Várhatóan év végére elkészül az Alba Aréna

1813

Bokrétaünnepséget tartottak az Alba Arénánál: a székesfehérvári multifunkcionális rendezvény- és sportcsarnok épülete elérte legmagasabb pontját. A Magyarország Kormányának közel 46 milliárd forintos támogatásával megvalósuló létesítmény várhatóan ez év végére készül el, ezzel párhuzamosan pedig azok a városrészeket összekötő, új útkapcsolatok is kiépülnek, amelyek a városban élőket és a helyi gazdaság további fejlődését szolgálják. Székesfehérvár Önkormányzata a Market Építő Zrt. kivitelezésében valósítja meg a fejlesztést, a város új közösségi tere egy, a sportmérkőzések mellett kulturális programok, koncertek és szakmai konferenciák, vásárok megtartására is alkalmas, modern létesítmény lesz.

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata a Modern Városok Program keretében, Magyarország Kormányának 45.860.263.256 forint összegű, 100% intenzitású, vissza nem térítendő támogatásából valósítja meg az új multifunkcionális rendezvény- és sportcsarnok építését.

A Támogató Honvédelmi Minisztérium a központi költségvetés terhére biztosítja a megvalósításhoz szükséges forrást.

A közel 22.000 négyzetméter nettó alapterületű létesítmény modern, minden igényt kiszolgáló épület lesz. A lelátón mintegy 6.000 fő, valamint a küzdőtéren további 2.250 fő elhelyezésére alkalmas csarnok a város új közösségi tere lesz, a sportmérkőzések mellett otthont adva kulturális programoknak, koncerteknek, vásároknak, nemzetközi és hazai konferenciáknak, a jogszabályi előírásoknak megfelelően szükséges parkolóhelyekkel is kiegészülve.

A nagyszabású beruházás révén új városrész születik Székesfehérváron, hiszen megvalósulnak olyan út- és közműfejlesztések, amelyek régóta meglévő igényként összekötik majd a Budai utat a Seregélyesi úttal, szolgálva a fehérváriakat, a közlekedőket és a helyi gazdaság további fejlődési igényeit is.

Az Alba Aréna építkezése látványosan, ütemterv szerint halad és mára újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: az épület elérte a legmagasabb pontját, szerkezete elkészült. Az építőipari hagyományoknak megfelelően csütörtökön bokrétaünnepséget tartottak, megköszönve a kivitelezésben résztvevők elkötelezett munkáját.

Nyul Zoltán, az Építési és Közlekedési Minisztérium magasépítési beruházásokért felelős helyettes államtitkára elmondta, már most jól látszik, hogy ez az épület egy igen impozáns, komplex, Székesfehérvárnak sokat adó létesítmény lesz. Minden ilyen beruházásnál, így ennél is, az a legfontosabb, hogy megteremtsék a funkcionalitás, a gazdaságosság, az esztétikum és az üzemeltetés harmóniáját. Szólt arról, hogy az egy éve működő szakminisztériumban jelenleg két olyan, az építészetről és az állami beruházásokról szóló ágazati törvénynek az előkészítése zajlik, amelyek alapjaiban határozzák meg a következő évtizedek beruházásait. Céljuk, hogy mindenhol gazdaságos, rendezett viszonyok között, valóban olyan létesítmények legyenek, amelyek a helyi közösségeknek, az államnak és a piacnak egyaránt megfelelőek, és mindenki kiszámíthatóan tud mozogni ebben a környezetben.

Mi, fehérváriak évtizedek óta várjuk ennek a létesítménynek a megvalósulását. Nagy öröm volt, amikor a Modern Városok Program keretében elindulhatott a tervezés, aztán az engedélyeztetés után megkaptuk az állami, kormányzati támogatást ahhoz, hogy maga az építkezés is megkezdődhessen. Számunkra a következő évtizedek vonatkozásában nagy jelentőséggel bír ez a közösségi tér. Hiszen csak és kizárólag akkor tudunk közösséget szervezni, ha vannak olyan helyek, ahol az emberek összejöhetnek, ahol jól érezhetik magukat. Különösen fontos ez egy olyan városban, amelyiknek a sport és a kulturális élete is régóta igényelt már egy ilyen teret.” – kezdte köszöntőjét Székesfehérvár polgármestere.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester kiemelte, hiszünk és bízunk abban, hogy ez az épület nemcsak a helyi jégkorongcsapatnak lesz az otthona, hanem a magyar jégkorong-válogatott egyik központja lesz, és nem csak azért, mert maga a csarnok mindent tudni fog, ami ehhez kell, hanem azért is, mert itt van meg az a fantasztikus szurkolótábor, amelyik érti és érzi, hogy miért gyönyörű ez a sportág. A lehetőségek adottak ahhoz, hogy bármely sportágnak helyet adjunk majd.

