Szerte az országban 14 gyermekintézménynek és 3 műemléknek jut idén támogatás az építőipar legrégebbi jótékonysági összefogása, a Várépítő pályázat jóvoltából. A 18 felajánló építőanyag gyártó cég, szövetség és az építőiparban érdekelt médiacsatorna nettó 15 millió forintnyi építőanyagára, és több mint másfél millió forintnyi készpénzére pályázó 30 intézmény közül sokan nem először örülhettek a támogatásnak.

Idén is várta meglepetés az eredményhirdetésre, a Budaörsi Városháza dísztermébe érkező intézmények vezetőit. A díjátadó vendégeit házigazdaként Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere köszöntötte: rámutatott, hogy a Várépítő pályázat a honlapon olvasható „társadalmi tetőfedésként” való meghatározása különösen találó kifejezés. A társadalmi felelősségvállalásnak a gazdaság szereplői részéről tényleges súlya van, mert a támogatások a gazdasági fejlődéshez is hozzájárulnak. A polgármester büszke rá, hogy – a budaörsi székhelyű szervező cégnek köszönhetően – évek óta Budaörsön történik ennek a fontos társadalmi kezdeményezésnek a lebonyolítása.

A várépítő pályázat nyertesei

A díjátadót moderáló Tóth Balázs építész, az Építésügyi Minőségellenőrző Nkft. szabványügyi és képzési irodavezetője a két évtizedes múlttal rendelkező pályázat első évére visszaemlékezve felidézte, hogy meghatározó élményt jelentett neki az a pályázat, amelyben egy mátrai falucska az iskola főút túlsó felén lévő illemhelyét szerette volna kiváltani vízöblítéses WC-vel; ehhez mindössze 47 ezer Ft értékű támogatásra volt szükségük, mégis óriási előrelépést jelentett nekik.

A díjátadón a gyermekintézményeknek Vadász György, Kossuth-, Ybl- és Steindl-díjas építész, a bíráló bizottság elnöke adta át a támogatásról szóló okleveleket: a magyar építészet doyenje elmesélte, hogy eredetileg zongoristának készült, de a családi hagyományt folytatva építész lett, s a művészetnek ez az ága nemcsak sikeressé, de boldoggá és büszkévé is tette.

A pályázaton nyertes műemlék épületek képviselőinek Ráday Mihály, a Város és Faluvédők Szövetsége (Hungaria Nostra) elnöke, Kossuth-díjas alkotó nyújtotta át az elismerést. Felidézte, hogy Podmaniczky Szilárd a világ első tervezett közparkjában, a Városligetben mondta el sokat idézett gondolatát, miszerint bármi szépet alkotunk, a jó karban tartásáról nem érezzük kötelességünknek gondoskodni. Holott az épített örökség közös vagyon, arra is energiát kell fordítani – ebben látja a Várépítő pályázat egyik fontos üzenetét.

Az építőipar összefog

A Build-Communication Kft. 2010 óta Várépítő pályázat néven üzemelteti az építőipari cégek legrégebbi, és legtöbb forrást az igénylőkhöz eljuttató összefogását. A pályázat lassan két évtizede – 2010 előtt más néven – gyűjti az építőipari cégek felajánlásait és juttatja el gyermekintézmények és műemlékek számára. Az újjáélesztett pályázaton az elmúlt 8 évben a pályázók száma meghaladta a hatszázat, és a több mint nettó 100 millió forint értékű építőanyagból 147 nyertes intézmény kaphatott támogatást. A felajánlásokat szinte az első évtől változatlan felállásban működő, neves közéleti személyiségekből álló zsűri ítéli oda olyan intézményeknek, amelyek valamennyi önerő felmutatásával képesek saját körülményeik javítása érdekében beruházásba fogni.

A Várépítő pályázat idén olyan települések, mint Nagycsécs, Tác, Nagylózs, Varászló vagy Mezőberény, olyan kis intézményeinek jelent segítséget, mint egy-egy néhány csoportszobás óvoda tetőfelújítása, melegítő konyhája vagy fürdőhelyiségeinek korszerűsítése, sporttábor vagy egy használaton kívüli helyiség működősképessé tétele. Minderre a hozzánk jelentkezőknek gyakorta nincs más lehetőségük, mint a mi pályázatunk. Vannak emellett olyan esetek, ahol – tudtunkon kívül – egy folyamat katalizátorai lettünk, és olyan is van, ahol harmadik alkalommal igyekszik az önkormányzat vagy alapítvány támogatást kapni újabb és újabb terveihez. Sok a visszatérő jelentkező, de minden évben vannak új települések a pályázók között.” – mondta el Rajki Diána, a Várépítő pályázatot összefogó cég vezetője.

