Kezdetét vette a 40. CONSTRUMA Nemzetközi Építőipari szakkiállítás. Az április 6-i megnyitón Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója az újjáépült vásárcsarnokra utalva úgy fogalmazott, új időszámítás kezdődik a Construma életében. A megnyitón Gyutai Csaba kormánybiztos értékelte az építőipar teljesítményét kiemelve, hogy mely területeken várható beavatkozás. Az idei szakkiállításon több mint négyszáz kiállító 5 pavilonban várja a szakembereket, építkező, felújító végfelhasználókat. A termékek, szolgáltatások bemutatása mellett számos szakmai programmal készültek az ágazat szereplői számára a Construmán.

Két év kihagyás után idén újra megnyitotta kapuit a CONSTRUMA Nemzetközi Építőipari szakkiállítás. A megújult Hungexpo-ra való személyes látogatás mellett az érdeklődők online is követhetik az eseményeket.

A szakkiállítás megnyitóján Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója úgy fogalmazott: az építőipar soha nem volt ijedős, a kihívások ellenére most is húzóágazat. Hozzátette, ez megmutatkozik abban is, hogy a pandémia és a háborús helyzet dacára is több mint négyszáz kiállító van jelen idén a Construmán. Ganczer Gábor elmondta, új időszámítás kezdődik a CONSTRUMA életében, és nagy örömükre szolgál, hogy a rangos eseményen kiállító szakembereknek is bemutathatják az újjászületett vásárterületet. Hozzátette, az 55 milliárd forintos beruházásnak nem csak a volumene, de a kivitelezési munkája is mértékadó.

Egyes helyeken változtatásokra van szükség az építőiparban

A CONSTRUMA megnyitóján Gyutai Csaba építésgazdasági intézkedések összehangolásáért felelős kormánybiztos, az ÉMI Nonprofit Kft. vezérigazgatója úgy fogalmazott, a magyar építésgazdaság jó állapotban van. Elmondta, az ágazat 2019-es remek teljesítményét a pandémia megszakította, azonban gyors visszapattanás után 2021-ben soha nem látott eredményeket ért el. Emlékeztetett, a kormánynak az elmúlt időszak kihívásaira, felmerülő problémáira, mint az alapanyaghiány, markáns intézkedéseket kellett hoznia, mint például az exporttilalom és az árbefagyasztás egyes termékek esetében. A 2022-es év olyan szituációt hozott – fogalmazott Gyutai –, amire senki nem számított, és ami 30-40%-os áremelkedést okozott a szektorban. A kormánybiztos hozzátette a háborús helyzet különösen a fém-, a fa- és a szigetelőanyagok tekintetében okozhat extrém helyzetet. Elmondta, ezzel kapcsolatban nyilván kormányzati intézkedések is fognak születni, azonban a szektor szereplőinek is meg kell találnia a forrásokat, hogy az ágazat továbbra is működni tudjon. Kiemelte, a következő időszakban felértékelődik az ipari beruházások és lakásépítések szerepe, és nagy jelentőségűek lesznek a lakásfelújítások, korszerűsítések és az állami beruházások. A szektor összességében jó állapotban van, a magyar építőipari vállalkozások jó minőségben dolgoznak, alapvetően jó a teljesítmény, egyes területeken azonban szükséges változtatni, beruházni, ahhoz, hogy a kihívásokat le tudják küzdeni. Példaként kiemelte ezzel kapcsolatban egy lehetséges új cementgyár építését, az 50-60%-os import kitettség javítását, a digitalizáció terén való fejlődést, illetve a hatékonyság javítását. Elmondta, a magyar építésgazdaság nagyjából 11%-ot képvisel a magyar gazdaságban, stratégiai ágazat és a kormány is így tekint rá.

CONSTRUMA DÍJ

2022-ben ismét CONSTRUMA DÍJ-jal ismerték el az innovatív termékeket. A díjra azon kiállítók pályázhattak, akik az elmúlt évben új termékkel léptek a piacra, és kiállítóként bejelentkeztek és részt vesznek a 2022-es kiállításon. A beérkezett pályázatokat szakemberek alkotta zsűri bírálta el. A 21 pályázatból 7 termék nyerte el az idei évben a CONSTRUMA Díj-at. A díjazottakról korábban beszámoltunk honlapunkon.

Az elmúlt években a szervezők a kialakult helyzet miatt nem tudták átadni a CONSTRUMA DÍJ-akat, amelyeket az idei kiállítás nyitó napján osztottak ki. A zsűri nevében Horváth Sándor elnök elmondta, munkájuk elsősorban ezúttal is arra irányult, hogy felfedezzék a technikai újdonságokat, a jó minőséget, ugyanakkor napjaink követelményeinek megfelelően a körforgásos gazdaság szempontjainak is nagyobb teret engedtek az idei értékelésnél. A digitalizációt, aminek szintén nagy a jelentősége ma, szintén plusz pontszámokkal értékelte a zsűri. A díjakat Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója és Gyutai Csaba építésgazdasági intézkedések összehangolásáért felelős kormánybiztos adta át. Idén ezt az elismerést az EU-Solar Zrt., a Grand Union Kft., a Leier Hungária Kft., a Mapei Kereskedelmi Kft., a Masterplast Hungária Kft., a Rotovill Kft., valamint a Szépítők Bemutatóterem Kft. vehette át.