A HORIZONT technológiával létrehozott épületek ötvözik a hagyományos épületek tartósságát és stabilitását a szerelt szerkezetes házak jó tulajdonságaival, kiküszöbölve azok hátrányait. Optimális alternatívát nyújtanak meglévő épületek bármely igényszintű emelet-ráépítéséhez és tetőtér-beépítéséhez.

A jó minőségű városi lakások iránti megnövekedett igény, valamint a rohamosan dráguló építési telkek egyre inkább arra ösztönzik a piacot, hogy a meglévő épületek tetejét, tetőterét használják fel új lakások építésére. Ez Bécsben, Párizsban és számos más európai nagyvárosban is megfigyelhető volt az elmúlt évtizedekben.

Nálunk is történtek már hasonló beépítések, és úgy néz ki, hogy a jövőben ez a tendencia növekedni fog. Ezt a folyamatot erősíti Magyarországon az is, hogy a hazai lakásállomány felújítása elodázhatatlanná vált. Lerobbant állapotba került napjainkra a privatizált, egykori tanácsi bérházak többsége is. A költséges munkák beindításához azonban majd minden esetben hiányzik a pénz.

A fővárosban és vidéken az elmúlt években már megvalósult példák sikere azt jelzi, hogy a jelenlegi lakáshiány és pénzszűke miatt számos lakóközösség számára a tetőtér-beépítés lehet az egyetlen üdvözítő megoldás. A beruházó a tetőtérben kialakított lakások értékesítésével fedezni tudja a tetőtérért fizetett összeget és a cserébe felajánlott házfelújítást.

A lakóközösség minden esetben jól jár: a tető beépítésével a ház tetőszigetelése is megoldódik, a tetőterületért kapott pénzből pedig vagy maguk, vagy a beruházó végzi el a lakótömb további részeinek felújítását, esetleg egy személyfelvonó építését. A beépítés során kialakított új tető pedig hosszú időre megoldja a korábbi beázási gondokat.

PROBLÉMAMENTES TETŐTÉR-BEÉPÍTÉS

A leggyakrabban az alábbi igények merülnek fel:

 • Magastetős házak tetőtér-beépítése a meglévő tetőszerkezet megtartásával.
 • Magastetős házak emeletráépítése, illetve tetőtér-beépítése a meglévő tetőszerkezetek elbontásával és új építésével.
 • Lapostetős házakra történő emeletráépítés, illetve tetőtér-beépítés.

A tetőtér-beépítésekkel kapcsolatosan azonban számos nehézség merül fel. Ezek elsősorban tulajdonjogi és építéshatósági, de építészeti problémák is lehetnek. Építészetileg mind statikai, mind kivitelezési vonatkozásban adódhatnak nehézségek.

Statikai szempontból meg kell vizsgálni, hogy a meglévő épületszerkezetek a rá-, vagy beépítéssel együtt járó többletterheléseket fel tudják-e venni. Hagyományos szerkezetből történő ráépítés esetén az esetek túlnyomó többségében alapmegerősítésre, a padlásfödémeknél nagymértékű födém-megerősítésre van szükség.

1. kép. Tetőráépítés Horizont acél vázszerkezettel Budapesten

Bizonyos esetekben a falszerkezetekben lévő kiváltó- és áthidaló gerendák is megerősítésre szorulnak. Könnyűszerkezetes ráépítéskor ezek a munkák gyakran elkerülhetők. Az épületszerkezetek állapota miatt sokszor csak a könnyűszerkezet jöhet szóba.

Kivitelezési szempontból nehézséget okoz az, hogy az építkezés ideje alatt is lakják a lakásokat. A tetőszerkezet vagy szigetelés elbontása után is gondoskodni kell a beázásmentességről. Ez ideiglenes szigetelésekkel megoldható, de gyors kivitelezéssel lehetővé kell tenni, hogy minél kevesebb ideig legyen fedés nélkül az épület.

Másik általános probléma a szűk munkahely. Minimális helyen kell megoldani az építőanyag szállítását, deponálását, valamint feljuttatását a legfelső szintre. Mindezek a feladatok jó szállítási ütemezést és szervezést igényelnek.

HORIZONT VÉKONYFALÚ ACÉLVÁZAS ÉPÍTÉSI RENDSZER

Szerkezeti elemek

Az épület vázszerkezete hidegen hengerelt horganyzott acél „C” és „U” profilokból épül fel.

A profilok vastagsága a szükséges teherbírás függvényében 0,6 és 1,5 mm közötti lehet, hossza igény szerinti. Ezekből a profilokból összecsavarozással készülnek a különféle épületszerkezetek, falak, koszorúk, áthidalók, kiváltók, gerendák, födém- és tetőszerkezetek.

Külső teherhordó falszerkezetek, vázkitöltő falak

A függőleges C profilokat 40–62,5 cm távolságban helyezzük el, melyeket alul-fölül U profilok fognak közre. Az elemek összekapcsolására horganyzott lencsefejű önfúró csavarokat használunk. A vázszerkezet közé hőszigetelő anyag kerül a profil méretének megfelelő vastagságban. A falak merevítését acél szalag andráskereszt vagy táblás építőlemez biztosítja.

A külső falburkolat rétegrendje az igényeknek megfelelően változik. Kialakítható egyhéjú külső falszerkezet és kéthéjú, szellőztetett külső fal is. Az acél vázszerkezetre általában osb vagy gipszrostlap lemezt, valamint homlokzati hőszigetelést rakunk. A hőszigetelésre vékonyvakolat vagy homlokzati burkolat kerül. A belső borítás gipszkarton, gipszrostlap vagy egyéb építőlemez burkolat lehet.

