Régióelsőként mutatkozik be Magyarország a világ legrangosabb ingatlanszakmai kiállításán

1180

Magyarország a régióban első helyen végzett, sőt elemzői várakozások alapján Európában is első lesz az 5 százalékot meghaladó GDP-növekedéssel és kitűnik az uniós országok közül a gazdasági bővülést támogató ingatlanfejlesztési piaccal is. A magyar gazdaság lendületének és az azt támogató, Európában is kiemelkedő ütemű építőipari beruházásoknak köszönhetően jelentős nemzetközi érdeklődésre számítanak a világ egyik legrangosabb ingatlanfejlesztési szakkiállításán, a müncheni EXPO REAL-on a több milliárd eurós magyarországi fejlesztéseket bemutató Budapest-stand szervezői.

Budapest Főváros Önkormányzata, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) és az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) világszínvonalú projektekkel, kiemelt kormányzati és önkormányzati fejlesztésekkel, a Budapesten zajló beruházásokkal, valamint Debrecen, Kecskemét, Miskolc és Szeged fejlesztéseivel prezentálják az ország tőkevonzó képességét. A kiállítás arra is jó alkalom, hogy a jelentős magyarországi ingatlanfejlesztők megismertessék a rekordokat döntő hazai iroda-, lakás- és hotelfejlesztéseket a nemzetközi befektetőkkel.

A Münchenben 22. alkalommal megrendezésre kerülő EXPO REAL-on, a világ egyik legnagyobb ingatlanfejlesztési kiállításán 75 országból több mint 2000 kiállító és közel 40.000 döntéshozó gyűlik össze 2019. október 7-9. között. Nagy nemzetközi érdeklődésre számot tartó programnak ígérkezik a Financial Times című brit üzleti napilap fDi Magazine című kiadványának kiadó igazgatója Angus Cushley által a Budapest-standon vezetett szakmai kerekasztal beszélgetés, amelyen a régióval és a magyar piaccal ismerkedhetnek meg a nemzetközi befektetők és ingatlanfejlesztők. A szakmai panelen Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) vezérigazgatója, Takács Ernő, az IKF elnöke, Noah M. Steinberg, a WING elnök-vezérigazgatója, Kibédi Varga Lóránt MRICS, a CBRE Hungary ügyvezető igazgatója és Sághi Attila, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese vesz részt, a fő téma a régióban kimagaslóan teljesítő magyar piac sajátosságai.

Az EXPO REAL élvonalában való jelenlétnek egyre biztosabb alapot ad, hogy a magyar gazdaság immár harmadik negyedéve bővül évi 5 százalék körüli ütemben. Míg a szűkebb régiónkban több ország behúzta a féket, itthon az ipar 3,8 százalékkal, a szolgáltató szektor 4,2 százalékkal, az építőipar pedig 28 százalékkal bővült éves alapon. Nem meglepő, hogy mindez komoly húzóerőt jelent az ingatlanfejlesztési piacnak is. A befektetők számára stabil és magas megtérülést biztosító, gyorsan bővülő, és még mindig jelentős potenciállal rendelkező magyar piacnak köszönhetően évről évre nő az érdeklődés a nemzetközi kiállításokon a folyamatban lévő és tervezett fejlesztések iránt. A szervezők várakozásai szerint a jó mutatóink miatt a bemutatásra kerülő, közel5 milliárd eurós budapesti és vidéki fejlesztések minden eddiginél több érdeklődőt és potenciális befektetőt vonzanak majd.

Mártonffy Miklós, Budapest főépítésze elmondta, hogy a rekordokat döntő turizmus ellenére is élhető a magyar főváros a nyugat-európai nagyvárosokkal összehasonlítva. Budapest hosszú távú városfejlesztési koncepciója is az otthonosság és a fenntarthatóság mentén való okosvárossá alakulást célozta meg, aminek fontos eszközei a technológiai fejlesztéseken túl, a közterületek tervezetten gyalogosbaráttá formálása és városi ligetek létrehozása.

