Tizedik alkalommal vehette át a legjobb generálkivitelezőnek járó Építőipari Nívódíjat a 30 éves jubileumát ünneplő HUNÉP Zrt., ezúttal a Debreceni Nemzetközi Iskola kivitelezéséért.

Három évtized alatt a cég számos neves kitüntetést tudhatott magának: 2006 óta összesen kilencszer nyerte el a szakmai bizottság által megítélt Építőipari Nívódíjat, nemrég pedig tizedik alkalommal kapta meg az elismerést, ezúttal a Nemzetközi Iskola kivitelezéséért. A Debrecen-Pallag területén fekvő intézmény nemcsak oktatási tevékenységében működik innovatív módon, de maga az épületkialakítás is egészen egyedi, s ennek megvalósításában a HUNÉP Zrt.-nek rendkívüli szerepe volt.

Résztvevők

Építtető: Debrecen Megyei Jogú Város
Önkormányzata
Generálkivitelező: HUNÉP Zrt.
Építés helye: Debrecen, Pallag településrész HRSZ. 6 6 0 5 6 / 2
Generáltervező: BORD Építész Stúdió Kft.
Építész vezető tervező: Bordás Péter okl.
építészmérnök
Tartószerkezeti tervező: Dezső Zsigmond okl. építőmérnök
Épületgépész tervező: Hollókövi Zoltán okl. gépészmérnök
Épületvillamossági tervező: Üveges Zoltán MSc villamosmérnök
Tűzvédelmi szakértő: Csuba Bendegúz
építész tűzvédelmi szakértő
Kertépítész tervező: Waldmann Andrea okl. tájépítészmérnök
Bádogos építési munkák: DESZIG Építőipari KFT. (műszaki irányító: Török Tamás)
Homlokzati alumínium nyílászáró szerkezetek építési-szerelési munkái:
HAJDU-ALU ZRT. (műszaki irányító: Heim Imre)
Szerkezetépítés munkák: MONOLIT-ÉPSZER KFT. (műszaki irányító: Kovács Ferenc)

Debrecen Magyarország második legnépesebb városa, s az egyik legdinamikusabban fejlődő országrész, amelynek fejlődéséhez a HUNÉP Zrt. is hozzátette a maga részét az elmúlt évtizedekben. A cég weboldalán referenciamunkaként találhatjuk meg a város több ikonikus épületét is, mint például a Nagyerdei Stadion, az Aquaticum Strand, a Debreceni Járásbíróság és a Debreceni Református Hittudományi Egyetem.

A SZAKMA EGYIK LEGNAGYOBB ELISMERÉSE

Az Építőipari Nívódíjat 2000-ben alapították, így 2020-ban huszadik alkalommal hirdette meg a pályázatot az Építőipari Mesterdíj Alapítvány Kuratóriuma (ÉMA).

Az évek során eddig összesen 163 díjat ítélt oda a szakmai bíráló bizottság, melynek tagjai között olyan nevek szerepelnek, mint például az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége, a Magyar Építőművészek Szövetsége vagy a Magyar Építész Kamara. 2020-ban már a pandémiás helyzet uralkodott, ennek ellenére rekordszámú pályázat érkezett, az ezekben szereplő létesítmények tervezési és kivitelezési szempontból egyaránt magas színvonalat képviseltek.

A 18 tagú Bíráló Bizottság a benyújtott dokumentációk, illetve a helyszíni bejárások alapján versenyeztette és értékelte a pályázatokat. A szempontok a következők voltak: az adott építmény általános építészeti-műszaki értékelése, a kivitelezés műszaki-technika színvonala, szakszerűsége; a beruházás gazdaságossága, üzemeltethetősége, valamint a létesítményt létrehozók közötti együttműködés. Minden fontos elemet figyelembe véve a generálkivitelező kategóriában a HUNÉP Zrt. győzedelmeskedett a Debreceni Nemzetközi Iskolával.

