Lenyűgöző új uszodával gazdagodott a 30 ezer lakosú Gödöllő. Az új létesítmény a városban és környékén lakók igényét éppúgy kiszolgálja majd, mint az élsport elvárásait, sőt nemzetközi szintű vizes sportesemények rendezésére is alkalmas.

A projekt résztvevői
Építtető: Nemzeti Sportközpontok, Budapest
Tervező: Jánosi János, KVADRUM Építész Kft.
Generálkivitelező: Grabarics Építőipari Kft.
Tetőszerkezet kivitelező: Techno Qualitas Kft.
Tetőfedés: Lemezfedés Kft.
Acélszerkezetgyártás: Weinberg 93 Kft.

2012 körül fogalmazódott meg az igény egy korszerű és megfelelő befogadóképességű uszoda iránt, mely igényt a Szent István Egyetem bővülése és a kötelező úszásoktatás bevezetése egyaránt erősített.

TERVEZÉS

A gödöllői királyi kastély egykori kertjébe, majd a Gödöllői Egyetem tankertjének sokáig otthont adó területen megépült uszoda megálmodója Jánosi János Ybl díjas építész. Elképzelése egy olyan épület létrehozása volt, melyben a királyi kastélyhoz hűen a barokk stílusjegyek (pl. „U” alakú főbejárat) mellett megjelenő fő motívum egy vízfelületre cseppentett vízcsepp által létrejövő hullámok és középen visszapattanó vízcsepp. Ez a motívum jelenik meg a főkupolán, de ez a struktúra vonul végig a teljes létesítményen, beleértve a kert, parkoló íves kialakítását is. Annak érdekében, hogy az épülettömeg ne legyen túl nagy, a kupola és a négy torony uralkodjon, az összes kinyúló szárny, kar mind igyekszik eltűnni a föld alatt zöldtetővel, zöld dombbal, különböző zöld karéjokkal. Az uszoda jelentős gépészeti hátterét és a lépcsőházrendszereket a kupolát körbefogó négy torony rejti magában. A lépcsőházi „tornyokban” 3 gépészeti helyiséget (szellőzés) és 1 kazánházat helyeztek el.

KIVITELEZÉS

A Grabarics Építőipari Kft. 2018-ban kezdte el az impozáns létesítmény kivitelezését. Az épület pinceszintje mintegy 8 méteres mélységig nyúlik le, míg felfelé, a kupola csúcsa 24 méteres magasságban van. A teljes épület több mint 10 emeletet fog át a föld alatt és felett, a hasznos alapterülete 7759 négyzetméter.

A kivitelezés első szakaszában 600 fős lelátó, 50 méteres versenymedence, 6×10 méteres tanmedence, öltözők és kiszolgáló egységek épültek meg. Ezen túl egy, a teljes környéket kiszolgáló, családbarát wellnessközpontot is kialakítottak a létesítményben. A második ütemben egy 25 méteres bemelegítő medence került megépítésre. A kismedence alatt egy nagyméretű vasbeton víztároló is helyet kapott a medencevíz hőhasznosítása céljából. A helyszín adottságai és az építészeti elgondolások a kivitelezőktől különleges műszaki megoldásokat követeltek.

VERSENYMEDENCE TELEPÍTÉSE

Külön megoldást kellett találni arra, hogy a gépészettel és más helyiségekkel együtt mélyen a földbe süllyesztett, vízzáró betonból készült, 50×25-ös versenymedence stabilitását a magas talajvízszint miatt hogyan lehet biztosítani az építés során. Ennek megoldására a területen folyamatosan működő, vákuumkutas szivattyúkat állítottak üzembe, amelyek állandóan alacsonyan tartották a talajvíz szintjét a medence elkészültéig. A szerkezetkész nagymedencét ezt követően feltöltötték a kiemelt talajvízzel, mellyel egyúttal elvégezték a terheléspróbát és a vízzáróság ellenőrzését is. A medence és a benne lévő víz súlya már elegendő volt ahhoz, hogy megakadályozza a „felúszást”, így a talajvízcsökkentő szivattyúkat fokozatosan el lehetett bontani.

