2022. június 30-ig adott haladékot a kormány az új lakásenergetikai szabályok bevezetésére

2077

A Magyar Közlöny 39. számában megjelent rendelet szerint 2022. június 30-ig kaptak haladékot az építtetők a használatba vételi engedély megszerzésére a 2020. december 31. napján hatályos energetikai előírásokkal. 

Eredetileg 2021. január elsejétől már csak közel nulla energiaigényű épületre lehetne használatba vételi engedélyt kiadni, ezt a határidőt tolta ki most másodszor a kormány.

Így a 2022. július 1-je után épülő vagy használatbavételi engedélyt szerző épületeknek teljesíteniük kell a közel nulla energiaigényű (KNE) épületek energiahatékonysági előírásait.

Ez a követelmény egyben maximalizálja az új épület teljes energiafogyasztását is. Az összesített energetikai jellemző, ami számszerűen 100 kWh/m2/év lehet, figyelembe veszi az épületgépészeti berendezések hatásfokát, a szabályozást, a felhasznált energiahordozókat is, hogy gázzal, tűzifával vagy éppen távhővel szolgáljuk azt ki. És van egy nagyon fontos kitétel ezeken felül: a közel nulla energiaigény-követelmény eléréséhez az energiafogyasztás minimum 25 százalékát megújuló energiaforrásból kell fedezni.

 

 

Forrás: Magyar Közlöny