Csökkent az építőipari termelés augusztusban az előző havihoz képest az euróövezetben, éves bázison pedig a növekedési ütem hét havi mélypontra lassult az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat jelentése alapján.

Augusztusban az euróövezet 19 tagállamában 0,5 százalékkal csökkent az építőipar termelése az előző havihoz képest, és 0,2 százalékkal csökkent az EU 28 tagállamában. Júliusban az euróövezetben 0,2 százalékkal csökkent, az EU-ban pedig 0,5 százalékkal nőtt a termelés havi bázison.

Az egy évvel korábbihoz képest az euróövezetben 1,2 százalékkal, az EU-ban 1,9 százalékkal nőtt az építőipar termelése augusztusban. Az előző hónapban, júliusban az euróövezetben 1,8 százalék, az EU-ban 2,8 százalék volt az éves növekedési ütem.

Az euróövezetben augusztusban elért éves növekedési ütem hét hónapja, az idén január óta a legalacsonyabb.

Havi bázison az építőipari termelés Magyarországon csökkent a legnagyobb mértékben augusztusban, 10,5 százalékkal. Szlovéniában 3,7 százalékos, a Cseh Köztársaságban 2,8 százalékos volt a termelés havi csökkenése. A legnagyobb havi növekedést Lengyelország érte el, 2,0 százalékosat, míg Svédországban 1,9 százalékkal, Portugáliában pedig 0,9 százalékkal nőtt az építőipari termelés a júliusihoz képest.

Augusztusban éves bázison Romániában nőtt az építőipar termelése a legnagyobb mértékben, 34,2 százalékkal. Svédország 6,8 százalékos növekedést ért el augusztusban, Magyarország pedig 5,9 százalékosat. A legnagyobb éves csökkenést Szlovéniában regisztrálták, 7,5 százalékosat, illetve Szlovákiában 6,9 százalékosat és Belgiumban 2,5 százalékosat.

 

További információ: ec.europa.eu/eurostat

 

 

Forrás: MTI/eurostat