Az építőipari termelés trendje (2015 havi átlaga = 100) Forrás: KSH

2019 júniusában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 20,3%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. Mindkét építményfőcsoport termelése nőtt: az épületeké 23,5, az egyéb építményeké 16,5%-kal.

A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 1,7%-kal bővült a májusihoz mérten. A második negyedévben az építőipar termelői árai 10,2%-kal emelkedtek az előző év azonos időszakához viszonyítva.

2019 júniusában az előző év azonos hónapjához képest mindkét építményfőcsoport termelése bővült: az épületeké 23,5, az egyéb építményeké 16,5%-kal. Az épületeknél ipari és raktárépületek építése, az egyéb építményeknél pedig út-, vasút- és közműépítések eredményezték a növekedést.

Az építőipar ágazatai közül a termelés volumene az épületek építésében 20,3, az egyéb építmények építésében 15,6, a speciális szaképítésben 23,5%-kal nőtt.

megkötött új szerződések volumene 0,9%-kal emelkedett, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 27,4%-kal nagyobb, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 12,6%-kal kisebb volt az egy évvel korábbinál.

Az építőipari vállalkozások június végi szerződésállományának volumene 11,2%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 31,7%-kal nagyobb, az egyéb építményekre vonatkozóké 21,2%-kal kisebb volt, mint 2018. június végén.

Az év első hat hónapjában az előző év azonos időszakához viszonyítva az építőipari termelés 35,1%-kal emelkedett.

Építőipari termelői árak

A második negyedévben az építőipar ágazatain belül az épületek építésében 11,8, az egyéb építmények építése vonatkozásában 8,7, a legnagyobb súlyú, speciális szaképítésben 10,0%-kal nőttek az árak az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Az építőipar árai az előző negyedévinél 2,2%-kal magasabbak voltak.

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke az MTI-nek elmondta, hogy az építőipar a második negyedévben több mint 30 százalékkal bővült, így az ágazat mintegy 1,2 százalékponttal járul hozzá a GDP második negyedévi növekedéséhez.

A második fél évben is magas lesz az építőipar teljesítménye, de a növekedés dinamikája csökkeni fog, mert a múlt év második fél évében nagyon magas bázis számokat mértek. A második fél évben főként a mélyépítésnél jelentkezik majd a csökkenés, mivel a 2014-2020 közötti időszakban ennek a területnek a fejlesztésére rendelkezésre álló uniós forrásokat a kormány már 2017-2018-ban kihelyezte. Emiatt az év következő részében jelentősen elválik egymástól a magas és a mélyépítés teljesítménye, míg előbbinél tovább bővül a rendelés állomány, az utóbbiaknál visszaesés várható.

Az ÉVOSZ az elmúlt hetekben megkereste az Innovációs és Technológiai Minisztériumot, ugyanis a kormány által az építőipari cégek technológiai fejlesztésére idén meghirdetett 6 milliárd forintos pályázati keretre 20 milliárd forint értékben nyújtottak be támogatási kérelmet a cégek – közölte az elnök.

Az ITM ősszel újabb 3 milliárdot ír majd ki, ebben a felhívásban azonban már a vállalkozások együttműködése kerül előtérbe. A pályázat egyik célja, hogy a tervezők, az építőanyag gyártók és a kivitelezők álljanak össze és tegyenek kísérletet arra, hogy egy adott műszaki tartalommal rendelkező kiírást a legköltséghatékonyabban valósítsanak meg. Az ÉVOSZ azonban azt kérte az ITM-től, hogy ezzel a 3 milliárd forinttal a 6 milliárd forintos pályázatot egészítse ki, azaz ne változtasson a pályázati kiíráson.

Horváth András, a Takarékbank vezető elemzőjének kommentárja szerint az ágazat év elején mért magas teljesítménye után szemmel láthatóan lassul az építőipari konjunktúra, de továbbra is növekedés tapasztalható. Az elemző szerint az a kérdés, hogy a lassulást mennyiben okozzák átmeneti hatások. Példaként a szakemberhiányt és a 27 százalékra visszaemelkedő áfát említette.

Hozzátette, továbbra is jelentős probléma, hogy bár az építőipar foglalkoztatotti létszáma történelmi csúcson áll, a szektorban jelentős a képzetlen munkaerő létszáma.

Molnár Dániel, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. makrogazdasági elemzője kommentárjában megállapította, hogy tovább lassult az építőipar termelésének növekedése júniusban, amely részben a magas bázissal magyarázható, mivel júniusban az időjárás kifejezetten kedvezett az ágazatnak. Ugyanakkor megjegyezte, hogy az ágazat továbbra is dinamikusan bővül, így az építőipar a második negyedévben is érdemben hozzájárulhatott a GDP növekedéséhez.

Közölte, az épületek építésénél továbbra is dinamikus növekedést mutatnak az adatok, amely a vállalati beruházásokhoz és a lakásépítésekhez köthető. Ezzel szemben az építményeknél csökken a rendelésállomány, amely feltehetően az uniós források kifutásával magyarázható. Mindezek miatt az építőipar teljesítménye a következő időszakban tovább lassulhat, azonban így is számottevő marad.

 

További információ: www.ksh.hu

 

 

Forrás: KSH/MTI

 

 

 

Avius banner