Az alkalmi munka szabályait törvény szabályozza, ami a minimálbérhez köti a napi minimálisan, illetve adómentesen kifizethető összegeket. Július elsejétől változik a szabályozás, illetve az egyszerűsített jogviszonnyal foglalkoztatottak után fizetendő közteher mértéke – hívja fel a figyelmet a konyvelescentrum.hu.

2022. január 1-től a kötelező legkisebb munkabér összege 200.000 forintra, a garantált bérminimum pedig 260.000 forintra nőtt a kormányrendelet értelmében. Ez befolyásolja az egyszerűsített foglalkoztatásban dolgozóknak kifizetett összegeket, valamint az utánuk fizetendő adó mértékét is. A konyvelescentrum.hu ismerteti, hogy az Efo. törvény alapján egyszerűsített foglalkoztatás céljára létesített munkaviszony alapján alapbérként, illetve teljesítménybérként – a meghatározott feltételeknek megfelelően – legalább a kötelező legkisebb munkabér 85%-a, garantált bérminimum esetén 87%-a jár.

A portál beszámol, hogy az extraprofit adóról szóló 197/2022. (VI. 4.) Korm. rendelet 2022. július 1-től megemeli az alkalmi munkavállalás közterheit. A mezőgazdaságban és a turizmusban dolgozó idénymunkások után a minimálbér fél százalékára emelkedik a közteher mértéke, vagyis az eddigi ötszáz forint helyett ezer forint adót kell fizetni, a filmipari statiszták esetében pedig ez az összeg a minimálbér 3%, azaz hatezer forint.

Az általános alkalmi munkák esetén – ami érinti például az építőipari alkalmi foglalkoztatást is – július 1-től a minimálbér egy százalékát kell fizetnie a foglalkoztatónak, vagyis az eddigi ezer helyett kétezer forintot. Ez esetben a munkáltató és a munkavállaló között:

  • összesen legfeljebb öt egymást követő naptári napig, és
  • egy naptári hónapon belül összesen legfeljebb tizenöt naptári napig, és
  • egy naptári éven belül összesen legfeljebb kilencven naptári napig létesített, határozott időre szóló munkaviszony.

A közteher mértékével együtt nő a nyugellátási alap is

A konyvelescentrum.hu kitér arra is, hogy a közteher mértékével párhuzamosan az alkalmi munkavállaláshoz kapcsolódó nyugellátási alap is nő. Az Efo tv. 10. § (2) bekezdésétől eltérően a nyugellátás számítási alapja a mezőgazdasági és turisztikai idénymunka szerinti közteher fizetése esetén naponta a hónap első napján érvényes minimálbér 1,4 százaléka, az alkalmi munka és filmipari statiszta szerinti közteher fizetése esetén a hónap első napján érvényes minimálbér 2,8 százaléka, azzal, hogy az ellátási alapot száz forintra kerekítve kell meghatározni.

A megemelt közterhet első alkalommal a 2022. július hónapban keletkezett, Efo tv. szerinti foglalkoztatási jogviszonyok esetében kell megfizetni – ismerteti a portál. Hozzáteszik, az állami adó- és vámhatóság 2022. július 10-éig honlapján közzéteszi a 10. § szerinti közteher-mértékeket, valamint a kormányrendelet 9. § szerinti összeget és a nyugellátás 11. § szerint meghatározott alapját.

A változásról bővebb információ itt olvasható: https://konyvelescentrum.hu/aktualis/alkalmi-munka-adomentes-osszege-2022/

Forrás: konyvelescentrum.hu