A török gazdasági és lakáspiaci helyzet alakulásáról adott ki összefoglalót a kelet-európai országok építési piacát kutató nemzetközi szövetség, az EECFA.

Írta: Prof. Ali Türel, EECFA Türkiye

A rekord magas infláció Törökországban – (2022 júliusában 79,6% az előző év azonos időszakához képest), mely a török líra folyamatos leértékeléséből és az orosz-ukrán háború gazdasági következményeiből fakad –, valamint a megugró energiaárak az építési piacot is érintik. Bérlakáshiány is van, amelyet az ország által befogadott 3920 millió menekült is súlyosbít. A negatív tendenciák ellensúlyozására, a júniusban elfogadott lakbérbefagyasztási törvény mellett, a török kormány nagyszabású szociális lakásprojektet jelentett be, mely szeptember közepétől lép életbe.

A török gazdaság és lakáspiac

A török gazdaságnak, a járvány enyhülését követően, új problémákkal kell megküzdenie. A 2021. IV. negyedéve óta tapasztalható példátlan devizavolatilitás rekord magas inflációhoz vezetett. Az Oroszország és Ukrajna közötti háború is hozzájárult az infláció emelkedéséhez az energiaárak emelkedése miatt, és ez hatással van az építőipari munkákra, valamint egyes ipari és mezőgazdasági termékek gyártására is.

2022 júniusában az építési költségek 105,73%-kal, a lakásépítési költségek 100,87%-kal emelkedtek éves szinten. A fogyasztói árindexek és a hazai termelői árindexek 78,62, illetve 138,31%-kal változtak.

A lakásárak gyorsabban nőnek, mint az építési költségek. A Török Nemzeti Bank 2022. májusi statisztikája szerint a lakásárak országos átlagának éves növekedése 145,5% volt (44,63 százalékponttal több, mint a lakásépítési költségek). A lakásárak és a lakásépítési költségek közötti ekkora különbség oka valószínűleg a kínálati hiány, mely a magas lakáskereslet miatt alakult ki.

Tavaly az épületek építése általában, de főleg a lakásépítés pozitív változást mutatott Törökországban; a megkezdett lakásépítések körülbelül 30%-kal, a befejezések 4%-kal nőttek. A kiadott használatbavételi engedélyek száma azonban 627 ezer lakással kevesebb volt, mint amennyi a 2021-ben 725,7 ezer újonnan alakult háztartás számára szükséges lett volna.

2022 első felében viszont a lakáskezdések száma 11%-kal csökkent, a befejezések száma pedig 8%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A kezdéseknél kisebb volt a visszaesés, a befejezések növekedése nagyobb volt az összes épület átlagánál. Ez utóbbi az építés alatt álló épületek lemaradásával hozható összefüggésbe, mely a lakásárak emelkedése miatt alakult ki.

Építőanyagok

A török Építőanyaggyártók Szövetsége által összeállított index 2021 szeptembere óta negatív tendenciát mutat; 10%-kal csökkent az akkori 80,15-ről 2022 júliusára 72,2-re. A Szövetség szerint a hazai és nemzetközi piacról érkező termékeik keresletének és rendeléseinek csökkenése, valamint a megnövekedett gazdasági kockázatok és bizonytalanság miatt a trend rövid távon nem fordulhat meg.

Lakásbérleti piac

A bérlemények piacát sújtotta leginkább a kínálati hiány és a bérleti díjak meredek emelkedése. Emiatt 2022 júniusában (2023. július 1-jéig) a kormány befagyasztotta a lakbéreket (25%-ban limitálták a bérleti díjak emelését).

A lakásbérleti piac válsága a 2011 óta felhalmozódott menekültek nagy számával is összefüggésben lehet. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság statisztikái szerint 2022 augusztusában 3920 millió menekült él Törökországban (3,6 millió szíriai és 320 ezer más országokból) – ez akár 1 millió háztartás is lehet. Mivel a legtöbb menekült városokban lakik bérlakásban, úgy tűnik, hogy ilyen rövid időn belül több bérlakást nem sikerült megépíteni.

Szociális lakásprogram

2022 szeptember közepétől a török kormány nagyszabású szociális lakásprogramot indít országszerte melyet a Lakásfejlesztési Igazgatóság vezényel majd le. Ez egy központi kormányzati szervezet mely az elmúlt 24 évben mintegy 1,1 millió lakást épített fel mind a 81 tartományban állami tulajdonú földterületeken miután azokat átadták nekik. Az Igazgatóság által épített lakások mintegy 86%-át az általa felvett jelzáloghitellel adták el olyan mérsékelt-alacsonyabb jövedelmű háztartásoknak, akiknek nem volt lakásuk. Bár a lakásprogram kivitelezése eltart majd egy ideig, serkenteni fogja az építési munkák és építőanyagok iránti keresletet.

Az EECFA (Eastern European Construction Forecasting Association) 8 kelet-európai ország építési piacát kutató nemzetközi szövetség.

Előrejelzés 2024-ig a török építési piacra elérhető a legfrissebb EECFA tanulmányban mely megvásárolható az eecfa.com weboldalon.

Forrás: EECFA sajtóanyag