Tervezési ötletpályázat építészeknek és építészhallgatóknak

1531

„Házat, de gyorsan!”

Gyakorló építészek és építészhallgatók munkáit várja 2022. október 10-ig a hazai építőipar egyik legnagyobb építőanyag-gyártója, a Leier Hungária Kft. A 2 500 000 Ft összdíjazású pályázaton a feladat a Kiíró által gyártott előregyártott elemek és más építőanyagok felhasználásával készülő, megújuló energiaforrásokat alkalmazó, élhető, fenntartható, időtálló és költséghatékony, CSOK kompatibilis családi házak vázlatterveinek elkészítése 5 fős család számára.

„A Leier hosszú évek óta dolgozik azon, hogy megismertesse az építkezni szándékozókkal és az építészekkel a szakemberhiányra és egyben a minél gyorsabb kivitelezés növekvő igényére megoldást nyújtó előregyártott elemeket és azok műszaki előnyeit.” – nyilatkozta Komlós Andor, a Leier Hungária Kft. ügyvezetője.

A neves szakemberekből álló zsűri mind a gyakorló építészek munkáit, mind az építészhallgatói pályázat legjobbnak ítélt pályamunkáit díjazza. Az építészpályázat esetében 1 600 000 Ft, míg a hallgatók esetében 900 000 Ft a pénzdíjak összértéke. A nyertes pályaműveket a Kiíró a honlapján teszi közzé. Az alkotók hozzájárulásával több, jónak, követendőnek, példamutatónak ítélt ház anyagát a bíráló bizottság javaslatára, szintén feltünteti az ötlettárban. Fontos kiemelni, hogy a Kiírónak semmiképp sem célja, hogy ezek a tervek változtatás nélkül megépüljenek. A Leier csupán inspirációt kíván nyújtani az építtetőknek, a terv mellett szereplő Leier anyagok költségkalkulációjával pedig a pénzügyi tervezést segíti. A Kiíró bízik abban, hogy a tervezők és az építtetők így egymásra találnak és a terveket egyedi igényekre szabva mindenki számára megfelelő, magas műszaki minőséget képviselő otthonok épülnek.

Az ötletpályázat tehát nem csak az építészek kreativitásának szeretne szabad teret adni. Karlovecz Zoltán, Ybl-díjas építész, a zsűri társelnöke elemzi, hogy miért hasznosak ezek az ötletpályázatok az építkezés folyamatában részt vevő szereplők számára:

„Kinek lehet fontos egy építészeti pályázat, vagy ötletpályázat?
Egyszóval? Mindenkinek, avagy a nyerteseknek. A “nyerteseknek” lehet, hogy egy kicsit viccesen hangzik, de egy jól átgondolt pályázattal mindenki nyer. Több szóval? A beruházónak, a tervezőnek, a kivitelezőnek és a végfelhasználónak, jelen esetben a házba költöző családoknak, és környezetnek.

A házba költöző családoknak. Ha a szülők az építőipari termékek műszaki paramétereit jól kihasználó, helytakarékos, jól bútorozható, emberléptékű otthonba költözhetnek, és a mai igényeknek, a bonyolult követelményeknek (energiatakarékosság, tűzbiztonság, statikai előírások, stb.) mellett építészeti megjelenésében átgondolt épületet kapnak, elégedetten és boldogan fogják felnevelni gyermekeiket. A házzal megteremtjük a “családi komfortot”. Az épület tartószerkezeti rendszerén belül változatos alaprajzok biztosíthatják a lakók egyedi igényeit. A kivitelezés szempontjából (is) átgondolt ház a típusmegoldások miatt rövid határidővel készül el, ezzel optimalizálva a kivitelezési költségeket.

A kivitelezőnek. Az utóbbi időben az építőipar jelentős fejlődésen ment keresztül. A “monolit” jellegű épületek egyre inkább “szerelt” jellegű épületekké kezdenek válni. Régen ki figyelt arra, hogy téglaméretben épüljenek a falak? Akár hosszban, akár magasságban. Vagy a födémekben, falakban futó installációk korábban mind utólag kerültek a helyükre. Ma már jól átgondolt komplex kiviteli tervek nélkül nem lehet házat építeni. Az csak pocsékláshoz vezetne. A kiviteli tervek nélküli építést a magas építőanyagárak, a magas munkadíjak miatt nem engedhetik meg maguknak a kivitelezők. A tervek, az épület épületszerkezeteinek egyszerű, típus és korrekt csomóponti megoldásai gyors és hatékony kivitelezését segítik. És ezzel párhuzamosan az építőipari szaktevékenység is felértékelődik.

