Az ÉVOSZ 400 építési vállalkozás megkérdezésével mutatja be a kivitelező, tervező és mérnöki vállalkozások által tapasztalt helyzetet. A megkérdezettek mintájában mikro-, kis-, közép- és nagyvállalkozások egyaránt szerepeltek, országos lefedettséggel. Budapesten és térségében inkább a személyi jellegű kiadások és az igénybe vett szolgáltatások ára növekedett jelentősen, míg a beépítésre kerülő építőanyagok nagyobb árnövekedése inkább a vidéki térségekben tapasztalható.

2021. év január-május hónapban előre nem látott áremelkedések voltak tapasztalhatók az építési piacon. Az építőipari alapanyagok, a beépítésre kerülő építési termékek áremelkedései, a munkaerőköltség növekedései különösen nehéz helyzetbe hozzák azokat a kivitelezőket, akik a korábbi évben szerződtek és csak a szokásos árváltozást tervezték be vállalási áraikba.

A piaci árváltozások következtében sok esetben nem lehet a korábbi vállalási árakon a kivitelezést megvalósítani. A kivitelezés alatt lévő létesítmények többségénél a megrendelő és kivitelező együttes felelőssége a piaci áremelkedések korrekt kezelése. Sok esetben szükségessé válik a szerződések módosítása, ami történhet az árak korrekciójával, a műszaki változtatásával, a feladatok részleges időbeli átütemezésével.

A lakáspiacon elsődlegesen a lakossági megrendelők – akik közvetlenül a kivitelezőkkel vannak szerződéses kapcsolatban – gondolják azt, hogy a négyzetméterárak emelkedéséért a kivitelező a felelős. A piaci árváltozások ettől sokkal összetettebbek, ami a V4 országokban hasonlóan alakulnak mint Magyarországon. A világkereskedelemben és az Európai Unióban egyaránt hasonló gondokkal küszködik az építési ágazat.

A megkérdezett vállalkozások az év hátralévő részében további árnövekedésre számítanak. Intő jel, hogy Németországban és Ausztriában alacsonyabb áremelkedések tapasztalhatók, miközben egyes termékeknél építőipari anyaghiány is megjelent.

A budapesti és országos helyzet alakulása

Budapesti adatok (%)Országos adatok (%)
Árváltozások 2021. január-május hónapban 2020. év végéhez viszonyítva százalékosan
a) Jellemzően használt építőanyag-csoportok árváltozása
beton1612
tégla712
zsalukő59
gipszkarton2023
falazóhabarcsok, adalékok1011
bitumenes szigetelőanyagok1415
hőszigetelő anyagok5547
faanyagok9372
tetőcserép911
meleg padlóburkolatok1119
hideg padlóburkolatok79
szaniter áruk1813
elektromos kábelek, vezetékek3542
elektromos szerelvények1618
gépészeti szerelvények2924
b) Személyi jellegű költségek változása
segédmunkás munkás havi átlag bruttó bére1211
betanított munkás havi átlag bruttó bére1412
szakmunkás havi átlag bruttó bére1312
termelésirányító, műszaki vezető havi átlag bruttó bére1013
létesítményfelelős (projektvezető) havi átlag bruttó bére1012
c) Egyéb költségek változása
alvállalkozói díjtételek összesen1512
fuvarköltség1510
építési törmelék elszállítása, lerakása1310
iroda- és lakókonténer bérleti díja118
építőgépek bérleti díja127
banki költségek43
d) Saját tevékenység árváltozása
tervezésnél75
kivitelezésnél1111
mérnöki szolgáltatásnál, lebonyolításnál128

 

 

 

Forrás: ÉVOSZ