A fenntarthatóság jegyében épülő Budapest Agora névre keresztelt új városközpontban a közeljövőben adják át a Raiffeisen Bank székháznak otthont adó, a modernitás jegyeit magán viselő Agora A2 épületet.

A több mint 50 éves szakmai múlttal bíró ALUFE Fémszerkezeti Kft.-t 2018 végén kérte fel a HB Reavis Construction Hungary Kft. az Agora A2 projekt homlokzatának kivitelezésére. A homlokzat-beépítéssel foglalkozó cég előzetes egyeztetések, tárgyalások után 2018. november végén aláírta a vállalkozási szerződést.

Agora látványterve

Az ALUFE Fémszerkezeti Kft. ügyvezetője, Kertai Tamás lapunknak elmondta, hogy komoly előkészítő munka és nagyon sok egyeztetés kellett ahhoz, hogy a szerkezetépítéssel paralel effektíven megkezdődhessenek a kivitelezési munkálatok.

A szerkezetépítéssel gyakorlatilag egy időben tudták beszerelni az elemeket a Róbert Károly körút Váci úttal határos területén megvalósuló épületkomplexumnál.

A kivitelezési munkafázis során a beépítési szint felett 2 emelettel magasabban deponálták az elemeket. A szerkezeteket az utóbb említett szint feletti emeleten egy kerekeken guruló, ellensúlyos, konzolos daruval emelték ki az adott szintről, és építették a helyére. A homlokzat 80 százalékát, a második emelettől kezdődően egy, az üzemben előregyártott normál és strukturális hőszigetelt üvegezésű, hőhídmentes alumíniumprofilokból készült elemes szerkezetből valósították meg. A helyiségek szellőztetéséről a minden második elemben elhelyezett rejtettprofilos nyitható szárny gondoskodik.

Az Agora A2 épületen belül kialakítottunk egy 7900 négyzetméteres elemes homlokzatot, amelyből 1600 négyzetméter strukturális ragasztású üvegezéssel készült. A kivitelezés folyamán ezután elkészült további 1300 négyzetméter függönyfal, amelyből 150 négyzetméter strukturális, illetve 350 négyzetméter üvegezett hideghomlokzat és 115 folyóméter üvegkorlát, végül 400 folyóméter attika” – emelte ki a komplexum főbb jellemzőit Kertai Tamás ügyvezető.

MEGFELELVE A SZIGORÚ ÉPÜLETFIZIKAI ELŐÍRÁSOKNAK

A szigorú épületfizikai előírásokat az alábbi üvegekkel érték el:

Az extrém hanggátlás érdekében a Róbert Károly és a Váci úttal határos homlokzatokon az épület északi, illetve keleti részén beépített szerkezeteknél a laboratóriumban mért léghanggátlási értékek a következők: Rw(C;Ctr) = 46 (–1;–3) dB.

Az alacsonyabb hanggátlási igényű helyeken, például a déli oldalról határolt Árbóc utcai homlokzaton ez az érték Rw(C;Ctr) = 43 (–1;–3) dB.

Az üvegek a különböző homlokzatokon eltérő fényáteresztési értékkel és naptényezővel rendelkeznek, a déli, a keleti és a nyugati homlokzaton Lt = 50%, g = 0,24, északkeleten Lt = 57%, g = 0,26. Az északra néző oldalon 66%-os a fényáteresztés, míg a naptényező értéke 0,35. A beépített hőszigetelt üvegek Ug értéke 1,0 W/m2K. A parapetmezők hőszigetelt, úgynevezett „shadow box” üvegezésűek, melyek Ug értéke 1,2 W/m2K.

Ezen üvegezéssel és a kőzetgyapottal is hőszigetelt parapetmezővel a komplett szerkezetek hőátbocsátási tényezője, azaz az Ucw értéke 1,3 W/m2K.

Az épülethez – az úgynevezett öblökben – egy különleges eljárással készült üveget választott az építész, amelyen szitázással készített 5 milliméter átmérőjű égetett kerámiabevonatú pontok (pöttyök) helyezkednek el.

Az üveg kívülről narancssárga, belülről nézve pedig sötétszürke, a végeredmény azonban teljesen egységes. Az épülő irodaházat, ha távolról figyeljük, a látvány önmagáért beszél: egy homogén, aranysárgás színt mutat. A földszinten és az első emeleten a hagyományos függönyfalakat a már korábban megépült elemes homlokzat után építették be, ügyelve arra, hogy összességében az egységes homlokzat meglegyen.

AZ AGORA A2 EGYEDISÉGE, KÜLÖNLEGESSÉGE

Az épület fő dizájnelemét a gyárban előre szerkezetekre rögzített, háromszög alakú egyedileg gyártott alumínium lemez lizénák adják, amelyek a komplexum talapzatától a csúcsig futnak. A fehér lemezek a homlokzat teljes magasságában végig futnak. Az irodaház legimpozánsabb része a legfelső emelet, egy 5 fokkal befelé dőlő homlokzat, amely voltaképp az épület koronája. Az eredeti elképzelések szerint ezt normál függönyfalszerkezetből valósították volna meg, de ezt a szűk kivitelezési határidő nem tette lehetővé.

Ahhoz, hogy a homlokzat időben megépüljön, az eredeti tervtől elrugaszkodva más koncepció mellett döntöttek. Az épület koronája végül elemes szerkezetekből készült. A legnagyobb szerkezet 1,35 méter széles, közel 9 méter magas és 1,5 tonna súlyú.

 

 

www.alufe.hu