A stabil gazdasági környezet és politikai helyzet, a számos kormányzati és önkormányzati akció eredményeként a magyar főváros egyre előkelőbb helyre kerül az Economist Intelligence Unit élhetőségi rangsorában. A főépítész szerint, mivel az élhetőség-otthonosság kiemelten fontos szemponttá lépett elő, Budapest a nemzetközi ingatlanfejlesztés egyik legfőbb európai célpontjává válhat. Ezt mutatja, hogy évről évre nő a bemutatott fővárosi fejlesztések összértéke, a tavalyi, 2 milliárd eurós befektetés 90 százaléka Budapestre érkezett, a befektetési volumen az első fél évben elérte a 462 millió eurót, 24 százalékkal ugrott meg az egy évvel korábbihoz képest. Budapest egyre keresettebb befektetési helyszín, amit az ingatlanpiaci befektetési adatok és a turisztikai eredmények is bizonyítanak.

Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) vezérigazgatója emlékeztetett rá, hogy a befektetési témákra szakosodott Site Selection magazin legfrissebb Global Best to Invest 2019 jelentése alapján Magyarország idén újra a világ 10 legjobb befektetési célországa között szerepel. Emellett ismét elismerésben részesült a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) is, amelyet a tavalyi év után idén is a Közép-Európától Közép-Ázsiáig terjedő térség legjobb beruházásösztönző ügynökségének választottak.

A HIPA vezérigazgatója elmondta, hogy 2019 első hat hónapjában hozott 43 pozitív befektetői döntés eredményeként 7.274 új munkahely jön létre Magyarországon 2.287,1 millió euró tőkebefektetés mellett. Kiemelendő, hogy a projektek közel 90 százaléka vidéki helyszínen valósul meg. Ésik Róbert hangsúlyozta: a vidéki városok fokozatosan felzárkóznak Budapest mellé, országszerte egységesen magas minőségű szolgáltatások, képzett munkaerő és pezsgő ingatlanpiac várja a hazai és nemzetközi befektetőket.

Puskás Aréna

Tóth Csaba, a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt. (KKBK) beruházási főigazgatója azt hangsúlyozta, hogy olyan fejlesztések zajlanak Budapesten, amelyek a főváros arculatát alapvetően határozzák meg, erősítik Budapest, Magyarország brandjét, presztízsét, vonzerejét. Példaként a 2019 végére elkészülő új Puskás Arénát említette, amely Közép-Európa legkorszerűbb, legnagyobb befogadóképességű élményarénája lesz, a labdarúgó-mérkőzéseket 67 ezren, a koncerteket 78 ezren élvezhetik majd. Emlékeztetett arra is, hogy új híd épül a fővárosban, amelynek révén közvetlen közúti kapcsolat jön létre Budapest déli részén.

A kétszer 3 sávos új Duna-híd nemzetközi, meghívásos tervpályázatára 17 magyar és külföldi tervezőiroda jelentkezett, ami jól példázza, hogy a beruházásokért folyó globális versenyben hazánk egyre jelentősebb szereplővé lép elő, egyre erősebb a befektetők közötti verseny a magyarországi projektekért.

Liget Budapest Projekt

A fővárosi beruházások húzóprojektje a Liget Budapest Projekt. A megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója, Gyorgyevics Benedek azt hangsúlyozta, hogy bár az Európában is páratlan, 1 milliárd eurós állami mágnesberuházás iránt mindig is nagy volt az érdeklődés, ezt idén fokozza, hogy a projektek egy része már elkészült, vagy megvalósítási fázisba került. Már nem csak a több rangos nemzetközi díjat is elnyerő tervekbe pillanthatnak be a látogatók, javában folyik az építkezés, megvalósul, ami eddig csak a tervezőasztalon létezett.

