Bővített eszköztárral folytatja a GVH az építőipari problémákkal szembeni fellépést

800

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) kibővített jogkört kapott a kormánytól az építőipari ágazati problémák megfékezéséhez.

Az építőipari alapanyagok szektorális problémái miatt a kormány úgy határozott, hogy bővíti a nemzeti versenyhivatal jogi lehetőségeit. A változások gyorsabb és hatékonyabb fellépést tesznek lehetővé a piaci problémákkal szemben – jelezte MTI-hez eljuttatott közleményében a GVH.

A kormány döntése (A Kormány 406/2021. (VII. 8.) Korm. rendelete
a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény eltérő alkalmazásáról) lehetőséget ad a GVH elnökének gyorsított ágazati vizsgálat elrendelésére. Az ágazati vizsgálat a versenytörvényben rögzített, piaci problémák feltérképezésére szolgáló eljárás olyan esetekben, amikor a körülmények a verseny torzulására vagy korlátozódására utalnak valamelyik szektorban. A vizsgálat során a versenyhatóság egyebek mellett a piaci szereplőktől összegyűjtött, kötelező válaszadáson alapuló információk elemzésével tárja fel a verseny torzulásának részletes okait, hogy megtehesse a szükséges lépéseket azok kiküszöbölésére.

A most megjelent speciális szabályok alapján a versenyhatóság az ágazati vizsgálatot szorosabb határidőkkel, célzottabban, az érintett vállalkozásoktól gyorsabb reagálást elváró eljárási rend szerint folytathatja le – hívta fel a figyelmet a GVH.

A versenyhivatal az új jogkörtől függetlenül is várja azoknak a piaci szereplőknek a jelzéseit, amelyek élni szeretnének a versenytörvény által eddig is biztosított együttműködési lehetőségekkel, hiszen például a kartelljüket önként felfedők akár mentesülhetnek is a bírság alól. Díjazásban részesülhetnek a versenykorlátozó megállapodásokról információkat adó magánszemélyek is.

A GVH felidézte: a drasztikus drágulások miatt a kormány úgy határozott, hogy bizonyos termékkörre októbertől kiviteli korlátozást rendel el azért, hogy a nélkülözhetetlen alapanyagokból megfelelő mennyiség álljon a hazai vásárlók rendelkezésére.

 

Forrás: MTI