25 éves a HORIZONTTM Global, az acélvázas építéstechnológia meghonosítója

Dienstmann Tamás a HORIZONT™ Global Kft. alapítója és ügyvezetője

Negyed évszázada Észak-Amerikából kezdetleges rendszerként került Magyarországra egy innovatív építéstechnológia. Az akkoriban hazánkban teljesen újdonságnak számító építkezési rendszer elfogadására a piac még nem állt készen. Számos műszaki fejlesztésre és kitartó munkára volt szükség, hogy a HORIZONTTM acélvázas, energiatakarékos építési technológia és az azt meghonosító vállalkozás piacvezetővé váljon. Arról, hogy milyen út vezetett idáig, Dienstmann Tamást, az idén 25 éves HORIZONTTM Global Kft. alapítóját és ügyvezetőjét kérdeztük.

Több mint 30 évig favázas építéssel foglalkozott Kanadában. Ezek után miért éppen egy acélhoz kapcsolódó technológiát választott és fejlesztett?

Dienstmann Tamás – Valóban faházas építkezéssel és felújítással foglalkoztam Kanadában, amikor 1991-ben visszatértem Magyarországra, ezt akartam folytatni, de nem volt egyszerű minőségi fához hozzájutni. Kutatva az innovatív építési technológiák után, rátaláltam egy sokkal hatékonyabb, megbízhatóbb minőséget nyújtó innovatív technológiára, amit Amerikából hoztam haza kezdetleges rendszerként és itt fejlesztettük nemzetközi szinten is piacképessé.

Hogyan fogadta az ágazat és a piac az új technológiát, és hogyan váltak piacvezetővé?

D. T. – Kétségekkel, hiszen Magyarországon teljesen újdonságnak számított, de lépésről lépésre sikerült ezt leküzdeni. Kezdetben csak kisebb családi házakat, nyaralókat építettünk ezzel a módszerrel, aztán egyre több és nagyobb építménynek adta a vázát ez a technológia. Mára már a HORIZONTTM kivitelező és márkaképviselő partnereink a társasházaktól kezdve luxusházakon át, egészen a belvárosi tetőtér-beépítésekig az élen járnak. Számos önkormányzati és nagyberuházó köz- és szolgáltató épület szerkezete készült ezzel a technológiával, mint iskolák, óvodák, kampuszok, szállodák, idősek otthona, de raktárak, ipari épületek is. Az elmúlt 25 évben több ezer HORIZONTTM energiatakarékos épület került átadásra, négy kontinens 11 országában. 2020-ban a megnövekedett igények kiszolgálása érdekében bővítettük gyártási kapacitásunkat, amely ma már eléri az évi 400 000 m2-t.

Ezek szerint a HORIZONT Global a szerkezet előállításával foglalkozik, a kivitelezést pedig a partnereik végzik?

D. T. – Így van, mi már a vázszerkezet gyártásra és a folyamatos fejlesztésre összpontosítunk. Kezdetben mi magunk voltunk a generálkivitelezők is, aztán egyre népszerűbb lett a technológia a kivitelezők körében, és kiépítettünk egy komplett partnerhálózatot, ami jelenleg is folyamatosan növekszik. Ma az önkormányzatok és nagyberuházók mellett az országos és nemzetközi HORIZONTTM kivitelező és márkaképviselő partnereink önálló építési vállalkozók, akik minőségi szolgáltatást nyújtanak, akár a tervezéstől a kulcsrakész átadásig. Számos építész és több tucat kivitelező cég alkalmazza már előszeretettel az acélvázas technológiát, amihez a szakmai ismereteket oktatási rendszerünkön keresztül sajátíthatják el. Nagy figyelmet fordítunk a módszer betanítására, hiszen számunkra kiemelten fontos, hogy minőségi munkát kapjon a megrendelő. Márkaképviselőinknek, partnereinknek nem csupán magas szintű műszaki támogatást nyújtunk, de marketingeszközökkel is támogatjuk őket, illetve rendelkezésükre bocsátjuk bemutatótermünket, mintaházunkat is.

Melyek azok a jellemzői ennek a technológiának, ami miatt képes volt ilyen mértékben növelni a népszerűségét egy hagyományos építéshez szokott környezetben?

D. T. – A gyorsaság, az energiahatékonyság, a tervezhető költségek, a pontosság és a magas ellenállóképesség. Röviden így tudnám összefoglalni a legfőbb előnyöket, amelyek a beruházónak és a kivitelezőnek nyilvánvalóan egyaránt fontos tényezők. Az építtető hamarabb veheti birtokba az építményt – legyen az családi ház vagy üzleti épület –, a kivitelező pedig gyorsabban vállalhat új munkát. Ez pedig anyagi hasznot is jelent minden szereplőnek.

Egy 160 m²-es ház esetén a szerkezetállítást 16 munkaóra alatt végzi el egy hétfős csapat a helyszínen.