Konyhafelújítástól a tetőfedésig

2019-ben az előző évekhez hasonlóan nettó 15 millióforintnyi építőanyag-felajánlás, 1,5 millió Ft készpénz, és – a tetőfedőket tömörítő szövetségeknek köszönhetően – több helyen a tető felújítások egyes szakaszaihoz szakmunkát végző mesterek is érkeznek.

A 2019-ben pályázatot benyújtó 27 gyermekintézmény és 3 műemlék közel 30 millió Ft értékű építőanyagot igényelt. A rendelkezésre álló forrásokat a zsűri 14 gyermekintézmény (egy intézmény az építkezés két üteméhez is), és 3 műemlék között osztotta szét.

Annyi biztos, hogy idén is a legtöbben tetőfelújítást kezdhetnek majd, hiszen ebben a kategóriában van a legtöbb és a legszínesebb termékválaszték is: Bramac és Terrán tetőfedő anyagok, Prefa ereszcsatorna, Colt tetőbevilágítók, Bachl és Ravatherm hőszigetelés és Villas lapostető szigetelés, Leier kémény és Roto tetőablak kerülhet a nyertesekhez.

A belső és külső felújításokhoz pedig Bachl és Ravatherm hőszigetelés, Baumit alap- és színes vakolat, Henkel Ceresit és Murexin burkolati ragasztók és fugázóanyagok állnak rendelkezésre.

Az elmúlt évek újdonságai az építkezést segítő Meva zsaluzatok, Dörken vízszigetelés és a Durisol zajvédő falak, valamint a pályázható Leier kéregfal- és kéregfödém elemek.

Anyagi támogatásra nagy szükség van, a társadalmi munka pedig ismét trendi

Szerencsére egyre több cég kínál a pályázaton kivitelezésre fordítható készpénzt, hiszen nagyon gyakori, hogy a tervezett beruházások a kivitelezési munkák finanszírozásához szükséges anyagi források hiánya miatt maradnak el. A Várépítő pályázaton ismét szaporodnak a forintban történő felajánlások: a Meva, a Colt és a Homeinfo.hu portál által felajánlott készpénz a zsűri döntése szerint idén 9 intézmény munkáit fogja segíteni.

Jövőkuckó támogatás

Az évek óta a Jövőkuckó támogatást felajánló Magyar Építéstechnika, a proidea.hu és ebuild.hu idei támogatását az „Az Ifjúság úti óvodás gyermekekért” Közhasznú Alapítvány balassagyarmati Játékvár Tagóvoda Tiszavirág Óvodája a mosdóhelyiségek felújítására kapja a Murexintől ide kerülő burkolatragasztó anyagok mellé.

Az Épületszigetelők, Tetőfedők, Bádogosok és Ácsok Magyarországi Szövetsége az idei pályázók közül is két projektet választott ki, ahol társadalmi munkában segítenek a tető elkészültében: a nemesvámosi Fehérlófia Waldorf Óvoda és Iskola építésének első ütemében készülő épülethez nyert Roto tetőablakokat még idén nyáron az ÉMSZ szakemberei építik be; a Dömösi Szivárvány Óvoda a tetőfelújítást, amelyhez az intézmény Terran beton tetőfedő anyagot nyert, 2020-ra tervezi. Itt az ÉMSZ tagjai, az ország legjobb tetőfedői a cserepezési munkákat vállalták.

Idén első alkalommal a Tetőépítők Egyesülete (TÉGY) is a segítők közé lépett: Nagycsécs Község Önkormányzata Micimackó Óvodája cserepezési munkáit végzik el az Egyesület tetőfedő szakemberei a szintén most elnyert Terran beton tetőfedő anyagokkal.

A Várépítő Pályázat bíráló bizottságának tagjai, akik közül többen több mint egy évtizede döntenek a felajánlások sorsáról:

  • Vadász György, Kossuth-, Ybl- és Steindl-díjas építész, a bíráló bizottság elnöke;
  • Beleznay Éva, okleves építészmérnök, a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) alelnöke, Budapest volt főépítésze;
  • Nagy-Kálózy Eszter, Jászai Mari-díjas és Amfiteátrum-díjas színművész;
  • Ráday Mihály, a Város és Faluvédők Szövetsége (Hungária Nostra) elnöke, Kossuth-díjas alkotó;
  • Tóth Balázs, építész, az Építésügyi Minőségellenőrző Nonprofit Kft. szakértője.

