Kelet-Európa építési piaca 2021-ig – EECFA 2019 Nyár

1383

A 2019-es nyári EECFA előrejelző tanulmányok 2021-ig 2019. június 24.-én kerültek kiadásra. A teljes tanulmányok megvásárolhatóak, és a minta tanulmányt a www.eecfa.com oldalon lehet megtekinteni. Az EECFA 8 kelet-európai ország építési piacát kutatja.

Délkelet-Európa építési piaca 2021-ig

A jó évek várhatóan folytatódnak majd az EECFA kelet- és nyugat-balkáni országainak építési piacain. A régió egészére vonatkozóan 2019-2021-ben összesen mintegy 15%-os növekedés várható. Az éves növekedési ütem azonban várhatóan az előrejelzési horizonton fokozatosan lassul majd. A következő időszakban Románia kivételével minden országban a mélyépítés valószínűleg jobban fog teljesíteni mint a magasépítés.

Forrás: EECFA Construction Forecast Report 2019 Summer

Bulgária építési teljesítménye várhatóan továbbra is növekedési pályán marad majd; mind a magasépítés, mind a mélyépítés tovább bővül. A lakásépítés vonzó befektetés marad a növekvő jövedelmezőség miatt, illetve a rendelkezésre álló jövedelem pozitív változása és az alacsony kamatlábak miatt. A nem-lakásépítés növekedését az irodai szegmens gyorsulása és a feldolgozóipar és raktár szegmens stabil teljesítménye támasztja alá. A mélyépítést várhatóan az útépítés és közüzemi építések hajtják majd, miközben a vasútépítés nagyprojektjei nehezen indulnak el. Az építési teljesítmény várhatóan 2019-ben 5%-kal, 2020-ban pedig 4%-kal fog bővülni. 2021-ben az EU 2014–2020-as időszak vége miatt további lendületet várnak az EECFA kutatói(+7%).

A horvát építőipar válaszúthoz ért: azon ágazatok melyek eddig erős növekedést mutattak, hamarosan le fognak lassulni, míg azok amelyek kevésbé növekedtek eddig, kiveszik majd részüket a növekedésből. Az ország más értelemben is válaszúthoz ért, az öregedő népesség, a folytatódó kivándorlás, az emelkedő építési költségek és a fokozott nemzetközi verseny a turistákért számos építési ágazatot fenyeget, ha nem hoznak bölcs politikai döntéseket. Összességében, bár a horvát építőipar egészének előrejelzése nem olyan fényes, mint egykor, és néhány szegmensben gomolyfelhők gyülekeznek, más szegmensek várhatóan jelentősen kedvezőbb helyzetben lesznek mint a múltban.

Az EECFA előrejelzése szerint Románia építési piaca 2019-ben 6%-kal fog bővülni. A lakásépítést,a 2016-2018 közötti jelentős növekedést követően, jogi változások tarthatják majd vissza, az aggodalmak ellenére viszont a lakásépítés továbbra is a román építési piac egyik fő mozgatórugója marad, legalábbis 2020-ig. A nem-lakóépületek többsége iránti kereslet továbbra is magas, de a munkaerőhiány és a magasabb működési költségek korlátozzák a szektor növekedését. A mélyépítés szegmenseiben, a 2015-öt követő mínuszos évek után növekedés várható, a nemzeti és uniós finanszírozás elérhetősége, valamint a választások miatt.

Szerbiában a felfelé ívelő ciklus gyakorlatilag az összes építési szegmensre kiterjed, erős teljesítménnyel mind a magasépítésben, mind a mélyépítésben. Míg a lakás- és nem-lakás szegmens nőtt az előző időszakban, 2019-ben várhatóan ismét a mélyépítés veszi át majd a vezetést; itt az előrejelzési időszakban erős bővülés várható mivel az útépítés megnövekedett támogatásra számíthat és az energia és vasút területén nagyszabású projektek zajlanak. Bár az elmúlt évek jelentős növekedése, több szegmensben megduplázta az építési teljesítményt, főleg a magasépítésben, még van tartalék a bővüléshez. 2021-ben a teljes építési teljesítmény valószínűleg legalább kétszerese lesz a 2014-es volumennek.

