A megfelelő módon előregyártott filigrán vasbeton szerkezetek víznek kitett alépítmények esetén is megállják a helyüket. Magyar Gábor okleveles mérnök, a Leier Hungária Kft. statikus szakértője ebben a témában osztotta meg tapasztalatait.

Az előregyártott vasbeton szerkezetek az építőipari szakemberhiány és az építőanyagok beszerzési nehézségei miatt egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek napjainkban. A filigrán előregyártott technológia pedig speciális területe az előregyártásnak, amely számos előnnyel rendelkezik, és nem csak falak, de födémek esetén is tökéletes választás lehet.

Leier klímafödém

Filigrán szerkezetről pedig akkor beszélünk, ha a háromdimenziós térben vizsgálva 1 geometriai kiterjedése nagyságrenddel kisebb a másik kettőnél.  Magyar Gábor megfogalmazása szerint: „A filigrán szerkezeteket kötetlen zsalugeometria jellemzi mind a falak mind pedig a födémek esetén. A kiváltott monolit vasbeton szerkezet statikai váza teljes mértékben lekövethető vízszintes és függőleges teherhordó szerkezetnél egyaránt. A födém statikai modellje elsősorban egy irányban teherviselő, kéttámaszú vagy több támaszú lemezmodellel lekövethető.” Kialakítható kétirányú lemezmodell is, de ez esetben azonban az alsó vasalás kialakítása kétrétegűvé válik. A filigrán falelem 2 kérget tartalmazó vasbeton szerkezet, a kérgek 6 cm vastagok, a járatos falvastagságok 20, 25, 30, 35 vagy 40 cm- esek. Fontos a vízszigetelés szempontjából, hogy akár 8 méter hosszú elem szállítása is megoldható, csupán magassági korlátjuk van. Előnye a filigrán szerkezetnek, hogy súlyuk könnyebb, és kéregfal esetében vastagságának köszönhetően akár értékes négyzetméterek nyerhetők a belső térből segítségükkel.

Üreges, előfeszített födémpalló

Ma már előszeretettel használják alépítményeknél: készpincék, készgarázs oldalfalak, tűzfalak, pillérsorok, födémek, liftaknák, lépcsőházak, de még mélyépítési műtárgyak is készülnek belőlük. Építésük gyors, a készház építési gyorsaságát követi: akár 10-12 nap alatt felépíthető egy 100-150 négyzetméteres pince.

Vízszigetelés előregyártott elemek esetén

A vízszigetelt szerkezetek három kategóriája létezik: Weisse Wanne, Gelbe Wanne, Schwarze Wanne. Közös bennük, hogy mindhárom szigetelt, szabályozottan páraáteresztő.

A Weisse Wanne kategóriára jellemző, hogy anyagában teszik vízállóvá magát a vasbetonszerkezetet, így egyáltalán nem enged át vizet, vagy csak annyit, ami a belső oldalon még el tud párologni. Külső szigetelésként Bentonitos szigetelőlemez alkalmazása javasolt hozzá. A Gelbe Wanne az előző, önmagában vízszigetelő kategória párazáró, vízzáró és radontartam szűrő változata, hiszen nem csak a vizet és a párát, de a radontartamú gázokat sem ereszti át. A Schwarze Wanne kategória esetén a betonszerkezet a vízoldalról vízszigeteléssel ellátott, tehát a hagyományosnak mondható szigetelés.

Mivel az alépítmények funkcionális követelményei már a vízpára jelenlétét sem engedik, a három eljárás között nincs jobb vagy rosszabb megoldás, minden esetben a kivitelezés minősége és a szerkezettel szembeni igények a meghatározók.

Fontos megemlíteni, hogy előfordulhat olyan eset, amikor a betonszerkezeten a hőtechnológiai tervezetlenség miatt vízpára csapódik le. Ez belső párásodás, nem összetévesztendő a kintről jövő vízzel!

Szerkezeti megoldások a víz kizárására

Az előregyártott szerkezetek esetében is, a víz kizárásában több tényező játszik szerepet. Egyik ilyen maga a beton: ebben az esetben minimum XV2/XV3 vízzáró kitettségi osztály szükséges. Emellett elengedhetetlen a pontos mérnöki tervezés a repedésmentes konstrukció biztosításához, valamint az, hogy a zsaluzat felülete, kialakítása mindenütt vízzáró legyen. Önmagában vízzáró beton 250 mm vastagság alatt nincs!

A fugák vízzárásának is fontos szerepe van mind a függőleges mind a vízszintes szerkezeteknél, továbbá lényeges a szakipari (főleg gépészeti) áttörések szigetelése.  A kéregfal esetében, ha betartjuk a 3 méter 2 cm-es magassági korlátot, akár 8 méter hosszú elemet is le tudunk tenni, így a függőleges fugatávolság 8 m lesz. A vízáteresztés kockázata így tovább minimalizálható. Arról nem is beszélve, hogy a felületek nagyságának köszönhetően az építkezés gyorsabban halad.

Előregyártott kéregfalakról bővebben: https://www.leier.hu/leier-keregfal-lkf