KÜLÖNLEGES CÉLKITŰZÉS, KÜLÖNLEGES MEGOLDÁSOK

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata megbízásából a BORD Építész Stúdió Kft. készítette el az iskola építési és kiviteli tervét, melynek megvalósítását a HUNÉP Zrt. nyerte el. A cél egy egységes, az óvodától az érettségiig tartó, nemzetközi rendszerű képzésre alkalmas épületegyüttes létrehozása volt, amely külsejében is egyaránt megtestesíti azt az innovatív szemléletet, amelyet oktatási módszerében is képvisel. Az elrendezés különlegessége, hogy az idő múlásával a diákok az épületen belül szakaszosan haladnak az egységek között és végül a másik oldalon fejezik be tanulmányaikat.

A félkör alakzatba rendezett építészeti kialakítás egészen speciális megoldásokat kívánt. Ízléses, de nem hivalkodó, tartós igénybevételnek kitett, jól kezelhető és karbantartható, vagy könnyen cserélhető, javítható építési anyagokat építettek be. Az akusztikailag is átgondolt, természetes fénnyel megvilágított tantermek méhsejtszerűen érintkeznek, egymás felé nyitottak és átláthatók, de mégis az önálló csoportos képzés lehetőségét biztosítják. Az iskola épülete a legkorszerűbb, kreativitást fejlesztő és sportlétesítményeivel a magas szintű oktatás jövőbe mutató példája lehet.

ELKÉPESZTŐ IRAMÚ MUNKA

A területet 2018 júniusában vette át a HUNÉP Zrt. Az időközben generációváltáson átesett cégtől végig kiemelt figyelmet és hatalmas szervezőmunkát igényelt a projekt. A 7200 m2 alapterület és a különleges építészeti megoldások rendkívüli kihívást jelentettek. A terepszint felett „lebegő” kosárlabdapálya, a félig földbe süllyesztett tornaterem, a tagolt homlokzat, a hatalmas parkosított és térburkolatokkal átszőtt területek mind-mind nagy szakmai hozzáértést, magabiztos döntéseket és precíz munkavégzést kívántak.

A feladatok pontos megszervezéséhez kiemelkedő előrelátás kellett, ennek sikeres megvalósítása Hegymegi Tamás termelési igazgató és Zsiros János projektvezető főmérnök nevéhez fűződik.

Az építkezés a területen lévő, régi épületek bontásával kezdődött, ettől a pillanattól számítva 13 hónap alatt használatbavételi engedélyt kapott az épület. A rendkívül szoros határidő miatt a HUNÉP Zrt. saját határait kitolva valósította meg a projektet.

Ez a projekt bebizonyította, hogy kellő odaadással minden megvalósítható” – nyilatkozta Zsiros János projektvezető. Hagyományos technológiákat alkalmaztak, sok esetben azonban nem hagyományos helyekre. Így került például padlószőnyeg a falra vagy épp EPDM gumi burkolat a betonpadokra is. A projekt kitüntetett figyelmet és intézkedést igényelt, az épület az oktatási intézményekre vonatkozó jogszabályi előírásokat és a szabványokat maximálisan betartva készült. A kívül-belül modern épület alakjával és stílusával is az egységet jelképezi, melyben minden nyitott, mégis részekre tagolt, valamint jól tükrözi a nemzetközi trendeket és gondolkodásmódot. A belső terek tágassága és átláthatósága, az igények szerinti rugalmas alakíthatósága jó környezeti feltételeket nyújt az iskola pedagógiai programjának magas minőségű megvalósításához.

A Debreceni Nemzetközi Iskola kivitelezése egy nagy léptékű, innovatív kihívás volt a 30 éves HUNÉP Zrt. számára. A projekt – immáron a szakma által is elismert – kiemelkedő sikere bebizonyította, hogy a cég nem kényelmesedett bele a három évtizedes tapasztalatba, sőt mindig képes megújulni, önmagának is egyre magasabbra emelni a lécet, majd meg is ugrani azt. Így tudott megvalósulni egy olyan újabb, rendkívüli létesítmény határidőre, pontosan a tervek szerint; amely a jövő nemzedékének fejlődéséhez járul hozzá, azzal a hittel és reménnyel, hogy a debreceni iskola padjai mögött a jövő sikeres építészeti szakemberei is ott ülnek majd.