 

A Várépítő pályázat 2019. évi gyermekintézményi nyertesei:

  • A táci Százszorszép Óvoda melegítő konyhájának és gyermek mosdójának burkolásához nyert Henkel-Ceresit burkoló-, ragasztó- és szigetelőanyagot 189.291 Ft + ÁFA értékben.
  • A nagylózsi Gyermekkönyvtár épületrészének külső szigeteléséhez nyert Baumit anyagot 201.730 Ft + ÁFA értékben és a MEVA felajánlásában 100.000 Ft készpénzt.
  • A Dömösi Szivárvány Óvoda tetőhéjazat cseréjéhez nyert Terrán tetőcserepet 800.000 Ft + ÁFA értékben.
  • A debreceni Fény Felé Alapítvány a fogyatékossággal élő gyerekek és fiatalok lakhatását szolgáló Kincsesláda Ház építéséhez nyert Bachl hőszigetelő anyagot 116.250 Ft + ÁFA értékben, Prefa ereszcsatornát 500.000 Ft + ÁFA értékben és a Colt felajánlásában 100.000 Ft készpénzt.
  • A csepeli Burattino Iskola és Gyermekotthon tetőfelújításához nyert Villas tetőszigetelő anyagot 409.287 Ft + ÁFA értékben, a Homeinfo felajánlásában 50.000 Ft készpénzt és a Colt jóvoltából további 200.000 Ft-ot, szintén készpénzben.
  • A Varászlói Óvoda tetőfelújításához nyert Bramac beton tetőcserepet 1.500.000 Ft + ÁFA értékben.
  • A fogyatékossággal élő fiatalok és gyerekek nappali ellátását biztosító, mezőberényi Földi Harmónia Ház részére homlokzatfelújításhoz nyert a “Fogjunk Össze” Közhasznú Egyesület a Baumit jóvoltából 247.690 Ft + ÁFA értékű vakolóanyagot és a Ravatherm felajánlásában hőszigetelőanyagot, 842.800 Ft + ÁFA értékben.
  • A várpalotai Nepomuki Szent János Római Katolikus Általános Iskola felújítási munkálataihoz nyert 283.350 Ft + ÁFA értékben Henkel-Ceresit anyagot és a Colt felajánlásában 100.000 Ft készpénzt.
  • A balassagyarmati Játékvár Tagóvoda mosdóhelyiségének felújításához nyert Murexin burkolóanyagot 223.614 Ft + ÁFA értékben.
  • A nemesvámosi Fehérlófia Waldorf Óvoda és Iskola az I. ütem szerint épülő új épület tetőjéhez nyert Roto tetőablakokat 500.000 Ft + ÁFA értékben és a II. ütem szerinti, új épületrészben kialakítandó ebédlő-konyha részleghez a Leier jóvoltából 1.000.000 Ft + ÁFA értékű kéregfödémet.
  • A nagycsécsi Micimackó Óvoda tetőhéjazat cseréjéhez nyert a Terrán felajánlásában 1 200.000 Ft + ÁFA értékű beton tetőcserepet és a Colt jóvoltából 100.000 Ft készpénzt.
  • A gyermekcsoportok táboroztatásával foglalkozó, kunfehértói Sporttábor szálláshely a Villas felajánlásában nyert 347.300 Ft + ÁFA értékben lapostető szigetelést és a Colt jóvoltából 100.000 Ft készpénzt.
  • A jászszentandrási Gyermekvilág Óvoda új csoportszoba kialakításához nyert ragasztó- és szigetelőanyagot 432.916 Ft + ÁFA értékben a Murexin felajánlásában.
  • A veszprémi Padányi Katolikus Iskola tetőtéri oktatási és technikai helyiségei hőszigeteléshez nyert Bachl anyagot 383.750 Ft + ÁFA értékben és Henkel-Ceresit ragasztóanyagot 90.586 Ft + ÁFA értékben.

 

A Várépítő pályázat 2019. évben támogatott műemlékei:

  • A nagykölkedi Műemlék lakóház II. ütem szerinti felújításához nyert Baumit anyagot 190.000 Ft + ÁFA, Dörken vízszigetelést 33 500 Ft + ÁFA és Murexin ragasztóanyagot 60.200 Ft + ÁFA értékben.
  • A hajdúböszörményi Népi Hajdúház vakolatának felújításához nyert a Keleti Ökorégió Közhasznú Egyesület a Baumit jóvoltából 360.580 Ft + ÁFA értékben vakolóanyagot és a MEVA felajánlásában 100.000 Ft készpénzt.
  • A budapesti, Papnövelde utcai Ráth-ház a Dörken jóvoltából 466.500 Ft + ÁFA értékben nyert lábazati vízszigetelést és a MEVA felajánlásában 100.000 Ft készpénzt.

 

További információ: www.varepitopalyazat.hu

 

 

Forrás: Build-Communication Kft.