található osztófödémek alulbordás és síklemezes födémszerkezetek, amelyekről vagy enyhe lejtésű rámpalemezeken vagy vízszintes terasz-lemezeken lehet kijutni a zárófödém különböző magasságban található területeire.

A 32.000 négyzetméter nagyságú épület összesen 45.000 köbméter betonszerkezetét, összesen 2.045 tonna zsaluzattal és állványzattal építették meg. A projekt komplexitását jelzi az a tény is, hogy a PERI mérnöki csapata csupán a zsaluzáshoz több mint 130 kiviteli tervet készített el a 22 méter magas és 8,25 méter mély pinceszinttel rendelkező épület szerkezetépítése során.

A zsaluzás és állványozás során a szakemberek számos, a projekt méretéből és szerkezeti kialakításából adódó kihívásra találtak megoldást.

Egyoldali falak építése a munkagödörben

Izgalmas feladatot jelentett az egy ütemben kiásott hatalmas munkagödör, melynél a munkatér-határolást az épülettől független résfal szerkezettel oldották meg. A 730 folyóméternyi bélésfalhoz helyenként akár 8-9 méter magas egyoldali falzsaluzatra volt szükség. Az egyoldali falak kivitelezésekor PERI TRIO keretvázas falzsaluzatot használtak, a betonozás során a zsaluzatra ható frissbeton-nyomásból származó terheket SB támbakok segítségével vezették le.

Fotó: ZÁÉV

Az íves zárófödém zsaluzatának készítése

Érdekes kihívást jelentett az íves zárófödém kivitelezése is. A zárófödém a többszintes szerkezeti részek felett az épület hossztengelyével megegyezően futó, utófeszítéssel megerősített monolit gerendázattal, és ezekre merőleges fiók-gerendákkal készült el. Az építmény kialakításából adódóan nagyságrendileg 14.000 négyzetméternyi nagy belmagasságú födémet kellett elkészíteni, folyamatosan változó zsaluzási síkkal. Az épület belsejében sok rámpa és látványlépcső tette komplexebbé a födémzsaluzatok tervezését és kivitelezését. A bonyolult geometriájú, nagy belmagasságú födémek építéséhez a PERI MULTIPROP teherhordó tornyai mellett PERI UP FLEX tornyokat is használták, melyek nagy teherbírással, könnyű építhetőséggel, variálhatósággal és bonthatósággal alkalmasak voltak a változó magasságú és vastagságú födémek és gerendák zsaluzásához.

Faltartók zsaluzatának készítése

Az épület két végében konzolosan túlnyúló épületrészek alatti faltartók a földszint feletti födém síkja alatt beépített feszítő kábelekkel kerültek gyámolításra. A faltartó fenék-zsaluzatánál követelmény volt, hogy a függőleges és vízszintes terheket nagy biztonsággal elviselje. A betonozáskor kis alakváltozás sem volt megengedett, mivel a kábelekbe bejuthatott volna a cementtej, ezzel lehetetlenné téve a szakszerű utófeszítést és kiinjektálást. A változó magasságú vasbeton szerkezet fenékzsaluzatát PERI VARIOKIT rendszerrel és a gazdaságosságukért is kedvelt MULTIPROP támaszokkal oldották meg.

Fotó: Batár Zsolt

 

Forrás: PERI