Szlovénia építőipara továbbra is gyorsan nő és kétszámjegyű növekedést ért el már két egymást követő évben is. Az erős gazdasági növekedés, a hitelekhez való könnyű hozzáférés és a lakóingatlanok iránti magas kereslet alapján ez 2020-ban is folytatódhat, hacsak egy nagyobb külső sokk nem fordítja meg a jelenlegi optimizmust az építési piacon.Még ebben az esetben is magas szinten maradhat azonban az építési teljesítmény, hiszen számos nagy projekt van folyamatban. Ezek közül a legjelentősebb a 2019 elején elindult Koper-kikötőhöz vezető új vasútvonal építése, mely több évig az építési teljesítmény motorja lesz.

Kelet-Európa építési piaca 2021-ig

Az EECFA kelet-európai országai teljesen más képet mutatnak, mint a Balkán; ennek a régiónak a kumulált növekedése 2019-2021 között várhatóan -1% lesz. Törökország építési piaca, mely épp olyan bajban van, mint amilyennek azt korábban előrejeleztük, lehúzza az egész régió teljesítményét. Országszinten csak Törökország fog várhatóan kumulált negatív növekedést produkálni 2021-ig, míg az orosz építési piacra vonatkozó előrejelzés mérsékelten pozitív. Ugyanakkor, Ukrajna érheti majd el a legmagasabb növekedést. 2021-ig mindhárom országban a mélyépítés várhatóan jobban fog majd teljesíteni mint a magasépítés (illetve Törökország esetében kevésbé rosszul).

Forrás: EECFA Construction Forecast Report 2019 Summer

Oroszország építési teljesítménye 2018-ban – az építési statisztika részleges felülvizsgálatának és a FIFA Világbajnokság nagy infrastrukturális projektjei befejezésének köszönhetően – a vártnál nagyobb növekedést ért el. 2019-ben azonban e két növekedési tényező eltűnésével az építési teljesítmény várhatóan közel nulla lesz. A 2020-2021-es előrejelzés optimistább (mintegy 3% évente), mivel a gazdasági növekedés várhatóan felgyorsul majd, és az iparnak nyújtott állami finanszírozás is valószínűleg lendületet fog adni. A legtöbb állami finanszírozást az új út- és vasútépítési projektek, az energiainfrastruktúra és lakóingatlan-fejlesztők kapják majd.

2018 augusztusában Törökország gazdaságát a líra leértékelődése rázta meg, amely számos ágazatot sújtott, köztük az építőipart is. Az építési engedélyt kapott épületek alapterülete jelentős mértékben csökkent tavaly 2017-hez képest, míg a befejezett épületek alapterülete még növekedést mutatott. Ez a tendencia eddig2019-ben is folytatódott. Emellett az év első öt hónapjában már 20%-kal estek a lakásértékesítések, valamint a reál lakásárak is csökkentek. Az építőanyag-termelés egy év alatt több mint 20%-kal csökkent 2019 májusáig. Az építőipari cégek nemcsak a magasépítési részpiacon kerültek nehéz helyzetbe. A mélyépítés szereplőinek is csökkentek a megrendelései a 2018. októberi elnöki rendelet miatt, mely szerint a kiemelt projektek kívételével nem lehet új tendereket kiírni. Ráadásul, a központi és helyi önkormányzatok projektekre fordítható költségvetése idén kevesebb, mint tavaly. Ilyen körülmények között az építőipar fellendülése csak 2021-ben kezdődhet.

Minden feltétel adott az ukrán építőipar jövőbeni fenntartható növekedéséhez: az EECFA előrejelzése szerint közel 7%-os növekedés lehet idén, míg 2020-ban 4%-kal nőhet az építési piac, 2021-ben pedig további 7%-kal. Pozitív tendencia az iparág szisztematikus állami támogatása, az átláthatóbb és világosabb játékszabályok az építési piacon, az engedélyezés egyszerűsödése és a hatékony beruházási támogatás, különösen a mélyépítésben. Azonban az építőipart és a gazdaság egészét is visszafogja a finanszírozás hiánya. A lakásépítés enyhe csökkenését várhatóan ellensúlyozza majd a nem lakásépítés és a mélyépítés növekedése.

 

További információ: www.eecfa.com, info@eecfa.com

 

 

Forrás: Buildecon