Erős fellendülés ez európai építési piacon idén, Magyarország kivétel

866

A 91. EUROCONSTRUCT webináriumon, melyet a WIFO, a szervezet osztrák partnere tartott, az EUROCONSTRUCT régiójának építési piaca idén 3.8%-os növekedést könyvelhet majd el. Hazánkban viszont még maradhat a csökkenés, igaz jóval kisebb mértékben mint tavaly.

Várakozások az európai építési piacon

Az európai építőipar fellendülése gyorsabb, mint azt eredetileg várták a szervezet kutatói és a járvány miatti veszteségek várhatóan idén kompenzálódnak majd. A legfrissebb becslések szerint az EUROCONSTRUCT területén az építési volumen 2021-ben 3,8%-kal nő majd, a 2020-as 5,1%-os visszaesés után. A korábbi előrejelzésekhez képest a csökkenés tavaly a vártnál kisebb volt, és a válság előtti szintet legkésőbb 2022-re újra el fogja érni.

A legfrissebb, a 19 európai tagország építési piacára vonatkozó részletes előrejelzés elérhető és megrendelhető a Buildecon-tól, az EUROCONSTRUCT magyar tagintézetétől.

Az EUROCONSTRUCT 19 országában a lényegesen kedvezőbb gazdasági viszonyok között az építőipar számára is előnyös az általános gyors gazdasági fellendülés. Az elmúlt évektől eltérően azonban az építőipar 2022-től valószínűleg alacsonyabb növekedési dinamikát mutat majd, mint a teljes gazdaság: az építési piac 2022-es és 2023-as növekedési üteme az előrejelzések szerint 3% és 2,1% lesz, míg a 19 ország gazdasága várhatóan 4,4, illetve 2%-kal bővül majd ebben az időszakban.

Országspecifikus eltérések

Dánia, Finnország, Portugália és Svédország kivételével a 2020-as év drasztikus csökkenést hozott a teljes építési teljesítményben az EUROCONSTRUCT országokban. Franciaországban, Írországban, Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Magyarországon és Szlovákiában magas egy- vagy akár kétszámjegyű visszaesés volt tapasztalható. A skandináv országokban az építési piac jobban ellenállt a világjárványnak, pozitív növekedési ütem volt több országban. Ez ellentétben áll a közép-kelet-európai országok negatív növekedési trendjével, viszont itt Csehország és Lengyelország kissé könnyebben vészelte át a tavalyi évet.

Forrás: EUROCONSTRUCT

A kontinentális és dél-európai kép nagyon heterogén. Franciaországban az építési teljesítmény zuhant, Németországban a növekedés épphogy nulla alatt volt, csakúgy, mint Svájcban. Ausztria és Belgium mérsékelt veszteségeket könyvelhetett el. Portugália is le tudta magát választani a szomszédos Spanyolország negatív dinamikájától. Az angolszász országokban összességében nagyon jelentős visszaesés volt 2020-ban.

Az EUROCONSTRUCT országokban a fellendülés is nagyon eltérő és a tavalyi erősebb veszteségek semmiképp sem fognak automatikusan kompenzálódni idén. Ez főleg Írország, Magyarország, Szlovákia, Spanyolország és Franciaország esetében látszik, ahol a teljes építési teljesítmény tavaly óriásit zuhant, és ennek csak egy részét képes kompenzálni 2021. Írország és Magyarország további visszaesést is jósol 2021-re. A helyzet Portugáliában és az észak-európai országokban (Dánia, Finnország, Svédország, Norvégia) megfordul: a tavalyi robusztus pozitív eredmény után az idén további növekedés jöhet.

Ágazati elemzés

A mélyépítés növekedése az elmúlt években is már jelentősen meghaladta az átlagot, és 2023-ig ennek az alszektornak vannak a legígéretesebb növekedési kilátásai. A válság leginkább a nem-lakásépítést sújtotta és előreláthatólag ez az alpiac így relatíve gyenge fellendülési utat fog bejárni az előrejelzési időszakban. A lakásépítésnek viszont valószínűleg továbbra is stabil növekedési üteme lesz, de arra lehet számítani, hogy a növekedésdinamikája 2021 után észrevehetően vissza fog esni.

Magyarország

Tavaly a hazai építési piac teljesítmény 7.1%-kal esett és a Buildecon idén is még csökkenésre számít (-1.3%). 2022 viszont már 7.9%-os növekedést hozhat, és 2023-ban is hasonló mértékű további bővülés jöhet.

Árak

Az utóbbi három évben az EUROCONSTRUCT 19 országa közül hazánkban nőtt leginkább az építési költség. 2017 eleje és 2020 vége között összesen 36% volt a növekedés Magyarországon, miközben az EUROCONSTUCT terület egészében ugyanez a szám csak 10% és a V4 régióban is mindössze 12%. Jelenleg a magyar piacra az EUROCONSTRUCT és V4 átlag feletti költségnövekedésre számít a Buildecon a 2021-2023-as időszakban is.

 

 

Forrás: 91st EUROCONSTRUCT Konferencia, Bécs