Új hőszigetelőanyag-gyárat indított a Masterplast Szabadkán

844
Ács Balázs alelnök - Masterplast Nyrt., Bunford Tivadar ügyvezető igazgató - Masterplast YU D.O.O., Magyar Levente miniszterhelyettes - Külgazdasági és Külügyminisztérium, Jenei Gábor vezérigazgató - HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség

Ünnepélyes keretek között adták május 19-én át a Masterplast ötödik nagy hőszigetelőanyag gyárát. A Szabadkán 5,05 milliárd forint értékű, zöldmezős beruházással létesült üzem modern, környezetbarát technológiával lett felszerelve, amely évente 150 ezer köbméteres kapacitással XPS – zártcellás polisztirol – hőszigetelő termékek előállítására képes. Az első magyar tulajdonú XPS gyár létesítéséhez a Külügyminisztérium a Külpiaci Növekedési Támogatási Program keretében nyújtott 50 százalékos mértékű, 2,52 milliárd forint összegű vissza nem térítendő állami támogatást. A saját gyártású hőszigetelőanyag portfoliójának bővítése fontos eleme a vállalat növekedési stratégiájának, amely a piacok hatékony elérését biztosító stabil, európai ellátási lánc kiépítését célozza.

Jelentős piac igény várható

Az XPS – zártcellás polisztirol – hőszigetelő anyagok piacán jelentős bővülést prognosztizál a Masterplast. A REPowerEU terv és „Fit for 55%” klímavédelmi csomag miatt fokozottan szigorodó épületenergetikai követelmények és szabályozásváltozások várhatók, melynek következményeként növekszik a terméktípus épületenergetikai felhasználása, amely a szigetelendő felületek és az alkalmazott termékek vastagságnövekedése mellett a kereslet jelentős bővülését okozhatja a következő években.

Az XPS termékkörből már ma is jelentős mennyiséget forgalmazó Masterplast számára ezért stratégiai jelentőségű eredmény, hogy az ellátási láncot saját kézbe vonva biztosítani tudja a növekedési potenciál kiaknázásához szükséges minőségi termékalapot és gyártóként növelheti részesedését az uniós országokban és a balkáni térség piacain.

Az újabb megvalósult gyártásfejlesztési beruházással a Szabadkán működő üzemkomplexumát bővítette tovább a társaság

A 2008 óta folyamatosan zajló nagy értékű fejlesztések révén a Masterplast szerbiai leányvállalata a vállalatcsoport legfontosabb vezértermékeinek előállításában meghatározó szerepet betöltő régiós gyártóközponttá fejlődött.

A 3600 négyzetméteres új üzemcsarnokban az elérhető legmodernebb technológiával működő gépsor évenként 150 ezer köbméteres gyártási kapacitásra képes. A vállalat a tesztgyártási időszakot követően, a piaci viszonyokat is figyelembe véve, fokozatos felfutás mellett 100 ezer köbméter tényleges gyártást célozta meg az első teljes évben.

A környezeti szempontok figyelembevételével tervezett gyárban modern technológia és újrahasznosító rendszer együtt biztosítja a csekély környezetterhelést és minimális hulladékképződést. Az üzemhez kapcsolódóan a teljes kibocsátás elérése és a vevői igények biztosítása miatt fontos a megfelelő méretű raktározási képesség kialakítása. Ennek érdekében egy 2000 négyzetméteres raktárcsarnok, és mintegy 6000 négyzetméter szabadtéri raktár megépítése is kapcsolódott a projekthez, míg a dolgozók és minőségellenőrző labor számára pedig egy 400 négyzetméteres irodaépület épült.

Az XPS nagy terhelhetőségű, alacsony vízfelvételű, táblás hőszigetelőanyag, melynek felhasználása a modern építési kultúrában rohamosan bővül, és egyre nagyobb teret nyer. A termék kiválóan alkalmas nedvességgel érintkező felületek vagy nagyobb terhelésnek kitett beépítési környezetben, így lábazati és mélyépítési hőszigetelésként, terhelt aljzatok és lapostetők hőszigeteléseként, valamint zöldtetők esetében is ideális szigetelőanyag. Az XPS polisztirol fontos eleme a műanyag és ásványi alapú hőszigetelő-rendszereknek is, és nincs kiváltó termékalternatívája.

„Csodálatos pillanata a 20 éves szerbiai működésünknek és remek bizonyítéka a magyar-szerb összefogás erejének az újabb közös gyáravatás. Vállalatunk stabil pontja a Vajdaság gazdasági életének, elhivatottak vagyunk a hőszigetelőanyag-gyártás területén és elkötelezettek a Masterplast szerbiai jelenlétének hosszútávú fejlődésében. Számíthat ránk Szabadka és Szerbia, és számíthat ránk Magyarország és természetesen az európai üzleti partnereink is. Büszke vagyok a munkatársi csapatomra, valamint a projektcsapatomra, akikkel rekordidő alatt, mindössze 15 hónap alatt építettük fel az új XPS gyárunkat. Szabadka az adottságai és a Belgrád-Budapest vasúti fejlesztés révén az európai irányú árumozgás stratégiai jelentőségű régiós központjává fejlődhet, de emellett nagyon fontos lenne a magyar és szerb vállalatoknak egyaránt, hogy a közúti határforgalom áruátbocsátási kapacitása is növekedjen, mert ez ma jelentős korlátozó tényező az országok közötti kereskedelem fejlődésében.” – tette hozzá Bunford Tivadar, a Masterplast szerbiai leányvállalatának vezetője.

 

Forrás: Masterplast