Egy 6 méter széles, 26 méter hosszú és 44 tonnás medence már önmagában is tekintélyes méretűnek számít, kiváltképpen akkor, ha csupán két fát formázó acélpillér tartja 16 méter magasan a levegőben. Éppen ezért az Európában is páratlan beruházás kivitelezése több tekintetben különleges műszaki megoldásokat követelt – egyik ilyen volt az innovatív zsaluzási technológia is, amelyhez a MEVA MEP nehézállványzatára volt szükség.

Projekt résztvevők:
Építészeti tervezés: Jankovics Gergő, Jankovics és Deák Kft., Keszthely
Szerkezetépítés: J-Terv Építész Kft.
A kivitelezésben közreműködött: Hork Acél Kft., Direkt Line Kft., Üvegcentrum Kft., Otis Kft.

Zalakaros híres a jobbnál jobb szállodáiról. Ezek között kitűnni egy még olyan nagy múltú intézménynek sem könnyű, mint a közel 30 éve működő, folyton megújuló MenDan Holtel. Ők azonban mindig előrukkolnak valamivel, amitől vendégeik még jobban érzik magukat az ott töltött idő alatt. Most sem történt másképp: a MenDan Kft. 2019-ben közel 2 milliárd forintos beruházásba kezdett. A terveket Jankovics Gergő készítette, a kivitelezést pedig a beruházó részéről Várkonyi Gyula, a SkyPool megálmodója vette kezébe. A nem mindennapi, 44 tonnás, 2/3 részben átlátszó falú és aljazatú tetőmedencét acélból készült, fát formáló tartószerkezetek tartják 16 méteres magasságban, az 5. emeleten!
Építészetileg hatalmas kihívást jelentett a lábak pontos behelyezése, a feszített víztükrű medence szintezése a 16 méteres magasságban, hiszen a feszített víztükör kialakítása miatt a szintezési hibahatár maximum 1 mm lehetett.

Komplikált a zsaluzást? Kinek van ötlete?

A szerkezet kivitelezését a J-Terv Építész Kft. végezte. Kezdettől fogva világos volt számukra, hogy a megfelelő zsaluzat kialakításához a megszokott módszerek nem lesznek célravezetők, a megoldást máshol kell keresni. A MEVA szakértői segítségét kérték a feladathoz.

A nehézséget ez esetben nem is a súly jelentette, hanem egy olyan összefüggő munkaszint megalkotása, ahol a nagy magasság ellenére a munkavégzés biztonságos. Mindezt fokozta a medence építését megelőzően már elhelyezett fa alakú tartószerkezet szabálytalan geometriája, ezt ugyanis az állvánnyal „ki kellett kerülni”. A MEVA mérnökének, Oláh Zoltánnak tehát azon kellett elgondolkodnia, hogy a cég melyik állványa a legalkalmasabb a feladatra? A választás a MEVA MEP-re esett.

Küldetés teljesítve!

A tekintélyes mérete és súlya miatt a medence rendkívül erős acél tartószerkezetet követelt. 420 négyzetméter alapterületet kellett 14 méteres magasságban úgy kialakítani, hogy az a medencét alátámasztó gigantikus acél pilléreket kikerülve, összefüggő munkaszint felületet képezzen a medence és a hozzá kapcsolódó átjáró folyosók alatt. Ezt csakis egy nagy teherbírású, ritka letámasztású és jól variálható, speciális állványzattal lehet megoldani, hiszen a medencét alátámasztó acél fák ágai és a kapcsolódó épület geometriája a hagyományos keretes állványzattal igen nehezen lett volna megoldható. A MEVA MEP állványzatot azonban pont az ilyen komplikált feladatokra találták ki.

„Ez a szerkezet a legjobb megoldás, hiszen az állványzat stabilitását biztosító keretek az állványtornyokon belül szabadon és bárhol elhelyezhetők, így a „fák ágai” közé is könnyen beépíthetők.” –tudhattuk meg Oláh Zoltántól. – Majd hozzátette, hogy ezen felül a ritka letámasztásnak köszönhetően az acélszerkezeti vázzal is csak néhány ütközés alakult ki.

Azon már meg sem lepődtek a szakemberek, hogy az állványzat összeszerelését sem a szokványos módon kellett megoldani. Az állványtornyokat nem lehetett a földön fekve előszerelni, ezért álló helyzetben kellett gyakorlatilag „befűzni” őket a pillérek közé. Előnyt jelentett ugyan, hogy az állványzat minden eleme kézzel mozgatható, tehát azokat szintről-szintre fel lehetett építeni gép nélkül – illetve ahol megoldható volt, emelőkosaras daru segítségével – a közbenső munkaszintekről.

A szerkezet kiépítése után a munkaszint kialakítása következett, melyet a nehézállványzaton a fatartós födémzsalu rendszerelemeivel készítettek el a szakemberek. A rendszer a meglévő tetőszerkezet fölé épült és az épület kontúrján belül helyezkedett el. A munkaszint tető fölé eső részeinek megtámasztását a 4. emeleti tartószerkezet, illetve a tető szerkezete biztosította.

 

Bővebben a MEVA híreiről, termékeiről: https://shop.meva.hu/hirek