92. EUROCONSTRUCT: Európa építési piacának alakulása 2024-ig

289

A 92. Euroconstruct hibrid konferenciát Cresme, a szervezet olasz partnere tartotta. A konferencián bemutatásra került az új 2024-ig tartó előrejelzés. Az Euroconstruct területén a teljes építési teljesítmény várhatóan 4,7%-kal csökkent 2020-ban, mely mérsékeltebb  csökkenés a fél évvel ezelőtt előrejelzettnél. A 2021-re vonatkozó becslés és az új rövid távú előrejelzés is javult, bár középtávon lassul majd. A Buildecon szerint a magyar építési piac pozitív növekedési ütemre számíthat 2024-ig.

Az Euroconstruct teljes építési piacának alakulása

Az összehangolt nemzetközi fellendülés, az infrastruktúra mint klasszikus fiskális politika, az épületek felújítására és korszerűsítésére irányuló nagyvonalú ösztönző intézkedések mind támogatják a pozitív kilátásokat.Az általános gazdasági fellendülés és az összes Euroconstruct országban növekvő bizalmi index is kedvező az építőipar számára.

Az építési teljesítmény 2021-es szintjét 1740 millió euróra becslik az Euroconstruct kutatói, mely a kemény tavalyi év után jelentős, 5,6%-os növekedést jelent. Országos szinten viszont nagyon változó a helyzet. Hét ország már átlépte a válság előtti szintet, hat ország idei építési piaci kapacitása lapos a 2019-es szinthez képest. A fennmaradó hat országban a rés továbbra is negatív, és van egy nagy ország melynek 10%-os lemaradást kell behoznia a válság előtti szinthez képest.

Az új rövid távú kilátások szerint jövőre élénk növekedés (+3,6%), a következő kétéves időszakban pedig legfeljebb 1,5%-os bővülés várható az Euroconstruct országokban. Van viszont néhány aggodalomra okot adó kínálati oldali tényező mely befolyásolhatja az általános pozitív forgatókönyvet. Ilyenek például az alapanyagárak, a munkaerőhiány és az állami támogatás iránya.

Országszinten az előrejelzési horizonton Írország, Spanyolország, Magyarország és az Egyesült Királyság a listavezető, erőteljes, 4% feletti növekedéssel. Ugyanakkor Németországban és Svájcban lapos trend várható, míg Finnországban és Svédországban az építési teljesítmény várhatóan csökkenni fog.

Az alszektorok 2024-ig az Euroconstruct területen

Előreláthatólag valamennyi nem-lakásépítési szegmens viszonylag jobb teljesítményt fog mutatni a közeljövőben, míg a lakásépítési piac mérsékeltebb növekedést könyvelhet majd el. A mélyépítésre évi 3% körüli növekedési ütemet becsülnek az Euroconstruct kutatói. Ez nem sokkal marad el a nem-lakásépítési alszektorra várható átlagos 2,5%-os bővüléstől 2022-2024 között. A legnagyobb európai építési alpiac, a lakásépítés esetében lassulás várható(+1,6%).

Magyar építési piac 2024-ig: a Buildecon előrejelzése

Forrás: 92. EUROCONSTRUCT Konferencia, Verona

Az Euroconstruct magyarországi tagja, a Buildecon becslése szerint Magyarország építési teljesítménye jelentős növekedést könyvelhet majd el 2024-ig (2022-2023-ban körülbelül 7%, 2024-ben körülbelül 3%).

A 19 Euroconstruct ország közül Magyarországon várható a legmagasabb éves építési költségnövekedés idén. Valójában 2018 óta hazánk vezeti a listát az építési költségek növekedése szempontjából az Euroconstruct övezetben.

A legfrissebb, a 19 európai tagország építési piacára vonatkozó részletes előrejelzés elérhető és megrendelhető a Buildecon-tól.

 

 

Forrás: Buildecon