One Blackfairs: hatalmas üvegváza funkcióval megtöltve

809

A híres üvegszobrász és tervező Timo Sarpeneva „Lansetti II” nevű üvegvázája ihlette a londoni South Bank szívében álló 170 méter magas One Blackfairs épületét, amely mára London egyik legjellegzetesebb fejlesztésévé lépett elő. Christian Male, a SimpsonHaugh tervezésért felelős vezetője és Richard Mayall, a Guardian Glass regionális kereskedelmi vezetője mesélt az izgalmas folyamatról.

Timo Sarpeneva 1950-ben készült munkája, a Lansetti II váza ihlette meg a SimpsonHaugh építészeit és a St George fejlesztőit az ún. One Blackfairs torony megépítéséhez. A londoni South Bankban található 170 méter magas torony különlegességét a fényviszonyok függvényében változó, dinamikus alakja adja, amelynek megvalósításban a Guardian Glass üvegei és szakértelme kulcsszerepet játszott.

Formahű kivitelezés

A projekt egyik legfontosabb célkitűzése az volt, hogy az épület minél jobban megőrizze a lenyűgöző szobrászati alkotás formáját, és ezáltal tovább színesítse az angol főváros ikonikus városképét.  „Az egyik legnagyobb kihívást a külső héjazat megalkotása jelentette. A külső üvegpanelek harmadának íveltnek kellett lennie, némelyiküknek duplán is, amihez a Guardian Glass szakértelme elengedhetetlen volt.” –  mondta Richard Mayall, a Guardian Glass regionális kereskedelmi vezetője.

Az épület 50 emeletes főtornyában 274 lakást alakítottak ki, míg az épület aljában egy butikhotel, üzletek és szabadidős tér kapott helyet. „Mindvégig fontos volt számunkra, hogy a lehető legsemlegesebb, letisztult látványt nyújtsa az épület, éppen ezért az üveg csak a legminimálisabb vastartalommal rendelkezhetett, hogy ne legyen semmilyen színe. Továbbá törekedtünk arra is, hogy megjelenését a kettősség jellemezze: legyen átlátszó, hogy látszódjanak a belső héjazat színezett üvegei és a lakások; de ugyanakkor időnként az üveg váljon láthatóvá, az elegáns külső forma megmutatásához.” – mondta Christian Male a SimpsonHaugh vezető építésze. – „Úgy gondoljuk, hogy a látvány a legjobb bizonyítéka a megvalósítás sikerének. Gazdag vizuális élményt nyújt, amelynek valódi különlegességét a mögötte lévő, hátsó oldalukon színezett üvegpanelek adják.”

Kreatív megoldások

A megvalósításához egy „tornyot kellett létrehozni a toronyban”, két egymástól teljesen független homlokzattal. A lakások blokkját a belső „héjazat” adja, eleget téve mind az esztétikával mind pedig a hatékonysággal szemben támasztott követelményeknek, formáját pedig a több mint 5000 Guardian Glass-panelből álló, gyönyörűen ívelt és lekerekített külső héjazatnak köszönheti, megtartva az eredeti vázát idéző kifinomult formavilágot.

A projekt megkövetelte a Guardian Glass, a SimpsonHaugh vállalat és az üveghomlokzatot készítő kivitelezők szoros együttműködését a tervezési szakasz során. Több mint 30 különböző típusú üveget vettek górcső alá, mire rátaláltak a megfelelő kombinációra. „A külső üvegpanelek harmada ívelt, némelyiküknek duplán. A görbületnek ezért nagyon precízen kellett követnie a számításokat, az üvegek tekintetében pedig a minél tisztább szín, a minimális fényvisszaverő képesség és a magas átlátszóság volt az elvárás.” – mondta Richard Mayall. – „Az alacsony vastartalmú üveg és a bevonat kombinációja hihetetlenül tiszta megjelenést biztosít, amely időnként rendkívüli módon tükröződő” – tette hozzá Christian Male.

Jól átgondolt műszaki tartalom

A torony aljában lévő kirakatok hatalmas, szembetűnő üvegezett területei és az előcsarnok ugyancsak magasra tették a lécet, és jól átgondolt megvalósítást igényeltek. A hő elleni védelem, a hőszigetelés, a fényátengedés és az átlátszóság ugyanis elengedhetetlen követelmény az 5 cm vastagságú dupla üvegezés ellenére is, amit a hővédő bevonatos üveg és magas átlátszóságú, semleges, alacsony vastartalmú üveg kombinációjával oldottak meg.

Így esett a választás a toronyhoz a Guardian SunGuard® HD Silver 70 bevonatú és a Guardian UltraClear™ alacsony vastartalmú üvegére, amely két 6 mm-es, bevonatos üveglapból álló laminált monolitikus üveg (a lamináláskor mindkét bevonata a PVB-vel érintkezik). A torony előcsarnoka és a bolti kirakatok kialakításához pedig a Guardian SunGuard® SN 51/28 naphővédő bevonatos üvege és a Guardian UltraClear™ alacsony vastartalmú alapüvege mellett döntöttek.

A hotel külső részének kellett a toronyhoz a lehető leghasonlóbban kinéznie. Ehhez az egyenes és ívelt bevonatos üvegpanelekhez egyaránt magas hatékonyságú, naphővédő bevonatos üvegre volt szükség. A megoldást a Guardian SunGuard HP Neutral 60/40 jelentette a bevonatos síküvegpanelekhez, és a SunGuard HP Neutral 50/32 az ívelt szakaszokhoz – mindkettő Guardian UltraClear™ alacsony vastartalmú üvegen.

A SimpsonHaugh fritt mintákat és szigetelt árnyéküvegpaneleket is felhasznált, hogy a hotel megjelenésének mélységérzetet adjon, és azt a torony burkolatához hasonlóvá tegye.

 

További információk Guardian Glass termékekről https://buildmarketing.hu/guardian-glass-double-skin-az-energiahatekony-uveghomlokzat