Nézzünk egy példát: egy 160 m²-es ház esetén a szerkezetállítást 16 munkaóra alatt végzi el egy hétfős csapat a helyszínen. Kiselemes vagy panelizált formában szintén két, maximum három nap alatt össze tudják szerelni a szerkezetet. Ez a technológia így kétszer-háromszor gyorsabb lehet, mint a hagyományos, ami azt eredményezi, hogy a generálkivitelező ugyanannyi idő alatt megduplázhatja a bevételét!
A tervrajzokat saját fejlesztésű gyártmányterv-programmal konvertáljuk, és a szerkezetet milliméternyi, néha félmilliméter precizitással készítjük elő. Ez a gyors összeszerelés mellett abból a szempontból is előnyös, hogy a helyszínen nem keletkezik elszállítandó hulladék, és ennek mennyisége az üzemben is csupán 0,5%. A költséghatékonyság mellett ez az építőiparban is kiemelt jelentőségű, környezetvédelem szempontjából is hasznos.
Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a hagyományos technológiával szemben ezek az épületek az év minden évszakában kivitelezhetők, hiszen egy száraz építkezési rendszerről van szó.

Mit jelent az energiahatékonyság ennél a technológiánál?

D. T. – Az acélvázas építmények esetében a szerkezet profilokból áll, amelyeket szigetelőanyag töltünk ki. A 30–35 cm vastag falak így gyakorlatilag színtiszta szigetelésből állnak. Ezzel nem csupán az energiafelhasználás csökken, hanem nő az élettér, hiszen nem kell olyan vastagra építeni a falakat.

25 éves fennállásuk alatt több ezer építmény készült ezzel a technológiával hazánkban és külföldön is. Kiemelne ezek közül néhányat? Melyikre a legbüszkébb?

D. T. – Közhelyesnek hangozhat, de őszintén minden egyes építményre büszke vagyok alapítóként, hiszen a semmiből lett piacvezető márka itthon a HORIZONTTM. Folyamatosan és rendületlenül a minőséget tartjuk szem előtt, és hiszem, hogy ebben rejlik a sikerünk is. Ha technológiailag ki kellene emelni egy épületet, talán az a zászlóshajónk lenne. Az a logisztikai központ, ami 2006-ban épült a Szahalin-szigeteken, Japántól messze északra. Az építtető amerikai olaj- és gázvállalat, az Exxon Mobil, a világ egyik legnagyobb energiaóriása. Egy kiemelt földrengési veszélyzónán húztuk fel a szerkezetet, és a magas tűzveszélyességi fokozat is követelmény volt. Továbbá ellenállónak kellett lennie a 200 km/órás széllel és a –40, valamint a +35 fokos hőmérséklettel szemben, de még a 380 kg/m2 hóteher sem okozhatott gondot az építménynek. A 4000 m2-es központ immár 17 éve ellenáll ezeknek az extrém körülményeknek.

Exxon Mobil logisztikai központja a Szahalin-szigeteken. A 4000 m2-es központ immár 17 éve ellenáll a szélsőséges
körülményeknek.

Műszakilag és a helyszínt tekintve is nagyon különleges ez az épület.

D. T. – Így van, és ez a létesítmény egy kiemelkedő bizonyíték arra, hogy mennyire ellenálló az acélvázas építéstechnológia. Ha nem az ilyen speciális építményeket nézzük, mindenképpen kiemelném a tetőtér-beépítéseinket, illetve az egyik legsikeresebb partnerünket is, aki évente nagyságrendileg 100 épületes lakóparkokat épített Szlovákiában 100–120 m2-es típustervekkel, melyek külső megjelenése választható volt. Ez az üzletfelünk a 2008-as gazdasági világválság idején is nyereséget realizált, ami elsősorban annak köszönhető, hogy a típusterv alapján készült beruházás előre kalkulálható. Nincs tervezési és gyártmányköltsége, és előre lehet kalkulálni az anyagárral is. Időben és pénzben spórolunk, a végeredmény pedig hatékony gazdálkodást eredményez.

Bár nem építmény, de az is nagy büszkeségünk, hogy kezdetektől szoros az együttműködésünk szakképző és felsőoktatási intézményekkel országszerte. Oktatói gyakorlati helyként működünk és a technológiánkat egyetemen is tanítják. A tudás átadása a jövő generációjának nagyon fontos, és kiemelt szerepet játszik a HORIZONTTM Global életében.

Mi az a cél, amit mindenképpen szeretnének még elérni?

D. T. – 25 évvel ezelőtt rátaláltam egy olyan technológiára, aminek a csodája, hogy még most is tovább lehet fejleszteni, így ez az elsődleges cél, hogy képesek legyünk tovább növelni a kapacitásunkat és tovább fejlődni. Az innováció, a haladás számunkra több egy puszta kifejezésnél. A haladás technikája számunkra egy olyan ambíció, mely első naptól fogva a génjeinkben található és velünk van, érjen minket bármilyen kihívás. Az építőipar folyamatosan változik, változnak az igények, a fókuszpontok. A rendületlen előrehaladás, a fejlesztés, a kihívá­sokra való gyors reagá­lás jellemezte a családi vállalkozásunkat eddig is, és hiszem, hogy ez a jövőben is így lesz.

SV