Belső teherhordó és nem teherhordó falszerkezetek, lakáselválasztó falak

Kialakításuk hasonló a külső falakéhoz, de kisebb szélességű és vékonyabb C profilból készülnek, közöttük a megfelelő hangszigetelő réteggel.

2. kép. Az elkészült tetőráépítés

Födémszerkezetek

A teherhordó gerendák vízszintesen elhelyezett C profilból készülnek a teherbírásnak megfelelő lemezvastagsággal és kiosztási sűrűséggel szimplán vagy duplán. Az elkészült acél vázszerkezet közé hangszigetelést építünk be. A vázszerkezetre osb, gipszrostlap vagy trapézlemez szerkezeti borítás készül, erre lépéshangszigetelés, valamint esztrich vagy gipszrostlap szárazaljzat kerül, ami tetszés szerint burkolható.

Mennyezeti borításként gipszkarton vagy gipszrostlap építőlemezből készült álmennyezet kerülhet a megfelelő felületképzéssel.

Nem teherhordó födém esetén a födémszerkezet rácsostartó formában készül, így a rácsostartók alsó vízszintes övei adják a födém gerendázatát.

Lapostetők, zöldtetők

A födémhez hasonlóan készülnek a megfelelő rétegrendi kialakítással.

Tetőszerkezet

A technológia változatos formai kialakítást tesz lehetővé. A nem beépített tetőterű épületeknél rácsostartóként összeszerelt tetőszerkezetet alakítunk ki C profil alsó övvel, szaruzattal és rácsrudakkal. A beépített tetőterű szerkezetek C profilból készülő keretszerkezetként működnek és alkalmazkodnak a tetőtér beépítettségéhez. Héjalásként bármilyen tetőfedő anyag számításba jöhet.

AZ ACÉLVÁZAS ÉPÍTÉSI RENDSZER ELŐNYEI

Nézzük meg, milyen előnyöket kínál a Horizont Global Kft. energiatakarékos építési technológiája az emelet-ráépítésben és tetőtér-beépítésben.

 • Könnyű – Az acél a súlyához képest a legnagyobb teherbírású építőanyag – így a szállítási, rakodási, stb. költségei a legalacsonyabbak.
  A hagyományos épületszerkezetek közel 10-szer nagyobb többletterhet jelentenek, mint a Horizont rendszer. Ez 10-szer több anyagmozgatási költséget is jelent, nem beszélve a speciális nagy teherbírású gép (pl. daru) igényről. Amíg a Horizont szerkezeteket egy átlagos méretű csörlőszerkezettel is könnyedén fel lehet juttatni, addig a hagyományos építkezések esetén óriási toronydaruk torlaszolják el hónapokra az utcákat.
 • Gyors – A szerkezetünk szerelő jellegű munkával építhető. Nincs technológiai szünet, beton kötésidő, száradás. Nem igényel zsaluzási-dúcolási munkákat.
  A pontos felmérés alapján nagymértékben előregyártható szerkezetek a helyszíni szerelési munkaigényt még inkább lecsökkenthetik. Mivel nem alkalmazunk vizes technológiát, így fagyveszély nem áll fönn, és télen is kivitelezhető.
 • Gazdaságosan megvalósítható.
 • Energiatakarékos, kiváló a hőszigetelő képessége. A fűtési és hűtési energiamegtakarítás a tégla szerkezetű épületekéhez képest jelentős. Passzívház is könnyen kialakítható.
 • Gazdaságosan üzemeltethető épületek állíthatók elő.
 • Rugalmas építési módszer, amellyel különböző építészeti stílusú épület felépíthető.
 • Kiváló a bruttó alapterület/hasznos alapterület arány. A kis falvastagságok miatt egy 100 m2-es épület esetében a tégla szerkezetű épületekéhez képest kb. 10-15 m2-rel, azaz 10–15%-kal nagyobb a hasznos alapterület.
 • Fokozottan jó a rendszer földrengés- és szélvihar-ellenállása.
 • Az acél környezetbarát és újrahasznosítható. A világ acéltermelésének 90%-a újrahasznosított anyag. (A fejlett ipari országokban a vasbeton és bontott tégla építési-törmeléket veszélyes hulladékként tartják számon.) A jó hőszigetelés kevesebb fűtőanyagot igényel, ami kevesebb füstkibocsátással jár.
 • Tűzálló – az épületszerkezet kizárólag nem éghető anyagokat tartalmaz. A tűzállósági határértéke a szabványban előírtakat jóval meghaladja, melyet laboreredmények alapján a minősítő intézetek igazolnak. A különböző burkolatokkal igény szerinti tűzállóságú szerkezeteket lehet kialakítani.
 • Kártevőkkel szemben védett – a gombák, rovarok, rágcsálók nem támadják meg. Nem kell méreganyaggal kezelni, hogy ezek ellen védve legyen.
 • Méretpontos – az épület ott derékszögű, függőleges és vízszintes, ahol lennie kell. Az acél egyenes, nem vetemedik, nem reped, utólag nem mozog.
 • Hosszú élettartam – az acél nem öregszik el. Az ÉMI vizsgálatai alapján a horganyzott acélszerkezet korrózióállósága a legszigorúbb vizsgálatok alapján is kiválóan megfelelt. A szerkezetbe beépített acél nincs korróziós hatásnak kitéve.

Referenciáink már 1997-től bizonyítanak!

 

www.horizontglobal.com