Egyes részprojektek idén be is fejeződnek és mindez óriási lehetőséget jelent a Városligettel együtt megújuló környék fejlesztőinek is. A Liget Budapest projekt összes új intézménye megnyílik 2023-ig és elkészül a megnövelt és megújított zöldfelületű park is. Jövő év közepéig az összes nagyberuházás elkezdődik a Városligetben, a fejlesztések kétharmada pedig már most épül vagy elkészült, így várhatóan 2022-re valamennyi új épület állni fog. A Városliget Zrt vezérigazgatója szerint a figyelmet az is Európa legnagyobb kulturális beruházására irányítja, hogy a Néprajzi Múzeum a világ legjobb középülete lett az egyik legnívósabb nemzetközi ingatlanszakmai versenyen, az International PropertyAwards-on, sőt a World’s Best Architecture különdíjat is elnyerte. A Városligetnek éves szinten 4-4,5 millió látogatója van, ami a beruházás következtében 6,5-7 millióra emelkedhet. A jelentős turisztikai tömegvonzó hatása miatt is kíváncsian figyel bennünket a világ szakmai elitje.

Takács Ernő, a legnagyobb hazai ingatlanfejlesztőket tömörítő IFK elnöke kifejtette, hogy Magyarország stabil és jövedelmező befektetési célpont a magyar és a nemzetközi vállalkozásoknak egyaránt. A világ vezető ingatlan-tanácsadó vállalata, a CBRE adatai alapján elmondta, hogy a főváros kiemelkedő munkavállalói kínálatának, a csökkenő üresedési rátának és a kissé növekvő, de továbbra is megfizethető bérleti díjaknak köszönhetően a befektetők legalább 5-6 százalék hozamot kaphatnak befektetéseikre.

Az ingatlanbefektetési piac növekszik, Budapest határain túl számos város (például Debrecen, Miskolc, Szeged, Kecskemét) szintén nagyszerű ingatlanbefektetési lehetőségeket kínál az erős FDI beáramlás után a szolgáltatóiparban, a gyártásban és az idegenforgalomban. Hangsúlyozta, hogy a kiemelt kormányzati beruházások mellett az ingatlanfejlesztőknek is köszönhetően, jelenleg az építőipar Magyarország legdinamikusabban növekvő iparága, amelynek megrendelés állománya 2024-ig mintegy 25 ezer milliárd forint.

A második negyedévben 18,8 százalékkal nőttek a beruházások éves összevetésben, ezek 60 százalékát építési beruházások alkották, amelyek 22,3 százalékkal bővültek a tavalyi második negyedévhez képest.Az IFK elnöke hangsúlyozta, hogy a régió egészében 2019-2021-ben mintegy 15 százalékos növekedés várható. Magyarországon ez az érték csak egy év alatt 9,2 százalék, amellyel magasan az első helyen áll a nyugati és kelet-európai országokat összehasonlítva. Délkelet-Európát tekintve csupán Szerbia és Szlovénia előzheti meg hazánkat a 2019-es várható építőipari növekedési ütemben.

Magyarország arculatát alakító világszínvonalú projektek a fókuszban

Az EXPO REAL-on bemutatásra kerülő világszínvonalú projektek, kiemelt kormányzati és önkormányzati fejlesztések, Budapesten zajló magánberuházások, valamint Debrecen, Kecskemét, Miskolc és Szeged fejlesztései reprezentálják az ország tőkevonzó képességét.

A HIPA is több projektet ajánl a külföldi befektetők figyelmébe, köztük a Hévízi-tó és a Balaton szomszédságában elhelyezkedő Zalacsányban megvalósított golf komplexumhoz tartozó 5*-os wellness hotelt, valamint egy sárvári négycsillagos wellness szállót. Bemutatja a Budapesttől néhány kilométerre, az M0-M1-M7 autópályák háromszögében található TÓPARK ’BE MY CITY’ multifunkcionális 200.000 m2-es épületegyüttest. Népszerűsíti Debrecen új üzleti központjában épülő “A” kategóriás Forest Offices Debrecent, és a szintén “A”kategóriás irodaházat, az Agora Office Debrecent. Miskolcról a vidék egyik legszebb irodaépülete, a 2020-ban megnyíló Avalon Business Center Miskolc érkezik a Budapest-standra, míg Szegedről a világszínvonalú ELI-ALPS Kutatóközpont és az Új Tudományos és Innovációs Park, valamint a közvetlen szomszédságukban épülő 40.000 m2-es vegyes fejlesztés egy 3 csillagos 100 szobás üzleti hotellel, irodákkal és szabadidő parkkal.

