Az építőipari termelés szezonálisan és munkanaphatással kiigazított volumenindexei (2015 havi átlaga = 100) Forrás: KSH

2020 júniusában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 15,7%-kal elmaradt az egy évvel korábbi, magas bázistól. Mindkét építményfőcsoport termelése csökkent: az épületeké 14,2, az egyéb építményeké 17,5%-kal. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése a májusihoz mérten 6,2%-kal emelkedett.

A II. negyedévben az építőipar termelői árai 7,7%-kal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva. A koronavírus okozta járvány miatt megváltozott gazdasági folyamatok hatása júniusban az építőipar egészére nézve jelentős volt.

Az előző év azonos hónapjához képest júniusban mindkét építményfőcsoport termelése csökkent: az épületeké 14,2, az egyéb építményeké 17,5%-kal.

Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 11,6, az egyéb építmények építésében 17,9, a speciális szaképítésben 16,8%-kal esett vissza a termelés.

A megkötött új szerződések volumene 44,8%-kal csökkent, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 34,4, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 55,6%-kal.

Az építőipari vállalkozások június végi szerződésállományának volumene 19,2%-kal elmaradt a 2019. június végitől. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 5,0%-kal magasabb, az egyéb építményeké 29,1%-kal alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban.

2020 első hat hónapjában az előző év azonos időszakához képest az építőipari termelés 7,4%-kal mérséklődött.

Építőipari termelői árak

A II. negyedévben az építőipar ágazatain belül az épületek építésében 7,5, az egyéb építmények építése vonatkozásában 7,6, a legnagyobb súlyú, speciális szaképítésben 8,0%-kal nőttek az árak az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Az építőipar árai az előző negyedévinél 1,6%-kal magasabbak voltak.

 

További információ: www.ksh.hu

 

 

Forrás: KSH