Egyedi szennyfogó burkolatok és designtapéták a Magyar Zene Házában

1030
1. kép. A többszörösen díjnyertes Magyar Zene Háza a Városliget új ékköve

A magyar fejlesztésű szennyfogó rendszer hozzájárul az épület takarítási költségeinek csökkentéséhez és a belső burkolatok épségének megóvásához. Gyártása során az ökolábnyom csökkentése érdekében a hatékonyság, a tartósság és az időjárásállóság volt a fő szempont.

Óriási hazai és nemzetközi várakozás előzte meg a Magyar Zene Háza megnyitását a budapesti Városliget szívében. A 2014-ben kiírt nemzetközi tervpályázatra összesen 168 pályamű érkezett, melyek közül az ugyancsak nemzetközi zsűri egyöntetűen Sou Fujimoto japán sztárépítész tervrajzát találta méltónak a különleges projekt megvalósításához. A látványtervek, majd a kész épület is a Liget megóvását célozta, amely nemcsak a budapestiek számára volt a legfontosabb, de a tervező filozófiája is egyben: az építészet és a természet összefonódása, egybeolvadása (1. kép).

A Cleartex Kft. is elkötelezett a természetvédelem, az ökolábnyom csökkentése mellett. Alutrend® Maxi szennyfogó burkolatunk is ezt képviseli, amelyet az épület magyar generáltervezője az M-Teampannon Kft. tervezett be a bejáratokhoz. A látogatók által leggyak­rabban használt főbejáratba, valamint a gazdasági bejáratba telepített szennyfogó burkolatrendszerek funkciójuk szerinti kialakítással, egyedi méretre készültek az eredeti tervrajzok alapján (2–3. kép).

MINŐSÉG ÉS FENNTARTHATÓSÁG

A 100%-ban magyar fejlesztésű és gyártású Alutrend® termékcsalád megalkotásakor a minőség mellett a fenntarthatóság is fő szempont volt. Az Alutrend® Maxi szennyfogó rendszerek gyártása során a hatékonyságot, tartósságot és időállóságot vettük alapul. Hatékony, mert a szennyeződések 96%-át letisztítják a cipőtalpakról, tartós, mert a piacon fellelhető legerősebb alumínium sínekből gyártjuk, időtálló, mert az alumíniumsínes szennyfogók időjárásállók és élettartalmuk meghaladja a 10 évet. Megoldásaink az épületek egyedi adottságait maximálisan figyelembe véve tervezhetők, igény szerint kefe-, gumi-, textilhatású járófelületekkel, illetve ezek optimális kombinációjával (4. kép).

4. kép. A Cleartex szennyfogó burkolatrendszereken keresztül elegendő csupán néhány lépés megtétele és a cipőtalpakról eltűnik a szilárd és nedves szennyeződések közel 100%-a.

SZENNYFOGÓ BURKOLATRENDSZER

A 2022 januárjában átadott Magyar Zene Háza természetközeli fekvése miatt komoly kihívást jelent a látogatók által a Ligetből behordott kavics és por, szezonálisan ősszel a sár, télen a latyak. Ezért kiváló választás az Alutrend® Maxi szennyfogó burkolatrendszer, amely hozzájárul az épület takarítási költségeinek csökkentéséhez és a belső burkolatok épségének megóvásához. Kiváló nedvszívó képességének köszönhetően meggátolja a cipőtalpakon lévő cseppfolyós anyagok bejutását a belső terekbe, mely a csúszás- és balesetveszélyt hivatott megelőzni (5. kép).

5. kép. Szennyfogó burkolatmegoldásaink kialakítása és színei tökéletesen illeszthetők az épületek formavilágába.

DESIGNTAPÉTÁK

A monumentális épület kialakításához, páratlan stílusához tapéta üzletágunk is hozzájárult. Az állandó kiállítótérben találhatók meg egyedi designtapétáink, melyeket B1-es tűzvédelmi besorolású, selyemfényű, sima felületű, gyapjúrost textúrájú anyagra nyomtattunk, ezzel diszkréten kiemelve a helyiségek hangulatát. A térben elhelyezett óriási lant és belső fények még jobban kiemelik Caravaggio Narcissus című alkotásának részletgazdag nyomatát (6–8. kép).

A Magyar Zene Háza 2020-ban az amerikai Music Cities Awards-on elnyerte a „világ legjobb zenei célú ingatlanfejlesztése” fődíját, 2022-ben a Time Out magazin toplistáján a 2. helyet szerezte meg az év legizgalmasabb kulturális helyszínei között. 2022 márciusában pedig a világ legnagyobb és legrangosabb ingatlanszakmai kiállításán, a Cannes-i MIPIM Awards-on nyert fődíjat. A különleges új intézmény büszkén válhat Budapest egyik ikonikus épületévé, amelyet a nemzetközi elismerések mellett mi sem bizonyít jobban, mint a koncertekre, állandó kiállításra, tárlatvezetésre, és tematikus programokra történő tömeges érdeklődés.

 

www.cleartex.hu