SZERKEZETÉPÍTÉS

Építészeti szempontból a csupa ív és hajlat főépület, valamint fa tetőszerkezetének az építése jelentette a legnagyobb kihívást. Az épület teherhordó falazata 38 cm vastag kerámia téglafalból, illetve 30 cm vastag monolit vasbeton falszerkezetből és vasbetonpillérekből áll. Az uszoda és az öltözői szárnyak esetében a külső falak 38 cm vastag kerámia téglából, 6 cm vastag külső oldali hőszigeteléssel, a belső teherhordó falak 30 cm vastag kerámia téglából és 30×30 cm-es vasbeton pillérekből készültek. A külső falak réteges kialakításúak 6 cm vastag külső oldali hőszigeteléssel ellátva, valamint a vasbeton szerkezetek elé plusz 14 cm vastag kőzetgyapot hőszigetelés került. Így a külső falszerkezet egységesen 44 cm-es végső vastagsággal készült.

A lépcsőházi „tornyok” a gépészeti szintig 30 cm vastag monolit vasbeton falak, külső oldalon 14 cm-es kőzetgyapot hőszigeteléssel, fehér külsővakolattal. A pincefalak 30 cm vastag vízzáró betonból épültek. A medencék teljes felülete önálló dilatációs egységként monolit, vízzáró vasbeton szerkezettel készült. Az épület körüli támfalak monolit vasbeton szerkezettel, vakolt kivitelben, a tetején alumínium lemezfedéssel készültek.

NAGYKUPOLA

A létesítmény leglátványosabb része az épület központi eleme, az íves ragasztott fatartókból kialakított tetőszerkezet. A versenymedence és az azt két oldalról ölelő 600 fős lelátó feletti nagykupola építése speciális megoldásokat követelt. A kör alakú szerkezet teljesen egyedülálló, emellett Magyarország három legnagyobb rétegelt ragasztott fatartós kupolája közé sorolható.

A 24 méter belmagasságú, 66 méter átmérőjű kupolaszerkezet 42 db 22–30 méter hosszú, 140 cm magas rétegelt ragasztott fatartó bordából készült, amelyek boltozatosan illeszkednek egy, a kupola csúcsában lévő, szintén ragasztott fatartóból kialakított 8 méteres körgyűrűhöz (opeion). A szerkezetet egy nagy, 120 cm magasságú acélgyűrű fogja körbe. Ezt a gyűrűt egy speciális állványzatra kellett elhelyezni, ami már a versenymedence fenéklemezén támaszkodott. A kivitelezők egy 10×10 méter alapterületű, közel 23 méter magas és 25 tonna önsúlyú PERI UP Flex teherhordó állványszerkezetet alkalmaztak az uszoda kupolájának ideiglenes megtámasztásához és összeszereléséhez. Az állvány a tetőszerkezet építésének menetéből adódóan egyszerre két funkciót is betöltött. Elsődleges szerepében teherhordó állvány, amíg az opeiont és a 8 db 30 méter hosszú főtartót – melyek a medence 4 sarkán álló vasbeton „tornyokhoz”, azaz a lépcsőházakhoz kapcsolódnak – összeszerelik. Miután a 8 főtartót és az opeiont összeszerelték, a tetőszerkezet önhordóvá vált, tehermentesítették az állványt, mely ezután már munkaszintként funkcionált a további szereléshez.

A 66 méteres fesztáv komoly keresztmetszeteket igényelt. A 140 cm magas és 18 cm széles főtartók egyfelől a konstrukció stabilitását garantálják, másfelől az ilyen szerkezetek esetében fontos szempontnak, az úgynevezett átégési biztonságnak is eleget tesznek. Ezek a tartók 60 perc átégési biztonságot garantálnak, ennyi ideig marad statikai szempontból biztonságos a szerkezet tűz esetén. Emellett színtelen égéskésleltető felületkezelést kapott az összes beltéri fa elem.

 

 

FT