Az építőipari termelés szezonálisan és munkanaphatással kiigazított volumenindexei (2015 havi átlaga=100) Forrás: KSH

2021 márciusában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 4,3%-kal magasabb volt az egy évvel korábbinál. Az épületek építményfőcsoport termelése 6,4%-kal emelkedett, az egyéb építményeké az egy évvel korábbi szinten volt. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 11,5%-kal nagyobb volt a februárinál. Az I. negyedévben az építőipar termelői árai 7,0%-kal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Az előző év azonos hónapjához képest 2021 márciusában az építményfőcsoport termelése 6,4%-kal nőtt, az egyéb építményeké nem változott.

három építőipari ágazat közül az épületek építésének termelése 3,0, a speciális szaképítésé 7,8%-kal bővült. Az egyéb építmények építése 1,5%-kal csökkent.

megkötött új szerződések volumene 41,9, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 53,4, az egyéb építmények építésére vonatkozóké pedig 32,4%-kal haladta meg a 2020. márciusi bázist. 2021 márciusában elsősorban ipari épületekre, illetve vasútfejlesztésre kötöttek nagy értékű szerződéseket.

Az építőipari vállalkozások március végi szerződésállományának volumene 13,2%-kal magasabb volt a 2020. március véginél. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 28,6, az egyéb építményeké 4,2%-kal nagyobb volt, mint egy évvel korábban.

2021 első három hónapjában az előző év azonos időszakához képest az építőipari termelés 2,0%-kal csökkent.

Építőipari termelői árak

Az I. negyedévben az építőipar ágazatain belül az épületek építésében 6,9, az egyéb építmények építése vonatkozásában 6,8, a legnagyobb súlyú, speciális szaképítésben 7,1%-kal nőttek az árak az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az építőipar árai az előző negyedévinél 3,2%-kal magasabbak voltak.

 

További információ: www.ksh.hu

 

 

Forrás: KSH