A kultúra vonatkozásában megemlítette, hogy végre a fehérváriaknak nem kell elmenniük más városokba egy-egy nagykoncertért. Hozzátette azt is, hogy az Alba Aréna környezetében megvalósuló közlekedési fejlesztések az Alba Ipari Zónát kötik össze a Budai úttal, így sokezer ember napi közlekedését teszi könnyebbé.  Mióta zajlik a csarnok építése, számos ipari létesítménnyel gazdagodott a környezete. Ez azt mutatja, hogy az ország, a vármegye, a város erősödik, fejlődik. Ebbe nemcsak a munkalehetőségek tartoznak, hanem a szabadidős lehetőségek bővítése is.

Kivitelezés

A munkaterületet 2021 novemberében vette át a Market Építő Zrt., ahol többek közt 60.000 m3 föld kitermelését, 757 darab vasbeton cölöp lefúrását, 21.000 m3 beton beépítését, valamint a tetőt borító, mintegy 1.860 tonnás acélszerkezet beemelését végezték el a KÉSZ Metaltech Kft. közreműködésével. A szerkezetre összesen 14.000 m² lemezfedés kerül, a többszintes épületet pedig 5.100 darab, 0.5 x 1.5 méteres árnyékoló lamella veszi majd körbe – kezdte az eddig megvalósult beruházás állomásairól szóló összefoglalóját Bajnok Sándor, a Market Építő Zrt. műszaki igazgatója.
Kiemelte, hogy a szerkezetépítés során igazi szakmai bravúrt jelentett, hogy az ország legnagyobb mobildaruja dolgozott a 60 méter hosszú és 5 méter magas rácsos acélszerkezet beemelésén, melyet 6 nap alatt 3 darupozícióból emeltek be a szakemberek. A 15 darab rácsos tartóelem súlya összesen mintegy 650 tonnát nyom. A munkafolyamatok során kihívást jelentett az egyedi íves előregyártott lelátóelemek elhelyezése is, míg a monolitszerkezet rekordidő – mintegy 9 hónap alatt – épült meg, amely alkalmassá vált a rácsos tartószerkezet fogadására. A létesítmény négy szintjén a csarnoktér mellett helyet kapnak többek közt irodák, kiszolgálóhelyiségek, étterem és rendezvényterem is. A projekt nem csak a multifunkciós aréna építését foglalja magába, de a környező területek infrastrukturális és közműfejlesztését, valamint a környezet rendezését is.

A tervek szerint június végére a tető lemezelésével az épület teljes „körbezárása” is megtörténik, valamint addigra az épület víz- és hőszigetelését is befejezik a szakemberek, jelenleg pedig már gőzerővel zajlanak a szakipari munkálatok – például a gipszkartonozás és festés –, mindemellett a gépészeti és elektromos alapszerelés nagy része befejeződött már. A tervezett ütemezéssel várhatóan 2023 végére teljessé válik a multifunkcionális csarnok kivitelezése.

Multifunkcionális sportlétesítmény

A beruházás megvalósításának célja a város sportéletének élénkítése, a helyi és térségi igények kielégítése. A csarnok alkalmas több sportág – jégkorong, kézilabda, kosárlabda, röplabda, tenisz, tollaslabda, ritmikus gimnasztika, női és férfi torna, birkózás, cselgáncs, lövészet (légfegyver), íjászat –igényeinek kiszolgálására, a létesítmény a székesfehérvári és közvetlen környezetében élők számára egész évben folyamatosan biztosítja a hasznos időtöltés lehetőségét. A közművelődési intézmények bevonásával számos közösségi és kulturális célt szolgál, emellett biztosítja az óvodás és iskoláskorúak egészséges életmódra nevelését, a mindennapos testnevelés-oktatás feltételeinek javítását, az utánpótlás-nevelésen keresztül a fiatalok sportszakmai fejlődését.

Az építőipari hagyományoknak megfelelően a bokrétaünnepségen mondtak köszönetet annak a több száz dolgozónak, akiknek munkája révén az Alba Aréna építése megvalósul. Az Önkormányzat és a kivitelező cég képviselőin túl részt vett az ünnepségen Vargha Tamás miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő, Törő Gábor országgyűlési képviselő, valamint dr. Galó Zsolt, a Sportért Felelős Államtitkárság Sportlétesítmény-gazdálkodási és -felügyeleti Főosztályának főosztályvezetője is.

 

Forrás: Market