MEVA zsaluzatokkal készült el az új pécsi vásárcsarnok

296

Új, szemet gyönyörködtető látványosság Pécsett: piaccsarnok kifogástalan felületekkel

Az újonnan épült pécsi vásárcsarnok több szempontból is kivételes Magyarországon: Az épület könnyed építészeti stílusa és hatalmas árkádjai mindenkit elvarázsolnak. Nem csoda: környezetbarát beton felhasználásával készült. A MEVA hozzájárult a sikeres megvalósításhoz.

Projektadatok
Építőipari vállalat:
B. Build & Trade Kft., Budapest
Szerkezetépítő:
Tura Group –
MEVA rendszerek
Mammut 350 falzsalu
MEP tartóállvány
Triplex ferde támasz
Tervezés és tanácsadás:
MEVA Zsalurendszerek Zrt., Oláh Zoltán mérnök

Magyarország ötödik legnagyobb városában, Pécsett idén nyáron fejeződtek be az új vásárcsarnok szerkezetépítési munkálatai. A konstrukció modern, ugyanakkor klasszikus, egyenesvonalú és szellős, sok-sok árkáddal. Pécs városa a monolit vasbeton szerkezet megépítésével a B. Build & Trade Kft.-t bízta meg. A vállalat a MEVA Magyarország által szállított Mammut 350 falzsalurendszert, MEP-tartóállványokat és a Triplex ferde támaszokat használta. Az alátámasztó állványzat és a falzsalu kiosztás műszaki megoldása Oláh Zoltán, a MEVA Zrt. mérnökének a munkája.

Nagy és kisebb árkádok

Az új, látványos épület 1750 m² alapterületű, és hamarosan a meglévő régi vásárcsarnok helyébe lép. A csarnok már messziről is szemet gyönyörködtető. A hosszú oldalakon kétszer tizenegy kisebb árkádsorból áll, ezek egyenként 8,10 m szélesek. Erre merőlegesen két külső és tizenkét belső, még nagyobb árkádsor áll, 13,60 méteres szabad fesztávolsággal és szellős térérzetet biztosítva. Úgy tűnik, mintha a nyitott sugarakat egyszerűen belevágták volna a nagy falfelületekbe, de a tervezés és a megvalósítás hátterében még rengeteg know-how-t találhatunk.

A szerkezetépítő Tura Group által külön erre a célra gyártott egy-egy 13,60 m, illetve 8,10 m szélességű, félköríves, acél rácsos konzolokat a MEVA MEP-tartóállványára támasztották, pontosan 4 m magasságban, az előregyártott beton pillérek felső szélei között. A nagy teherbírású Mammut 350 zsaluzat nagytáblás elemeit ezután az acélrácsos boltív elé és fölé építették. A szerelési idő lerövidítése érdekében a lehető legnagyobb egységeket hozták létre, amelyeket aztán daruval gyorsan a következő felhasználási helyre lehetett szállítani.

Nagy terhelés és szélnyomás

A MEP moduláris tartóállvány nagy biztonságot és stabilitást nyújtott, és könnyedén elbírta az acél rácsos konzolok, a zsaluzat és a betonozott falak súlyát. A különböző méretű MEP-keretelemek variálhatóságának és a magasság rugalmas beállíthatóságának köszönhetően a B. Build építőipari vállalat csapata minden esetben pontosan az épület geometriájához tudta igazítani a szerkezetet. Mivel a rendszer csak néhány alapvető elemből áll, így könnyen és gyorsan összeszerelhető, nem hoz létre kényelmetlenül szűk „támaszerdőt”. Ez nagy mozgásszabadságot ad a munkásoknak. A 13 m magas zsalukonstrukciók szélnyomás és egyéb terhek elleni védelmét a Triplex moduláris ferde támaszok szuverénül biztosították.

Esztétikus felületek

Mammut 350 egyik erőssége különösen jól látható ebben az épületben: az álló és fekvő zsaluelemek szimmetrikus átkötés- és fugaképe lehetővé tette a felületek esztétikai szempontú kialakítását. Az alapfelszereléshez tartozó integrált alkus teljes műanyag zsaluhéj az építkezés ideje alatt végig és valamennyi falon lehetővé tette a látszóbeton felületek homogén megjelenését. Nem beszélve arról, hogy az alkus lemezek könnyen tisztíthatók és javíthatók, ez az építkezéseken jelentős időmegtakarítást jelent.

Az árkádos épület nagy betonfelületeit – köztük a két nagy, belső árkádot is – dilatációs hézagokkal alakították ki. Így kerülték el a filigrán szerkezetben az anyagok eltérő tágulási tulajdonságaiból adódó feszültségek miatt a repedések kialakulását. Ebben nagy része van a különleges betonnak is, melynek alapanyaga a Lafarge által kötőanyagként szállított speciális cement, s amelynek a teherhordó szerkezetek alacsony repedési hajlama is köszönhető.

Ennél a dél-magyarországi projektnél a korai kizsaluzás is lehetséges volt, ezáltal az építkezés gyorsabbá vált, és így az építési költségek csökkentek. A királyegyházi üzem cementje más kötőanyagokhoz képest környezetbarátabb, mivel alacsonyabb klinkertartalma miatt gyártáskor akár 40%-kal kevesebb szén-dioxidot bocsát ki. Ez, valamint a famentes, tartós és erőforrás-barát alkus tábla használata tökéletesen illeszkedik a „Build-Greener üzenethez” a pécsi vásárcsarnok építésénél.

 

Forrás: MEVA