Az építőipari termelés trendje (2015 havi átlaga = 100) Forrás: KSH

2019 novemberében az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 6,8%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. Mindkét építményfőcsoport termelése emelkedett: az épületeké 8,0, az egyéb építményeké 5,7%-kal. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése az októberihez mérten 4,5%-kal csökkent.

2019 novemberében az előző év azonos hónapjához képest mindkét építményfőcsoport termelése emelkedett: az épületeké 8,0, az egyéb építményeké 5,7%-kal. Az épületek esetében továbbra is lakó-, kulturális és ipari épületek építése, az egyéb építményeknél út- és vasútfejlesztési munkák voltak jelentősek.

Az építőipar ágazatai közül a termelés volumene az épületek építésében 1,0%-kal csökkent, az egyéb építmények építésében 7,9%-kal nőtt. A speciális szaképítés termelése 11,7%-kal bővült.

megkötött új szerződések volumene 24,7%-kal emelkedett, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 9,0, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 36,5%-kal volt nagyobb az egy évvel korábbinál. Novemberben útépítésekre és vasútfelújításra kötöttek nagy értékű szerződéseket.

Az építőipari vállalkozások november végi szerződésállományának volumene 8,3%-kal elmaradt a 2018. november végitől. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 46,4%-kal nőtt, az egyéb építményeké 20,1%-kal csökkent.

Az év első tizenegy hónapjában az előző év azonos időszakához viszonyítva az építőipari termelés 24,4%-kal emelkedett.

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke az MTI-nek elmondta, az építőipar novemberi számai azt mutatják, hogy az ágazat termelési értéke 2019 egészét tekintve megközelíti a 4300 milliárd forintot.

Kiemelte, a 2019. első 11 hónapjában éves összevetésben mért 24,4 százalékos növekedés pedig azt támasztja alá, hogy az építőipar tavaly is meg tudta őrizni a 2018-ban elért 20 százalék feletti növekedési ütemét. Szerint az építőipar termelése jövőre is emelkedni fog, a magas bázis miatt 5-7 százalékkal számol a szakszövetség.

A KSH jelentéséből kiderült, hogy az építőipari vállalkozások november végi szerződésállománya 8,3 százalékkal elmaradt a 2018 november végén mért adattól. Koji László szerint ez több tényezővel magyarázható: már csaknem teljes egészében kihelyezték az európai uniós forrásokat, újabb nagy értékű forrásokra pedig az uniós költségvetési ciklus lezárása miatt 2021-ig várni kell; a nagy megrendelőknél, mint a főváros és az egyes megyei jogú városok vezetése az önkormányzati választások miatt megváltozott, ezért az általuk igényelt építési beruházási célú megrendelések megtorpantak; a harmadik oka pedig az volt, hogy a lakosság és az ingatlan fejlesztők is az utolsó pillanatig kivártak a lakásépítés területén, mindezt az építési engedélyeknél tapasztalható visszaesés mutatja.

Horváth András, a Takarékbank vezető elemzője kommentárjában közölte, 2019 egészében az építőiparban csaknem 30 százalékos bővülésre számít, 2020-ban pedig 10 százalék körüli növekedést vár a magas bázis miatt.

Az elemző szerint az építőipar hónapról hónapra egyre hektikusabban és kiszámíthatatlanabbul alakul, a trend azonban továbbra is érdemi növekedést mutat. Az okok közé tartozik például a szakemberhiány, ami a lakó- és irodaépületeknél eredményez csúszásokat, az utóbbi egy évben láthatóan csökkent az átadások száma, de a téli időjárás sem kedvez a külső munkálatoknak.

A visszaemelkedő áfa és egyéb bizonytalanságok is visszafoghatják a kibocsátást a következő időszakban – ahogy az építési engedélyszámokon is látszik -, a lakóingatlan piac érdemi fékező tényező lesz az építőipari konjunktúrában a következő években.

Ugyanakkor megjegyezte, hogy az állami, infrastrukturális és egyéb ipari beruházások lesznek a motorjai továbbra is az iparágnak.

Németh Dávid, a K&H Bank Zrt. vezető makrogazdasági elemzője kommentárjában közölte, a tavaly novemberi 6,8 százalékos növekedés jelentős lassulás a korábbi hónapok eredményeihez képest.

Hozzátette, az épületépítések november végi szerződésállománya 46 százalékos éves növekedése mellett az út-, vasútépítéseket és mélyépítési beruházásokat is magában foglaló egyéb építményeknél több mint 20 százalékos visszaesés következett be.

Mindez azt jelenti, hogy a részben uniós forrásokon alapuló fejlesztések kezdenek kifutni. Az épületek építésénél viszont a lakásépítések mellett a kereskedelmi ingatlanoknak köszönhető a növekedés.

Németh Dávid úgy vélte, a legfrissebb adatok megerősítik, hogy 2020-ban az építőipar a korábbinál jóval lassabb növekedésre áll át és míg az ágazat 2019-ben vélhetően több mint 20 százalékkal bővült, idén 10 százalékos emelkedés várható.

Regős Gábor, a Századvég makrogazdasági üzletágának vezetője közleménye szerint bár novemberben nőtt az építőipar teljesítménye az előző év azonos időszakához képest, de a növekedés lassult.

Az ágazatra vonatkozó új szerződések volumene novemberben jelentősen meghaladta az egy évvel korábbit, azonban a teljes szerződésállomány a projektek elkészülte és az uniós források lekötöttsége miatt bár továbbra is magas, de majdnem 10 százalékkal elmarad az egy évvel korábbitól.

Az elemző úgy vélte, hogy az építőipar hozzájárulása 2019. negyedik negyedévében és 2020-ban is várhatóan pozitív lesz, de a korábbi időszakok kiemelkedő értékétől elmarad.

 

További információ: www.ksh.hu

 

 

Forrás: KSH/MTI