A Mol Campus irodaház A épületének egyik meghatározó belső felülete a több mint tizenkétezer négyzetméternyi terrazzo padlóburkolat, amely egyedülálló szinte az egész világon.

A terrazzo egy olasz műkő burkolat fajta, mely során különböző színű köveket apróra zúznak, cementes habarccsal elkevernek, majd csiszolnak s az így gyönyörű, mozaikszerű burkolatot alkot. Eredete az ókorra nyúlik vissza, jellemzően, mint kiegészítő burkolatot szokták használni, a hagyományos greslapok és egyéb melegburkolatos a felületek mellé.

„Máig lenyűgözők a budapesti bérházak látható gyakran közel százéves terrazzo padlói, melyek esztétikuma, tartóssága és fenntarthatósága önmagáért beszél. Ilyen építészeti megoldás gazdagítja a MOL Campus épületét is. Nagyon büszkék vagyunk, hogy részesei lehetünk e jövőbe mutató épület megalkotásának” – mondta a Markovich Béla, a terrazo burkolat megalkotásában részt vállaló Mapei Kft. ügyvezetője.

A Mol Campus Irodaház építésekor olyan, világviszonylatban is különleges műszaki megoldás született, melynek köszönhetően a fő közlekedők, az étterem, a liftek padlója, a lépcsőkarok, de még a térbútorok, a virágládák, virágdobozok és a recepció pultja, is ebből az anyagból készült.

A törtfehér burkolat kiválóan szolgálja a terek homogenizálását. A választott felület csökkenti a mesterséges fény igényeit, a tompán tükröződő napfény miatt, ezzel csökkentve a ház energiaigényét, de szemet gyönyörködtető látvány akkor is, ha csak közlekedünk rajta, a természetes anyag sokszínűsége miatt.

A terrazzo burkolatok nagy előnye a fenntarthatóság, ugyanis ezeket a burkolatokat legalább 50 évre tervezik. Óriási előnye, hogy önmagában, akár foltokban javítható, csiszolható, frissíthető és felújítható, ezért a fenntartási költsége rendkívül alacsony.

A nagy terrazzo felület egyedi megoldásokat kívánt 

Azonban az előnyöknek ára van: a terrazo ekkora felületen történő alkalmazása komoly kihívások elé állította a szakembereket, hiszen nagyobb területen került felhasználásra, mint a Puskás Aréna küzdőtere. Egyszerre kellett megfelelni az esztétikai, műszaki és tűzvédelmi előírásoknak is.

E-szempontokat nagyon kevés anyag képes egyszerre teljesíteni, ezért esett a kivitelező választása a Mapei Extra White ULTRATOP cementes önterülő habarcsára, mely nem éghető, nincsenek égéstermékei, és ebből adódóan beépítésre kerülhetett a lépcsőkarra, liftek előterébe és a liftekbe is. Adalékanyagként használt zúzott Carrarai márvány került az Mapei Ultratop habarcsba, ami tökéletes választásnak bizonyult a minta készítésekor.

A felület hidrofobizálására egy, folyadék behatolás ellen szolgáló anyag, a Mapecrete Stain Protection vízlepergető adalékszer került felhasználásra. Ennek köszönhetően a burkolat felületére rákerülő folyadékok cseppben megállnak és jól eltávolíthatók a felületről.

Speciális rétegrend

Ugyancsak komoly kihívást jelentett a speciális rétegrend kialakítása, ami a terrazzo burkolatot úsztatott formában rögzíti a megerősített és feszültségmentesített aljzaton. Ezzel az eljárással a burkolat különálló életet élhet az alaplemeztől és az esetleges aljzat repedések nem jelennek meg a felületén. Ez meghonosítása egy olyan eljárásnak, ami az Amerikai Terrazzo Szövetség ajánlása födémek esetén, azonban Magyarországon nem volt jellemző az elmúlt időszakban.

Forrás: Hírnévügynökség