A beruházó Bayer Construct Zrt. lakossági fórumon ismertette a módosított terveket a környezetbarát, többfunkciós városközpontról, mely projekt kidolgozásakor kiemelt szerepet kapott a helyi értékteremtés.

A városnegyedben jelentősen módosul az iroda és lakóépületek aránya. Az eredetileg 950 lakás helyett – amit kritikus fogadtatást kapott korábban a helyi nyilvánosság részéről – az új terv szerint csak 168 lakás épül, mely mellé 10 000 nm-en bevásárló utca, 130 000 nm-en iroda terület és 42 000 nm-en parkosított terület létesül. Az épületek köré 550 db fa kerül telepítésre, valamint további 185 db fát a megújuló közterületeken helyeznek el.

A Bosnyák tér és a Rákos-patak közötti területen az átfogó fejlesztés keretében az itt elterülő, mintegy hét hektáros területen nyolc épületet – egy lakó- és hét irodaépületet – hoznak létre. Közöttük tágas közösségi- és pihenőparkok, sétáló utca szolgálja majd az itt élők és dolgozók kényelmét, nyugalmát. A komplexum alatt mélygarázsokat alakítanak ki. A projekt részeként kiemelt szempontként jelenik meg a kerület infrastrukturális fejlesztése, mellyel a mai környezettudatos és fenntartható igényeknek megfelelő élettér létesül Zugló frekventált részén.

Az épületek energiagazdálkodás szempontjából is a jövőt képviselik, hiszen geotermikus energia felhasználásával, A++ energiabesorolásúak lesznek. Kihasználják a terület adottságait is: az épületek gazdaságos hűtését és fűtését korszerű hőszivattyús rendszer biztosítja, továbbá termálvizes távhő rendszer leágazás kerül kiépítésre a Bosnyák piac telek irányában. Az épületeket emellett korszerű energetikai berendezésekkel látják el, így a lakások és irodák kedvezőbb rezsiköltséggel tudnak üzemelni, mint a jelenlegi piaci szereplők esetében.

A fenntarthatósági koncepció további része a területen való zöld környezetet kialakítása is, így egyes épületek között olyan közösségi tereket alakítanak ki, ahol fák, illetve bokrok között tudnak a lakók és a dolgozók is feltöltődni.

A fejlesztés további része egy átfogó vízgazdálkodási stratégia, amellyel a klímaváltozás hatásait igyekeznek tompítani. A zöldfelületek öntözésére összegyűjtött esővizet használnak, mellyel törekednek a csapadékvíz helyben tartására is.

Csökkentik a környezetterhelést

A lakossági fórum résztvevői megismerhették a projekt ütemtervét is, mely szerint a projekt a korábban tervezett 2030-as befejezés helyett, már 2026 második negyedévében átadásra kerülhet. A nagytömegű föld és szerkezetépítési munkálatok befejezése 2024 végéig várható. A beruházásnak továbbra sem része a Bosnyák piac és a Bosnyák utcai MDF piac fejlesztése, azonban erről, illetve a vállalás bővítésének esetleges támogatásáról tárgyalások folynak a XIV. kerületi Önkormányzattal.

Bemutatták a projekt során alkalmazott technológiákat a környezetterhelés csökkentésére, amelyekkel a fejlesztő a rendkívül rövid kivitelezés ideje alatt is arra törekszik, hogy minél kevesebb por és zaj érje a környéket és a lakókat.

A nagyszabású beruházásban a vállalat ezen kívül több saját technológiát is integrál. Az épületekben előregyártott betonelemeket használnak, amelyeket a biharkeresztesi Viastein Kft. előregyártó üzemében készítenek.

Több mint 11 milliárd forinttal fejlesztik a környék infrastruktúráját is. A nagyszabású projektben gyakorlatilag az egész Bosnyák tér környezete megújul, melyhez kapcsolódó infrastruktúrafejlesztés tervezésekor részletes közlekedési hatástanulmány készült. A cél, hogy a városnegyed generálta forgalom ne járjon plusz torlódással a kerületben. A vállalás keretében átalakul a Bosnyák utca, Bosnyák köz, a Rákospatak utca és nem utolsó sorban a Csömöri út teljes szélességben, új buszmegállókat építenek, valamint kerékpárutakat alakítanak ki. A beruházáshoz kapcsolódóan közműfejlesztést is végeznek, valamint fásítással bővül- több mint, 700 fa kerül beültetésre- a projekten és környezetében. Továbbá jelentősen javul a zöld területek mennyisége és minősége is.

A projekthez kapcsolódó közösségi fejlesztések keretében új városi tér és alatta mélygarázs létesül, amennyiben a Bosnyák térre tervezett önkormányzati beruházás elindul, megtörténik a Rákospatak revitalizációja, így tovább növekszik a Rákospatak  mentén a kikapcsolódásra alkalmas minőségi környezet.

 

Forrás: Bayer Construct