Kecskemét a Kecskeméti Duális Oktatás Zrt. beruházásában létrejövő Campust, a Neumann János Egyetem újonnan megalakuló Gazdálkodástudományi Karának gyönyörű épületegyüttesét mutatja be. Ugyancsak a HIPA ismerteti a Health Park Kapuvár projektet, a két hotelből és 50 apartmanból álló gyógyászati központot, valamint a Vecsés Industrial Plotot, az M0-s autópálya közvetlen közelségét kihasználó logisztikai központot, továbbá bemutatja Győr második városközpontjának szánt 22.000 m2-es Arrabonakomplex (iroda, vendéglátó és lakóingatlan) fejlesztési projektet.

A piac meghatározó ingatlanfejlesztői – Atenor, Forestay Group, Futureal-csoport, Gránit Pólus Csoport, Infogroup, HB Reavis, Horizon Development, Property Market, WING – a legfrissebb, folyamatban lévő fejlesztéseiket prezentálják.

Az Atenor 4 projektjével lesz jelen, a 6 épületből álló, 130.000 m2-es Váci Greens irodaparkkal, a 4 épületből álló, 72.000 m2-es Aréna Business Campussal, továbbá a 15.000 m2-es Bécsi úti és a 18.000 m2-es Szerémi úti fejlesztésekkel. Az eddig elkészült 4 Váci Greens épület, közel 80.000 m2 100%-ban bérbeadásra és eladásra került. Az utolsó két, “E” és “F” épületet 2020 második és harmadik negyedévében adják át. Az Aréna Business Campus kivitelezése folyamatban van, az első, azaz az “A” épület 2020 második negyedévében kerül átadásra. A Bécsi úti projekt 2021-re a Szerémi úti fejlesztés pedig várhatóan 2022-re valósul meg.

MILESTONE Budapest Semmelweis

 

A Forestay Group Magyarország első privát alapon megvalósuló kollégiumi céllal épülő beruházását a MILESTONE Budapest Semmelweis-t mutatja be, amely magas minőségű szállást kínál magyar és külföldi diákok számára a Semmelweis Egyetem szomszédságában. A fejlesztés 418 egyszemélyes, saját konyhával és fürdőszobával felszerelt szobát és 1000 m² kiskereskedelmi területet foglal magába.

A Futureal-csoport teljes kapacitással fejleszti az Őrmező és Kelenföld határán elterülő 65 000 m2-es, különleges formavilágú Budapest ONE irodaparkot, valamint Buda legnagyobb bevásárló- és szórakoztatóközpontját, egyben a főváros első okosplázáját, az  55.000 m2 bérbeadható területű Etele Plazát. A két ikonikus épület Dél-Buda megújulásának üzleti és kereskedelmi hajtóerejévé válik.

Jelenleg átadás előtt áll a 30.000 m2-es Corvin Technology Park a Corvin Sétányon, és az Advance Tower irodaház 8.000 m2-es második üteme a Váci úti irodafolyosón.

A Gránit Pólus ingatlanüzemeltetési portfóliója zászlóshajóit mutatja be, amely a multifunkcionális városközpontot, regionális bevásárló- és szórakoztatóközpontot, “A” kategóriás irodaházat (WestEnd City Center), sport– és rendezvénycsarnokot (Budapest Sportaréna), oktatási intézményt (Semmelweis Orvostudományi Központ), továbbá a régió legnagyobb és legsikeresebb kulturális központját (Művészetek Palotája Budapest) öleli fel.