A tervezőknek. A tervezőknek van igazán oroszlánrésze a pályázatban. Az ő kezükben futnak össze a beruházó által megfogalmazott igények (kortárs, de időtálló építészeti megfogalmazás, ütemezhetőség, költséghatékonyság, használhatóság, stb.), nekik kell a választ megadni minden kérdésre. Ha ezt jól csinálják, a végén mindenki boldog lesz. És melyik építész ne örülne, amikor megalkot egy épületet, és azt mindenki a maga szempontjából jónak értékeli? Szerencsére az építészeknek a ház megalkotása jelenti az igazi kihívást, de ha tisztességesen megfizetik a munkájukat, az csak tetézi az örömöt. Megemlítem, hogy a 20. században a 10-es, a 60-as és a 70-es években léteztek, és napjainkban is léteznek mintaházak. Mindegyik időszakból vannak nagyon silány tervek, de születtek teljesen észszerű, korrekt, építészetileg támogatható megoldások is.

A beruházónak. A beruházó általában nem építész szakember, nem pénzügyi szakember, és még sorolhatnám, hogy mi nem, de a piac, az igények, a lehetőségek ismerője, akinek van bátorsága és ereje vállalkozni, kezdeményezni, felfedezni, kockáztatni, aki a cél eléréséhez képes sok szempontból látni a feladatot. A feladat elvégzéséhez megkeresni és megtalálni a szakembereket. Jelen esetben a beruházó egyben gyártó is, egy építési rendszer tulajdonosa. A gyártási paraméterek, az általa gyártott építőanyagok lehetőségei határának ismerője. A beruházó arra törekszik, hogy az általa gyártott építőanyag az építészek által irányított gazdaságos felhasználása révén a befektetése megtérüljön és hasznot is hozzon.

Az igazi haszon azonban az legyen, hogy a fent leírtak szerint mindenki a saját területén a sikerből kivegye a részét. Legyen ez úgy, hogy minél takarékosabb, minél kevesebb hulladékkal járó házat építsünk, és az optimális erőforrás-felhasználással minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjunk.”

Pályaművek postára adásának határideje: 2022. október 10.

A bíráló bizottság tagjai

Elnök: Horváth Sándor, Széchenyi-díjas okleveles építészmérnök, a BME Épületszerkezettani Tanszék címzetes egyetemi docense
Társelnök: Karlovecz Zoltán, Ybl-díjas építész, Pécs város főépítésze

Tagok:
Prof. Dr.  Kiss Gyula DLA
, egyetemi tanár, szakfejlesztési igazgató, építész szakfelelős, Óbudai Egyetem, Ybl Miklós Építéstudományi Kar
Váradi Gábor, okleveles építészmérnök, vezető tervező, a Magyar Építész Kamara delegáltja
Parádi Zsuzsanna, okleveles építészmérnök, a Kiíró képviseletében

Az építészhallgatói pályázat szakértői

Az építészhallgatói pályázat kapcsán a hazai építész felsőoktatási intézmények képviselői segítik a hallgatók munkáját a pályázás időszakában, illetve intézménytől függetlenül véleményezik a beérkezett pályamunkákat a zsűrizés előtt.

Fóris Viktória, okleveles építészmérnök, mestertanár, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem
Dr. habil. Bozsaky Dávid, okleveles építészmérnök, tanszékvezető egyetemi docens, Széchenyi István Egyetem, Építészeti és Épületszerkezettani Tanszék
Dr. Szabó Péter, okleveles építészmérnök, egyetemi docens, Soproni Egyetem Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar
Vági János DLA, adjunktus, Debreceni Egyetem Műszaki Kar, Építészmérnöki Tanszék
Dr. Zilahi Péter DLA, építész, adjunktus, Pécsi Tudományegyetem, Műszaki és Informatikai Kar, Építész Szakmai Intézet

 

A pályázattal kapcsolatban bővebb információ és a pályázati kiírások a https://www.hazatdegyorsan.hu/ weboldalon érhetők el.