Szerkesztette: Gál Orsolya

 

Építészeti koncepció

A HUNÉP számos díjazott projektjének tervezője a BORD Építész Stúdió volt. Az építészeti koncepció megfogalmazásakor egy olyan térbeli forma létrehozása volt a cél – fogalmazta meg Bordás Péter vezető tervező, amely képes környezetét magába olvasztani, túlmutatva saját épített határain.
A kör a maga egyszerűségével az emberi csoportosulás spontán formája, megosztottság és különbségtétel nélküli tér, a közösség jelképe. Olyan halmaz, amely létrejön, amikor valakire többen figyelnek, vagy egyenlő szerepvállalás mellett gondolatot osztunk meg egymással. Képes eltérő csoportokat összekötni, csoportok részeit egységbe olvasztani.
A tervezési területet határoló erdő a természet, ezáltal a természettudomány, a  körülöttünk lévő világ közvetlen szemléltető eszköze.
A koncepcióban az erdő az iskola nélkülözhetetlen elemévé válik, közös halmazba tartozásuk elengedhetetlen. Ez azonban nem követel meg változásokat az erdő megjelenésében, minthogy természetéhez tartozik, hogy időnként ösvények jelennek
meg vagy tűnnek el benne, organikusan változnak, együtt élnek vele. A Nagyerdő területét virtuálisan magába olvasztó kör koncepcióját az erdőbe vezető ösvények teljesítik ki.
Az erdő irányába nyíló „kapukon” keresztül a gyerekek számára elérhetővé válik a természet, az általuk formált ösvények időről időre újraírják köztük és a természet közötti kapcsolat erővonalait.
A Debreceni Nemzetközi Iskola három különböző korosztályt, összesen mintegy ötszáz
diákot fogad be, akiknek különböző igényeik vannak. Területeiket a körgyűrűn fűzérszerűen egymás mellett, mégis szeparáltan alakították ki. Ennek megfelelően az iskolának két bejárata van: egy az óvodásoknak és az általános iskolásoknak és egy a középiskolásoknak – ez egyben az épület főbejárata.
Az óvodások és a kisiskolások számára egy saját, iskolán belüli elkülönített világot hoztak létre. A közösségi terek, adminisztráció, auditórium, étterem, és ezek kiszolgáló egységei az alsó szinten kaptak helyet, míg az emelet a zavartalan, nyugodt tanulás színtere.
A tantermek pavilonszerűen jelennek meg, hosszanti, dinamikusan öblösödő teresedéseket hozva létre maguk között. Az épület belső közlekedője az erdő irányában külső térként folytatódik, követi a koncepcionális kör vonalát, helyet biztosítva a tankertek számára.
Ezek képeznek átmenetet a mesterséges és a természetes, erdei élővilág között. Az épület tömege védelmezőn öleli körbe a külső közösségi tereket és sportpályákat.
A tantermek szintjéről hidakon keresztül közelíthetjük meg a terepszint felett lebegő kosárlabdapályát, ahonnan remek rálátás nyílik a futballpályára. Az áttört vasbeton lemez alatt, félig a földbe süllyesztve a tornaterem kapott helyet. A terepszinten egy árnyékos, ligetes belső udvar várja a diákokat. Az iskola előtti parkolóban egy érkezési zónát alakítottak ki, a parkolóból a tanulók közvetlenül az iskola védett területére lépnek. A rövid séta egy erdős-ligetes pihenőparkon vezet át az épülethez, mely egyfajta lelki felkészülést, ráhangolódást nyújt, miközben értékes, zöld területbe
foglalja az iskolát.