Az Infogroup a Kecskemétre települt nemzetközi  cégek – Mercedes Benz, Knorr Bremse, Kühne+Nagel, Duvenbeck, SMP – közvetlen szomszédságában található 100 hektár összterületű Kecskeméti Déli Ipari Parkban ipari telkeket kínál értékesítésre, valamint 56.000 m2, logisztikai raktárterületet built-to-suit együttműködésben történő megvalósításra. Az Infogroup az ipari szektor mellett az iroda- és a hotel-piacon is aktív: a nemrégiben átadott Bartók Udvar II irodaház ’A’ szárnya, valamint a kapuit 2020-ban megnyitó Hotel Genius a dél-budai régió meghatározó fejlesztéseinek számítanak.

Agora Budapest

A HB Reavis jelenleg is építi városléptékű AGORA Budapest projektjét, amely az üzleti- és a közösségi élet egyik meghatározó központja lesz a fővárosban. Az AGORA épületeit úgy tervezték, hogy azok a legmagasabb szinten szolgálják ki az ott dolgozók és a környéken lakók igényeit, kiemelt figyelmet fordítva a jó közérzetre, az egészséges életmódra és a produktivitás növelésére. A fejlesztés első fázisa a Raiffeisen Bank és a BP több mint 3,000 munkavállalójának ad otthont 2020-tól.

A Horizon Development 2020-ban átadásra kerülő LEED Platinum fejlesztése, a Szervita Square Building 12.500 m2-en kínál modern kereskedelmi- és irodatereket, valamint luxus lakóingatlanokat a belváros szívében, egy szecessziós – UNESCO Világörökségi – környezetébe organikusan illeszkedő, magas műszaki tartalmú, prémium épületben. A cég további bemutatott projektjei a Luxury Lifestyle Hotel (2022), egy 1873-ban épült Hold utcai műemléki épület autentikus felújításával megvalósuló 9.000 m2 alapterületű exkluzív budapesti hotelfejlesztés, valamint egy spanyolországi luxus villapark Marbellában (2023).

BudaPart

A Property Market a BudaPartot, a Kopaszi-gát szomszédságában épülő, 54 hektárnyi területű fejlesztést mutatja be, azt az egyedülálló városnegyedet, ahol idén már átadták az első lakásokat, és ami hamarosan több ezer lakó, dolgozó és városlakó életterévé válik.

 

A WING az ország első számú irodafejlesztője, amelynek folyamatban lévő irodafejlesztései az új evosoft-Siemens székház 22.000 m2-es Duna-parti épülete, a IX. kerületben a nemrégiben átadott Telekom székház mellett épülő Liberty irodaház, amely 40.000 m2 irodaterülettel várja bérlőit, és a Gizella Loft újjáépülő 8.000 m2-es irodaépülete a Hungária körúton. Folyamatban lévő szállodafejlesztése a Petőfi híd pesti hídfőjénél épülő 217 szobás BB Hotel.

A lakófejlesztések terén pedig a XIII. kerületi Kassák Residence, Budapest első közösségi szolgáltatásokat kínáló lakóparkjának építkezése mellett, folyamatban van a területen épülő második ütem, a Kassák Passage építkezése, a Metropolitan Garden fejlesztése a Béke téren, illetve elindultak a Park West kivitelezési munkái is a pezsgő belváros közvetlen közelében.

Képviselteti magát a kiállítók között a világ vezető ingatlan-tanácsadó vállalata, a CBRE is. A standon jelen lesz a KPMG Magyarország, a világ egyik vezető könyvvizsgáló, adó- és üzleti tanácsadó cége; az ingatlanjog szakterületét pedig a nemzetközi rangsorokban első helyen szereplő Lakatos, Köves és Társai Ügyvédi Iroda képviseli.

Bemutatkozik Közép-Európa egyik legjelentősebb építész és belsőépítész tervező cége, a Budapesti központú LIMA Architecture&Interior Design is.

 

 

Forrás: BePresent