Téglalakások és családi házak átlagos négyzetméter árai az egyes megyeszékhelyeken 2020. augusztus (Ft/m2)

Számos olyan tényezőt lehetne felsorolni, amely befolyásolja a lakóingatlanok vásárlóértékét. Ezek közül az Ingatlannet.hu elsődlegesen az elhelyezkedést vizsgálta. Mivel az ingatlanok árát nem csak az határozza meg, hogy hol található, ezért további szempontokat is bevonásra kerültek. Hogy jelenleg melyek is azok a szempontok, amelyek nélkülözhetetlenek, vagy legalábbis fontosak a vevők számára, a következőkben kiderül.

Ha Budapesten van, többet ér?

Nem is kérdés, hogy minden lakóingatlan-típus kategóriában Budapest átlagos négyzetméter árai a listavezetők, de az nem egyértelmű, hogy a megyeszékhelyek közül melyik követi és mennyivel van lemaradva. Nos, a téglalakások esetében a második legdrágább átlagos négyzetméter árakkal jellemezhető megyeszékhelyünk idén augusztusban Székesfehérvár volt, míg a családi házak esetében Szombathely került fel a dobogó második fokára. Ezen nagyvárosokban négyzetméterenként átlagosan 200-300 ezer forinttal olcsóbban lehetett hozzájutni az ingatlanokhoz, mint a fővárosunkban.

Ha a megyeszékhelyeket vesszük figyelembe, akkor a leglátványosabb árkülönbség Budapest és Salgótarján lakóingatlanainak négyzetméter ára között van. A fővárosban ugyanis a téglalakások átlagára idén augusztusban 840 ezer Ft/m² volt, míg Salgótarjánban 90 ezer Ft/m². A családi házak esetében is nagy az árdifferencia a két nagyváros között, méghozzá 440 ezer Ft/m².

Persze nem minden nagyvárosban kedvezőbbek a négyzetméter árak Budapestnél. Például Siófokon a téglalakások átlagára 850 ezer Ft/m² volt augusztusban. A nyári időszak végén, Balatonfüreden nem csak a téglaépítéses lakások átlagára (1 millió Ft/m²) haladta meg a fővárosit, hanem a családi házaké is (720 ezer Ft/m²). Sőt, a vizsgált időszakot figyelembe véve megemlíthetünk olyan üdülőhelyeket, melyek még a balatonfüredi lakásárakat is felülmúlták, ezek pedig nem mások, mint zamárdi és tihanyi téglalakások.

Nem az számít luxusnak, amire először gondolnál

A járványhelyzet óta átformálódtak az otthonunkkal szemben támasztott igényeink. Például lakás helyett inkább a kertes házakat preferáljuk, vagy ha lakást veszünk, akkor legalább erkélye legyen. Már a luxus jelentését sem a márványfalak vagy a jakuzzik adják, hanem a természetes környezet közelsége. A pandémia időszaka alatt tehát felértékelődtek a külső terek, legyen szó akár házról, akár lakásról.

Továbbá a koronavírus megjelenése óta a vásárlók igényt tartanak olyan kamrákra, elkülönített helyiségekre, amelyeket vészhelyzet idején gond nélkül fel lehet tölteni. Ezen kívül nagyon fontos szempont számukra még a saját víz és energiaellátás, az okos technológiák megléte, a konyhakert, valamint a házon belül kialakított irodahelység is. Bár a jó időben sokaknál az erkély funkcionál irodaként, azért télen sem árt egy olyan zug, ahová nyugodtan elvonulhat az ember dolgozni.

 

 

Forrás: Ingatlannet.hu